Freya: Moikka moi! Tässä on Freya Barrow oikeustieteen tiedekunnan puolelta. Tänään me aiotaan pohtia yhdessä, että kannattaako sun lähteä vaihtoon. Jos sä haluat lähteä vaihtoon, niin tässä tulee muutamia vinkkejä sinne vaihtoon eli mä olen alan kokemusasiantuntija ja olen ollut lukiovaihdossa. Niin mä kerron teille mun parhaat vinkit opiskelijavuoteen.
Tärkeintähän on ensin pohtia, että haluatko sä lähteä vaihtoon. Tässä kannattaa miettiä, että mitä sä siltä vaihdolta haluat? Haluatko sä kenties mennä sinne pitämään hauskaa, pitää vähän taukoa niistä omista perusopinnoista? Haluatko sä kokea ja opiskella uusia, mielenkiintoisia asioita ja kiinnostavia kursseja? Vai haluatko sä kenties jotain ihan muuta. Haluatko sä taukoa suomalaisesta opiskelijakulttuurista? Haluatko sä kokea jonkun uuden kulttuurin tai mennä hakemaan uusia kokemuksia ja pitämään vähän hauskaa toiseen maahan? Nämä on tosi tärkeetä, kun sä alat miettimään sun omaa vaihtokohdetta.
Esimerkiksi jos sä haluat mennä oppimaan uuden kielen, niin ei kannata mennä sellaiseen maahan, joka on tosi tunnettu siitä, että sinne menee tosi paljon muita vaihto-oppilaita. Tai esimerkiksi mennä vaikka britteihin, koska sittenhän sä vaan puhut englantia. Tai jos siellä on tosi paljon muita vaihto-oppilaita, niin sitten sä vaan oot niiden muiden vaihto-oppilaiden kanssa, etkä sitten vaikka opi jotain uutta kieltä ihan samalla tavalla. Sitten kun ollaan pohdittu vaihtokohde ja ensinnäkin se, että lähdetäänkö sinne vaihtoon ollenkaan, niin tässä on mun parhaat vinkit sinne itse vaihdossa olemiseen.
Mun ensimmäinen vinkki on se, että vaikka sä meet semmoiseen maahan, joka ei vaadi sulta sitä, että sun pitää osata vaikka paikallista kieltä, niin opettele silti perusasiat. Esimerkiksi hollanti on tämmönen. Harva kohde vaatii sitä, että sä puhut hollantia. Siinä usein riittää, että sä puhut englantia. Mä silti kuitenkin kehottaisin jokaista vaihtoon lähtevää opetella sen kohdemaan perusasiat. Mä tarkotan sillä, että sä osaat sanoa moi, kiitos, perusesittelyt itestäs. Silloin kun mä menin vaihtoon, niin mä en osannut siis sanaakaan paikallista kieltä. Se kyllä oikeesti tuotti tosi paljon vaikeuksia siinä alussa, että vaikka siellä kohdemaassa puhutaan englantia, niin kaikki ei puhu englantia. Ja sitten tulee niitä semmosia tilanteita, missä vaan helpottaisi hirveästi, jos osais sanoa ihan vaikka, että anteeks. Sä astut jonkun jalan päälle ja sä haluut sanoa, että anteeks kauheesti, että mä nyt astuin sun jalan päälle. Ja se on kamalaa, jos sitä ei sitten siinä tilanteessa osaakaan.
Seuraava vinkki koskeekin sitten kavereiden hankkimista. Mä olin siis vaihdossa Italiassa ja mä koen, että italialaisesta koulusta oli aika helppoa saada uusia kavereita, mutta se vaati sitä, että on tosi avoin ja myös semmonen menevä. Että menee vaan kaikkeen mukaan, ja menee ihan rohkeasti puhuu niille paikallisille. Siinäkin ei se haittaa, jos sun oma kielitaito ei ole täydellinen. Että se on tosi ok, että oma vaikka englanti tai oma paikallinen kieli, mitä puhuu, on vähän rikkonaista. Ihan vaan rohkeasti puhumaan, koska se on tosi paljon vaikeampaa saada niitä kavereita myöhemmässä vaiheessa. Että jos ne hakee heti alkuun ja esittelee itsensä niin, että hei et anteeks, että mä oon vaihto-oppilas, siksi mä en puhu täydellisesti tätä kieltä. Niin siinä saa tosi paljon anteeks, kun sitten vaikka siinä vaiheessa, että sä oot ollut siinä maassa jo neljä kuukautta ja sulla ei ole kavereita, koska sä et ole heti siinä alussa uskaltanut mennä puhumaan, niin se kynnys nousee koko ajan. Eli mun eka vinkki olisi se, että laita kaikki ne paukut siihen alku... niin kuin ensimmäisille viikoille, koska siinä on tosi paljon helpompaa saada uusia kavereita. Siinä on myös se, että siinä vaiheessa, siellä kohteessa on varmaan tosi paljon muitakin vaihto-oppilaita. Eli siinä on tosi paljon ihmisiä ympärillä, jotka on ihan yhtä syvässä suossa kuin sinä eli niiltä saa myös semmoista vertaistukea. Eli jos sä menet kohteeseen, jossa on paljon vaihto-oppilaita, niin tukeudu myös ihan rohkeasti niihin vaihto-oppilaisiin, koska ne tietää mikä se sun tilanne on. Ne kokee sitä samaa, niin siihen on helppo samaistua. Ja usein niistä muista vaihto-oppilaista voikin tulla sun kaikista läheisimmät kaverit.
