LUMAKIERTUE Giđđa 23.-29.4.2025
Kouluissa, esikouluryhmissä, etänä ja Lapin yliopistolla.
Meidän perinteinen LUMA-työpajojen kevätkiertue on saanut uuden nimen ja kulkee nyt nimellä LUMAKIERTUE GIDDA. Giđđa on pohjoissaamea ja tarkoittaa kevättä.
Kiertueen aikana työpajojamme on varattavissa lähiopetuksena Rovaniemellä alakoulun ja esiopetuksen ryhmiin sekä etänä ympäri Lappia.
Mitä: LUMA-aiheisia työpajoja peruskoulun 1. - 6. luokkalaisille. Työpajat toteutetaan valintanne mukaan luokassanne, yliopistolla tai etäopetuksena. Lähityöpajoissa tuomme kaiken tarvittavan materiaalin mukanamme. Työpajat ovat veloituksettomia.
Milloin: 23.-29.4.2025 välisenä aikana (pl. viikonloppu)
Työpajan varaus: Luokalle tehdään varaus tällä lomakkeella https://forms.office.com/e/bBT31aCnUc
- Voitte keskustella tiimissänne / koulullanne, jos sama työpaja kiinnostaisi useampaa luokkaa. Kaiken kannalta on kestävää, että tulemme koulullenne samana päivänä useammaksi tunniksi. Mutta se ei ole ongelma, jos muita kiinnostuneita ei ole koulultanne; tulemme myös yksittäisille luokillekin työpajoja vetämään.
Millaisia työpajoja:
Lähityöpajat:
- Lego mekaniikka -paja. Tutustutaan ongelmaratkaisutehtävien avulla vipuun, hammaspyöriin, väkipyöriin, pyöriin ja akseleihin. Tehtävissä hyödynnetään Lego mekaniikka minisettejä.
Lämpö -paja. Tutkitaan kolmen kokeen avulla mitä on lämpö ja lämmön siirtyminen. Tutkivaa ja toiminnallista työskentelyä.
- Revontuli -paja. Tutustutaan mitä revontulet todellisuudessa ovat ja taiteillaan revontuliteos.
- Sokerisateenkaari -paja. Tutustutaan tiheyden käsitteeseen luomalla eri tiheyksistä nesteistä värikäs sateenkaari koeputkeen.
Etätyöpajat (koulun tulee hankkia itse materiaalit):
- Mustikkamagiaa -paja. Tutustutaan mustikkamehuun indikaattorina ja samalla taiteillaan upeita kortteja. Soveltuu luokille 0 - 6. Tarvittavat materiaalit: mustikkamehua, sitruunamehua, soodaa, tiskiainetta, etikkaa, vesiväripaperia, pensseleitä ja kipot aineille.
- Veden pintajännitys -paja. Tutkitaan veden pintajännitystä ja taiteillaan paperiset vesimittarit liukumaan veden päällä. Soveltuu esi- ja alkuopetukseen. Tarvittavat materiaalit: sakset, tussi, paperia, astia, vettä, saippuaa, mustapippuria, kanelia, lääkeruisku
Mikä on luokanopettajan rooli työpajassa:
Opettaja on luokan yhteyshenkilö, hänellä on vastuu oppilaiden turvallisuudesta sekä oppilastuntemus. Työpajat eivät edellytä opettajilta aiheeseen ennakkoon perehtymistä ja lähettiläämme hoitavat kokonaan työpajan ohjauksen.
Mitä varaamisen jälkeen tapahtuu:
LUMA-koordinaattori käy läpi kaikki varaukset ja vahvistaa yhteyshenkilölle työpajojen ajankohdan. Mikäli samalle työpajalle osuu materiaalien kannalta liian monta päällekkäisyyttä, niin hän on yhteydessä ja tiedustelee mahdollista muuta ajankohtaa.
