Tutkimusaineistojen hallinta on tärkeä osa laadukasta tutkimusta. Sen tarkoituksena on varmistaa, että aineistot ovat tutkimuksen aikana ja sen jälkeen helposti löydettävissä, tulkittavissa ja asianmukaisesti suojattuja.
Aineistonhallinnan suunnittelu on osa tutkimussuunnitelmaa. Yliopisto edellyttää, että aineistonhallintasuunnitelma tehdään tutkimuksen suunnitteluvaiheessa. Myös useimmat rahoittajat edellyttävät aineistonhallintasuunnitelman laatimista.
Yliopistossamme julkisin varoin tuotettu, julkaistuihin tutkimustuloksiin liitetty tutkimusaineisto on lähtökohtaisesti yhteiskäyttöistä ja avointa.. Tutkimusaineistojen avaamisessa noudatetaan periaatetta niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin välttämätöntä.
Löydät ohjeet aineistonhallinnan eri vaiheisiin sekä Lapin yliopiston palvelut ja käytännöt aineistonhallinnan oppaasta.
Opas tutkimusaineistojen hallintaan >
Kirjasto tarjoaa neuvontaa ja opetusta aineistojen elinkaaren suunnittelussa, aineistonhallintasuunnitelman laatimisessa sekä aineistojen avaamisessa ja avointen aineistojen käytössä.
IT-palvelut tarjoaa ratkaisuja aineiston keruuseen, analyysiin ja tallentamiseen tutkimuksen aikana sekä aineistojen tietoturvalliseen käsittelyyn.
Oikeudelliset palvelut neuvoo tutkimuksen tietosuojassa sekä tekijänoikeuksissa ja sopimusasioissa.
Kirjasto:
research.library (at) luc.fi
Kirjaston palvelut tutkijoille >
IT-ratkaisut:
Henkilökunnan IT-palvelupiste servicedesk (at) ulapland.fi P. 040 778 5800
Tutkimuksen tietosuoja:
Tietosuojavastaava tietosuoja (at) ulapland.fi P. 040 778 5800
Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) on julkaissut lyhyen piirrosvideon, joka opastaa tunnistamaan milloin tutkimusasetelmasi edellyttää eettistä ennakkoarviointia. Löydät linkin videoon alta. Mikäli sinulle nousee kysymyksiä, ota yhteyttä Lapin korkeakoulukonsernin eettisen toimikunnan sihteeriin.
Jos tutkimusaiheesi tai -asetelmasi edellyttää tutkimuseettistä ennakkoarviointia, tulee sinun pyytää lausuntoa Lapin korkeakoulukonsernin ihmistieteiden eettiseltä toimikunnalta. Toimikunta ottaa kantaa vain niihin tutkimussuunnitelmiin, joihin tutkimuksen tekijä pyytää yliopiston ennakkoarviointia tutkimussuunnitelman ja -menetelmien eettisyydestä TENKin ohjeiden mukaisessa viitekehyksessä. Arviointi on tarkoitettu jatkotutkintoihin ja niiden jälkeiseen tutkimustyöhön.
Näin pyydät lausuntoa >
Lapin yliopisto on sitoutunut Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK 2019) ohjeisiin ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettisistä periaatteista ja ihmistieteiden eettisestä ennakkoarvioinnista.
Eettisen toimikunnan sihteeri Hanna Peltomaa hanna.peltomaa(at)ulapland.fi +358 40 659 8054
Kirjasto on tukenasi tieteellisen julkaisemisen suunnittelussa ja käytännöissä. Opastamme lukijoiden tavoittamisessa ja luotettavan julkaisukanavan valitsemisessa. Neuvomme myös julkaisusopimusten kanssa sekä avoimen julkaisemisen kysymyksissä.
Lue lisää tieteellisestä julkaisemisesta >
Yliopisto kannustaa julkaisemaan laadukkaissa täysin avoimissa julkaisuissa, jos tieteen- tai taiteenalalla on sellaisia. Neuvomme ja tarkistamme, onko kirjoittajalla mahdollisuutta alennettuihin kirjoittajamaksuihin. Emme suosittele julkaisemista sellaisissa julkaisuissa, jotka keräävät sekä tilaus- että kirjoittajamaksuja.
