Työpajassa tutkitaan yhdessä, kuinka mustikan pH-indikaattoriominaisuuden avulla voi tehdä taidetta. Valmistamme näyttävät maalaukset hyödyntäen kodin arkipäiväisiä aineita. Samalla opimme huomaamaan happamuuden eroja ja hahmottamaan ympyrän kehän määritelmää. Taidetyöskentelyssä saamme nauttia voimakkaista väreistä niillä vapaasti leikkien ja luoden.
Tarvikkeet: A3 akvarellipaperia, lyijykyniä, lankaa, viivaimia, mustikka(täys)mehua, sitruunamehua, etikkaa, ruokasoodaa, konepesuun tarkoitettua astianpesuainetta, saippuaa, kuppeja mehuille ja aineille, siveltimiä, töpöttimiä, pipettejä tai pillejä sekä mahdollisia muotteja (piparkakkumuotit, sabluunat ja leimasimet)
Lapissa on perinteisesti käytetty jalkineina pakkasella poron nahasta valmistettuja karvakenkiä. Niiden suu sidotaan tiiviisti jalkaan koristeellisten paulanauhojen avulla. Paulanauhan päässä on niiden kiinni sitomista helpottamassa punottu pärkinen. Työpajassa solmitaan itse ystävännauha pärkisen tavoin. Saamelaiseen käsityöhön perhentyneen opettajan tekemillä lyhyillä videoilla näytetään tavallinen palmikointi ja sen lisäksi kaksi vaativampaa solmimistapaa. Nauhan solmimisen jälkeen tehdään väritystehtävä, jonka avulla voidaan tarkastella pärkisessä ilmenevää jaksollisuutta.
Tarvikkeet: erivärisiä villalankoja (ainakin 3 eri väriä), sakset, maalarinteippiä, tulostetut väritystehtävät
Tässä työpajassa oppilaat saavat kokemuksen siitä, kuinka opiskeltuaan yhtä näistä kielistä he voivat helposti ymmärtää kahta muuta kieltä. Italia, ranska ja espanja ovat sukulaiskieliä: ne ovat kaikki peräisin samasta kielestä, latinasta, ja niillä on paljon samankaltaisuuksia. Työpaja sisältää mm. kielten tunnistamista, sanastokilpailun, tietoiskuja sekä tekstimaistiaisen kolmella eri kielellä. Kokeile ja ylläty, kuinka helppoa kolmen kielen oppiminen voi olla! Työpaja voi innostaa oppilaita kielten opiskeluun.
Tarvikkeet: puhelimia tai tabletteja/iPadeja Kahoot-visailua varten
Työpajassa oppilaat ohjelmoivat englanninkielisen keskusteluhetken valitsemilleen hahmoille Scratch-ympäristössä. Työpajaan voi osallistua vaikka ei olisi koskaan ohjelmoinut Scratchillä, sillä ohjelmointi on tehty helpoksi tarjoamalla oppilaille valmis koodin rakenne, jota he voivat soveltaa omaan keskusteluunsa. Taitavammat ohjelmoijat voivat myös lisätä liikkeitä tai muuta hauskaa omaan animaatioonsa.
Tarvikkeet: jokaiselle oppilasparille oma tietokone tai Chromebook, oppilaiden Scratch-tunnukset (opettaja saa ohjeet niiden luomiseen)
Työpajassa tutustumme pelien hahmosuunnitteluun luomalla sankarin ja hänen vihollisensa. Pohdimme, miltä hyvyys ja pahuus mahtavat näyttää visuaalisessa muodossa. Luomme hahmot tusseilla paperille, ja siirrämme ne tämän jälkeen Scratch-koodausalustalle. Lopputulos on yksinkertainen peli, jossa on hyödynnetty omia hahmoja.