Seuraava vinkki koskee näitä kulttuurishokkeja. Eli ihan sama oikeastaan, mihin kohteeseen menee, jopa menis vaikka Ruotsiin, tai ihan niin kuin siis Euroopan sisälläkin, voi tulla tosi isoja kulttuurishokkeja, koska meidän oma suomalainen kulttuuri on meille, monille tosi... No totta kai se on se kaikista tutuin, ja se on tosi rakas ja näin. Mutta sitten kun menee siihen toiseen maahan niin vaikka kuinka olettaisi, että se maa on tosi samanlainen niin siellä on ne omat kulttuuriset tweaksit, jotka ei vaan ole samoja kuin sitten Suomessa. Eli mun vinkki olisi tässä se, että oppii hyväksymään niitä semmosia erilaisuuksia, mitä niissä kulttuureissa on. Ja vinkkinä sitten siihen, että näitä tämmösiä outoja kulttuurieroja, niitä ei kannata korostaa niille paikallisille. Eli esimerkiksi mä olin just Italiassa vaihdossa, niin italialaiset on tosi ylpeitä, ne on todella ylpeitä niiden kulttuurista. Niin sitten jos niille sanoo omasta mielestään tosi harmittoman jutun, että vaikka, että ”vitsi, että tehän syötte oikeasti joka päivä pastaa”, niin ne ottaa sen tosi henkilökohtaisesti. Niiden mielestä se ei ole yhtään hauska juttu, mitä se on vaikka sun päässä. Ja täällä näitä tämmösiä hassuja kulttuurieroja, vaikka ne sanoisikin ihan silleen hyvässä hengessä, niin siinä voi olla semmosia kulttuurieroja, että miten on ok kommentoida toisen kulttuuria. Niin mä sanoisin, että tässä semmoinen tietty semmoinen kulttuurillinen sensitiivisyys kannattaa ottaa todella huomioon, koska sitten se ei olekaan hauskaa, jos omasta mielestään sanoo hauskan jutun, tai semmoisen hauskan eroavaisuuden niissä kulttuureissa. Ja sitten nämä paikalliset ottaakin sen tosi henkilökohtaisesti ja ottaakin se oikeastaan hyökkäyksenä.
Seuraava vinkki koskee oikeastaan myös tämmöisiä kulttuurieroja. Tämä on ehkä tärkein tämmöinen vinkki, jonka mä tässä annan, eli pidä mieli avoinna! Ennen kuin mä lähdin vaihtoon mulla oli tosi tietynlainen kuva, että millaista elämä tulee siellä olemaan, ja millaista elämää ne siellä elää. Mutta se on ihan turhaa, ja ne ei yleensä vastaa sitten kuitenkaan niitä odotuksia. Eli on ihan turhaa ottaa minkäänlaisia tämmöisiä oletuksia ja laittaa tosi suuria odotuksia siihen. Jokainen vuosi tulee olemaan tosi ainutlaatuinen, ja se tulee eroamaan muiden vuosista tietenkin. Se vuosi tulee olemaan todella unohtumaton, mutta kannattaa yrittää lähteä mahdollisimman avoimin mielin, ja kokea kaikki ilman mitään ennakko-oletuksia. Niin silleen sä säästät energiaa, ja sit sä nautit alusta alkaen ihan täysillä, koska sä et lähde millään ennakko-oletuksilla.
Sitten onkin aika tämmöinen spesifi-vinkki, eli liittyy pakkaamiseen. Tosi tärkeää on tietää se, että sä lähdet siitä kohdemaasta takaisin Suomeen silleen, että sulla on varmaan kymmenenkertainen määrä kamaa, kuin mitä sulla oli silloin kun sä lähdet. Mulla oli tietynlainen tyyli Suomessa ja kun menin kohdemaahan niin totesin, että ei nämä vaatteet sovikaan tähän ympäristöön. Esimerkiksi mulla oli vaikka revittyjä farkkuja, ja sitten yhtäkkiä menin kohdemaahan, ja siellä revityt farkut ei ollutkaan enää ok, tai niitä ei oikein saanut vaikka käyttää koulussa. Ja näitä ei oikein tiedä ennen kuin sinne kohdemaahan pääsee. Eli mä sanoisin, että pakkaa aidosti vähemmän kamaa kuin mitä sä kuvittelet tarvitsevasi, koska oikeasti sä ostat kuitenkin paikan päältä ihan hirveästi tavaraa ja sitten sä ootkin sitä mieltä, että sä et tarvii sitä kaikkia kamaa, mitä sä oot Suomesta asti tuonut sinne. Ja se on tosi kallista sitten viedä niitä takaisinkaan.