Lue lisää kirjoittajamaksuista >
Esimerkiksi raportteja, ammatilliselle yleisölle suunnattuja julkaisuja ja oppikirjoja voidaan julkaista Lapin yliopiston julkaisuina. Julkaisualustana toimii julkaisuarkisto Lauda.
Tutustu Lapin yliopiston julkaisuohjeisiin >
Väitöskirjat julkaistaan Acta electronica Universitatis Lapponiensis -sarjassa.
Tutustu väitöskirjan julkaisuohjeisiin >
Kirjasto: research.library (at) ulapland.fi
Yliopistomme tutkimusetiikan tukihenkilöt tarjoavat luottamuksellista ja puolueetonta tukea erilaisissa tutkimuseettisissä ongelmatilanteissa. Voit pyytää neuvoja ja tukea sekä ennaltaehkäisevästi että epäillessäsi hyvän tieteellisen käytännön loukkausta.
Tukihenkilö on tavattavissa henkilökohtaisesti, puhelimitse ja sähköpostitse. Hän on saanut koulutuksen tehtävään Tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta (TENK). Tukihenkilö toimii myös TENKin yhteyshenkilönä Lapin yliopistossa.
Lapin yliopiston tutkimusetiikan tukihenkilö
Hanna Peltomaa Asiantuntija hanna.peltomaa (at) ulapland.fi P. 040 659 8054
Tutkijana voit arvioida oman tutkimuksesi vaikuttavuutta erilaisin menetelmin. Tutkimuksesi näkyvyyttä voit lisätä myös rinnakkaistallentamisen ja yhteisöpalveluiden, kuten ORCIDin kautta.
Yliopisto suosittelee, että jokainen tukija luo itselleen ORCID-tunnisteen, hyödyntää sitä aktiivisesti ja liittää sen Lapin yliopiston tutkimusportaaliin.
Muistathan pitää profiilisi ja julkaisutietosi Lapin yliopiston tutkimusportaalissa > ajan tasalla.
Lue lisää tutkijan ja tutkimuksen näkyvyydestä ja arvioinnista >
Tutustu yliopistomme avoimen tieteen politiikkaan >
Tutkimusportaalin neuvonta: lacris (at) ulapland.fi
Yliopistomme tutkijana saat lisätietoa yliopistomme kansainvälisistä kumppanuuksista kansainvälistymispalveluilta. Tarjoamme myös tukea kansainväliseen tutkija- ja henkilökuntaliikkuvuuteen ensisijaisesti Euroopassa sekä yliopistomme strategisten partnereiden ja bilateraaliyhteistyöyliopistojen kanssa.
Lisätietoa hakuohjeista ja -ajoista löydät yliopistomme intrasta.
Tarjoamme
Emme rahoita konferenssimatkoja. Tiedustele rahoitusta omasta yksiköstäsi.
Kansainvälistymispalvelut Lapin yliopisto Yliopistonkatu 8, Rovaniemi E-siipi, 1. kerros
Yliopistostamme vaihtoon ja harjoitteluun lähtevien neuvonta: outgoing (at) ulapland.fi
Yliopistoomme vaihtoon ja harjoitteluun tulevien neuvonta: incoming (at) ulapland.fi
Kielikeskuksen kielentarkistuspalvelun tarkoitus on tukea tutkijoita heidän työhönsä liittyvien tekstien kieliasun viimeistelyssä. Käännöspalveluun kuuluu tekstien kääntäminen suomesta englantiin ja englannista suomeen.
Käännös- ja kielentarkistuspalvelu Kielenkääntäjät Aimo Tattari ja Sari Kokkola
Yhteystiedot ja lisätietoa palveluista >
Valmisteletko tutkimus- tai kehittämishanketta Lapin yliopistossa? Tarvitsetko tukea tutkimus- ja kehittämisrahoituksen hankkimiseen?
Hyödynnä TKI-palveluiden asiantuntemusta esimerkiksi alueelliseen, kansalliseen, pohjoismaiseen tai eurooppalaiseen tutkimus- ja kehitystoimintaan liittyvissä asioissa.
Käynnissä olevien hankkeiden talousneuvonnan osalta tukenasi toimii yliopistomme täydentävän rahoituksen yksikkö.
TKI-palvelut Lapin yliopisto Yliopistonkatu 8, Rovaniemi E-siipi, 2. kerros
Sovi tapaaminen: research (at) ulapland.fi
Tutustu ohjeisiimme ja asiantuntijoihimme intrassa >