Materiaalit: A4 papereita, kynät(luonnostelua varten), kumit (luonnostelua varten), tussit, tietokoneen tai kännykän kamera, tietokone tai tabletti internetyhteydellä koodausta varten, mahdollisesti korvakuulokkeet Ohjelmoidaan oma peli Scratch-ympäristössä (2 kertaa 45 min)
Ovatko oppilaasi kiinnostuneita käsillä tekemisestä ja askartelusta? Tässä työpajassa tutustutaan moduuliorigamien taitteluun. Origami on japanilaista paperin taittelua, jossa paperi taitellaan mitä erilaisempiin muotoihin käyttämättä liimaa tai saksia. Työpajassa opetellaan taittelemaan Sonobe-moduuleja, joita yhdistämällä voidaan tehdä erilaisia geometrisia kappaleita.
Tarvikkeet: A4-paperia ja sakset tai origami-paperia
Työpajassa oppilaat toteuttavat etäohjaajan tukemana sormuksen 3D-mallinnuksen Tinkercad-ympäristössä. Mallinnetut sormukset tulostetaan LUMA-keskus Lapissa käyttäen PLA-muovia ja lähetetään koululle paluupostissa. Oppilaat mittaavat sormensa halkaisijan ja suunnittelevat sen pohjalta sopivan sormuksen tulostettavien ohjeiden mukaan työskennellen. Pajan aikana etäohjaaja innostaa, antaa vinkkejä sekä tutustuttaa oppilaita 3D-tulostamiseen sekä PLA-muovin ominaisuuksiin.
Tarvikkeet: jokaiselle oppilaalle oma tietokone tai Chromebook, oppilaille omat tunnukset Tinkercadiin (opettaja saa ohjeet niiden luomiseen), työntömittoja sormen halkaisijan mittaamiseen
Avaruusolio eli lonkeroinen muovipussi leijuu ilmassa sähköisten voimien ansiosta. Valaistuksen ja lavastuksen avulla ilmiöstä voidaan luoda mielenkiintoinen taideteos, joka tallennetaan videolle. Lentävä avaruusolio on todella helppo ja nopea askarteluprojekti, johon ei tarvita kovinkaan erikoisia materiaaleja. Työpajassa oppilaat pääsevät myös pohtimaan sopivaa lavastusta ja valaistusta, sekä kuvaamaan videon.
Tarvikkeet: Oliota varten tarvitaan muovinen hedelmäpussi, sakset, permanenttitusseja tai muita kyniä, joiden väri tarttuu hedelmäpussiin. Lisäksi tarvitaan villasukka, -pipo tai muu villavaate tai eboniittisauva ja keinokuituvaate sekä ilmapallo. Videon tekemiseen tarvitaan kuvausväline, kännykkäkamera tai tabletti, sekä mahdollisesti tietokone, jossa on editointiohjelma.
Valmiiden ja korkeatasoisten ohjeiden avulla aloittelijakin pystyy ohjelmoimaan Pulmaario-kerhon Merikeräily-pelin. Scratchiin jo hieman tutustuneet oppilaat voivat valita ohjelmoitavakseen Matopelin. Ohjeiden avulla oppilaat oppivat ohjelmointia holistisesti ja saavat samalla aikaiseksi jotain mielenkiintoista. kun peli on ohjelmoitu, sitä voidaan pelta, tuunata ja esitellä muille.
Tarvikkeet: jokaiselle oma tietokone tai Cromebook, oppilaiden Scratch-tunnukset (opettaja saa ohjeet niiden luomiseen).