Seuraava vinkki liittyykin sitten siihen vaihdon ajankohtaan. Tää oikeastaan varmaan liittyy ehkä enemmänkin siihen, että kun pohdit vielä, että kannattaako lähteä vaihtoon. Eli tärkeintä on miettiä just se vaihdon ajankohta ja sitten ne opinnot siellä, koska senhän takia sinne kuitenkin lähdetään. Opiskeluvaihdon ajankohta on hyvä miettiä tosi tarkkaan, joten se kannattaa aloittaa se suunnittelu tosi hyvissä ajoin. Susta voi tuntua, että mähän oon fuksi, mähän oon kakkonen, eihän mun vielä tarvi näitä miettiä… Mutta ethän sä lähde sillä sekunnilla kun päätät, että mä haluan vaihtoon. Joten kannattaa ajoissa alkaa miettiä, että haluatko edes vaihtoon. Mihin kohtaa mun tutkintoon tämä sopii? Millaiset ne mun opiskelumahdollisuudet siellä kohteessa on? Miten mä sovitan nää mun tutkintoon?
Ja sitten budjetti. Eli kaikki tietää, että vaihtoon lähteminen ei ole halpaa, ja opiskelu ei muutenkaan ole halpaa, eikä opiskelijoilla ole ihan hirveästi ylimääräisiä tuloja. Joten mun seuraava vinkki onkin, että sitten kun se hakuvaihe on ohi ja oot toivottavasti saanut sen sun paikan just sieltä, mihin sä oot aina halunnutkin, on aika alkaa suunnitella se konkreettinen valmistelu. Kun sä lähdet ulkomaille, niin sulla on mahdollisuus korotettuun opintotukeen sen vaihdon aikana, ja se haetaan suoraan Kelalta. Vaihtoaika on kaikkein antoisinta, jos ne raha-asiat on joustavalla mallilla. Pienelläkin budjetilla voi tietenkin nauttia siitä opiskelusta opintotuen avulla, mutta kannattaa olla ihan pikkasen ylimääräistä tilillä, koska ikinä ei tiedä millaisia yllättäviä tilanteita vaihdossa sitten sattuu. Tähän esimerkki voi olla se, että jos käy vaikka kesätöissä, niin aina laittaa sellaisen pienen ekstrasiivun sivuun, koska sä et ikinä tiedä, mitä siellä vaihdossa käy. Ja sitten jos tarvitseekin yhtäkkiä kunnon hätärahoitusta.
Tässä olikin mun polttavimmat vinkit vaihtoon lähteville. Mä sanoisin, että kaikista tärkein vinkki on oikeasti se, että vaihtoon lähteminen on tosi ainutlaatuinen mahdollisuus. Siihen kaikilla ei ole mahdollisuutta ja moni tekee sen oikeastaan vain kerran. Älä turhaan stressaa, kaikki byrokratia selviää, sä saat kyllä kavereita, kaikki menee kyllä hyvin. Eli sanoisin, että sitten kun sä oot hoitanut kaikki pakolliset byrokratiat, pakolliset asunnon etsimiset sun muut, niin sitten on aika oikeasti ottaa ilo irti siitä, että sä oot päässyt uuteen kohteeseen, uuteen kulttuuriin. Joten sitten mä sanoisin, että sitten ota ilo irti ja älä stressaa. Ja toitota myös itselle, että kaikki järjestyy!
Vielä viimeisenä mä haluaisin sanoa sen, että sitten kun sä meet sinne vaihtoon, niin sitten kannattaa keskittyä siihen, että on siellä vaihdossa. Silloin ei kannata elää jalka molemmissa maissa. Kyllä sun suomikaverit ja perhe, kyllä ne oottaa täällä Suomessa, ettei ne katoa mihinkään. Eli mä sanoisin, että sitten kun oot siellä vaihdossa, niin sitten aidosti keskity siellä vaihdossa olemiseen. Se menee hirveän nopeasti ohi, joten kaikki ilo sitten irti siitä, että sä olet ottanut rohkean hypyn ja päättänyt lähteä omasta kotimaasta. Sitten vaan nautit siitä kaikesta. Tsemppiä kaikille vaihtoon lähteville, ja mä toivon, että tästä oli jollekin apua, joka miettii vaihtoon lähtemistä. Tässä saa tietenkin myös heittää lisää kysymyksiä tulemaan vaikka Instagramin puolella. Tsemppiä kaikille ja mukavaa loppukevättä tai varmaan jo alkavaa kesää tässä vaiheessa. Heippa!