Italia, ranska ja espanja ovat sukulaiskieliä: ne ovat kaikki peräisin samasta kielestä, latinasta, ja niillä on paljon samankaltaisuuksia. Tässä työpajassa oppilaat saavat kokemuksen siitä, kuinka opiskeltuaan yhtä näistä kielistä he voivat helposti ymmärtää kahta muuta kieltä. Työpaja sisältää mm. kielten tunnistamista, sanastokilpailun, tietoiskuja sekä tekstimaistiaisen kolmella eri kielellä. Kokeile ja ylläty, kuinka helppoa kolmen kielen oppiminen voi olla! Tarvikkeet: puhelimia tai tabletteja/iPadeja Kahoot-visailua varten
Työpajassa oppilaat toteuttavat etäohjaajan tukemana sormuksen 3D-mallinnuksen Tinkercad-ympäristössä. Mallinnetut sormukset tulostetaan LUMA-keskus Lapissa käyttäen PLA-muovia ja lähetetään koululle paluupostissa. Oppilaat mittaavat sormensa halkaisijan ja suunnittelevat sen pohjalta sopivan sormuksen tulostettavien ohjeiden mukaan työskennellen. Pajan aikana etäohjaaja innostaa, antaa vinkkejä sekä tutustuttaa oppilaita 3D-tulostamiseen sekä PLA-muovin ominaisuuksiin. Tarvikkeet: jokaiselle oppilaalle oma tietokone tai Chromebook, oppilaille omat tunnukset Tinkercadiin (opettaja saa ohjeet niiden luomiseen), työntömittoja sormen halkaisijan mittaamiseen
Työpajassa tutustumme pelien hahmosuunnitteluun luomalla sankarin ja hänen vihollisensa. Pohdimme, miltä hyvyys ja pahuus mahtavat näyttää visuaalisessa muodossa. Luomme hahmot tusseilla paperille, ja siirrämme ne tämän jälkeen Scratch-koodausalustalle. Lopputulos on yksinkertainen peli, jossa on hyödynnetty omia hahmoja. Materiaalit: A4 papereita, kynät(luonnostelua varten), kumit (luonnostelua varten), tussit, tietokoneen tai kännykän kamera, tietokone tai tabletti internetyhteydellä koodausta varten, mahdollisesti korvakuulokkeet
Korona-pandemian alussa ihmiset ympäri maailmaa hamstrasivat koteihinsa vessapaperia. On kestävän kehityksen periaatteiden mukaista, että vessapaperia ei tuhlata. Kuinka pitkästi yhdessä vessapaperirullassa on paperia? Miten sen voisi määrittää? Tässä haasteessa tehtävänä on miettiä mahdollisimman monta erilaista tapaa määrittää vessapaperirullan pituus metreinä ja senttimetreinä sekä vessapaperin paloina. Bonuskysymyksenä voidaan miettiä, kuinka monta prosenttia vessapaperin kulutus vähenisi, jos jokainen vähentäisi kulutustaan yhdellä arkilla joka kerta vessassa käydessään? Tarvikkeet: muistiinpanovälineet, viivain, laskin ja vessapaperirullia
Wilson Bentley oli yhdysvaltalainen tutkija ja valokuvaaja, joka noin sata vuotta sitten kuvasi lumihiutaleita paljekameraan liitetyllä mikroskoopilla. Työpajan aluksi katsotaan lyhyt video, jolla esitellään hänen ottamiaan kuvia. Videon pohjalta keskustellaan lumihiutaleissa esiintyvistä geometrian ilmiöistä, joita myös havainnollistetaan Scratch-animaatioilla. Oppilaat saavat ongelman taitella neliönmuotoinen leivinpaperiarkki niin, että siitä voidaan leikata kuusisakarainen lumihiutale. Tarvittaessa katsotaan yhdessä video, jolla ratkaisu näytetään. Taitellaan paperit ja leikataan kuusisakaraiset lumihiutaleet. Opettajan niin halutessa, ryhmälle voidaan myös jättää ohjelmointihaaste jatkotyöskentelyä varten. Tarvikkeet: leivinpaperiarkeista leikattuja neliöitä (tarpeeksi kokeiluja varten), saksia, geokolmioita, kyniä
Työpajassa tutustutaan Arduinolla C-ohjelmointiin wokwi.com-simulaattoria käyttäen. Osallistujat tekevät kytkentöjä ja ohjelmoivat ne toimimaan. Ledit, napit, potentiometrit, ledinäytöt ja moottorit tutuiksi. Työpaja toimii hyvänä johdantona Arduinolla tapahtuvaan teknologiarakenteluun ja ohjelmointiin.
Tarvikkeet: tietokone jokaiselle oppilaalle
#lumalappi #lumasuomi #virtuaaliluma