Tutkimustoimintamme painotukset
Painotamme tutkimustoiminnassamme moniarvoista ja monikulttuurista taidetta ja muotoilua pohjoisilla alueilla. Lisäksi kehitämme erilaisia taiteen ja muotoilun luovia ratkaisuja pohjoisen palvelujen tarpeisiin.
Tieteen ja taiteen vuoropuhelu
Ainutlaatuisen lisänsä tutkimukseemme tuo tieteen ja taiteen vilkas vuoropuhelu: Tiede ja taide yhdistyvät esimerkiksi muotoilun ja median kehittämistyössä sekä rakennettaessa uusia menetelmiä yhteisölliseen taidekasvatukseen. Myös monet väitöstutkimuksemme sisältävät tieteellisen tutkimuksen rinnalla taiteellisen osion, kuten näyttelyn tai tuotekehitysprojektin.
Tutkimuskohteet
Tutkimme ekologisesti, taloudellisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävää muotoilua, ympäristö-, yhteisö- ja talvitaidetta sekä media- ja kuvataidetta.
Tutkimuskohteitamme ovat mm.:
- taiteellinen tutkimus
- palvelumuotoilu, teollinen ja sosiaalinen muotoilu, vuorovaikutuksen suunnittelu
- audiovisuaalinen mediakulttuuri ja mediataide
- tekstiilisuunnittelu ja tekstiilitaide
- vaatteen funktionaaliset ja ekologiset ympäristöt
- taiteellinen ajattelu ja taidepedagogiikka
- visuaalisten identiteettien, informaation ja mielikuvien tuottamisen ja tulkinnan tutkimus
- pohjoisen taiteen ja kulttuurin tutkimus sekä suomalaisen nykytaiteen tutkimus Wihurin rahaston kokoelmassa
- taideperustainen tutkimus, yhteisöllinen kuvataidekasvatus ja soveltava taide pohjoisissa ympäristöissä.
Kehittämistutkimus
Teemme runsaasti kehittämistutkimusta, jonka kautta luomme uusia sovellutuksia ja innovaatioita elinkeinoelämän, kulttuurin, koulutuksen, matkailualan sekä vapaa-ajan ja hyvinvoinnin palveluiden hyödynnettäviksi.
Tule hankekumppaniksemme!
Taiteiden tiedekunta on luotettava ja aktiivinen hankekumppani. Vahvuutenamme on erityisesti arktisen muotoilun ja taiteen osaaminen sekä elinkeinoelämän kanssa tehtävä yhteistyö. Tiedekuntamme tekee strategiansa mukaista, monipuolista tieteen ja taiteen yhdistävää tutkimusta. Toiminnassamme painottuvat erilaiset taiteen ja muotoilun luovat ratkaisut, joita kehitämme pohjoisten yhteisöjen tarpeisiin.
Hanketoimintamme tavoitteet
Hanketoimintamme tavoitteena on vahvistaa taideteollisen alan ja kuvataidekasvatuksen tutkimusta sekä julkaisutoimintaa pohjoisilla alueilla. Samalla autamme tutkimusryhmiä kilpailemaan kansallisesta ja kansainvälisestä tutkimusrahoituksesta tiedekunnan strategisilla profiilialueilla.
Tuotamme monitieteisissä tutkimus- ja kehittämishankkeissa tietoa, materiaaleja sekä välineitä hyödynnettäväksi esimerkiksi uusien tuotteiden ja palvelujen suunnittelussa sekä vastuullisen liiketoiminnan, digitalisoituvan yhteiskunnan, kulttuurin, koulutuksen ja matkailun kehittämisessä.
Ohjeita jatko-opintoihin
Tutustu alla oleviin ohjeisiin jatko-opiskelijaksi hakeutumisesta ja tutkijakoulun sivuilla oleviin yleisiin ohjeisiin yliopistomme jatkokoulutuksesta.
Tiedekuntamme jatko-opinto-oppaasta löydät tiedot väitöskirjantyön etenemiseen ja taiteen tohtorin tutkinnon suorittamiseen liittyvistä käytännöistä. Klikkaa jatko-opinto-oppaaseen tästä jatko-opinto-opas 2021.
![]() Haku keväällä ja syksyllä
Voit hakea väitöskirjatutkijaksi yliopistoomme pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa.
Hakuajat vuonna 2021:
- 9.2.–2.3.2021 kello 15.00 mennessä
- 5.–26.10.2021 kello 15.00 mennessä.
Hakuajat vuonna 2022:
- 8.2.–1.3.2022 kello 15.00 mennessä
- 4.–25.10.2022 kello 15.00 mennessä.
Hakuajat vuonna 2023:
- 7.–28.2.2023 kello 15.00 mennessä
- 3.–24.10.2023 kello 15.00 mennessä.
Suosittelemme, että otat jo jatko-opintoja suunnitellessasi yhteyttä tutkimusaihettasi lähinnä edustavaan professoriin keskustellaksesi tutkimusaiheestasi ja -suunnitelmastasi sekä muista jatko-opinnoistasi. Jos et vielä hakemuksen suunnitteluvaiheessa tiedä, kenen puoleen kääntyä, voit ensiksi etsiä tutkimusportaalistamme sopivia henkilöitä. Voit myös ottaa yhteyttä tiedekuntaan tai tutkijakouluun. Professorin kanssa käytävää keskustelua varten tarvitsemme tietoja alustavasta tutkimusaiheestasi, eli kerro mielellään siitä jo yhteydenottoa tehdessäsi. Voi olla hyvä myös tutustua professorin keskeisiin julkaisuihin.
Etsi ohjaajaa tutkimusportaalistamme >
Ota yhteyttä:
Perehdy tarkempiin hakuohjeisiin
![]() Tohtoriohjelmat
Lapin yliopiston tohtoriohjelmakokonaisuutta on uudistettu. Väitöskirjatutkijana kuulut yhteen tiedekuntaan ja yhteen tohtoriohjelmaan:
Tieteenalakohtaiseen tohtoriohjelmaan kuuluvat erilaisia tieteenalalähtöisiä opintopolkuja noudattavat väitöskirjatutkijat. Tästä ohjelmasta on puhuttu myös yleisenä tohtoriohjelmana.
Yliopistollamme on temaattinen, monitieteinen tohtoriohjelma The Arctic in a Changing World – Arktisuus muuttuvassa maailmassa. Ohjelma kokoaa yhteen yliopistomme temaattisen tohtorikoulutuksen.
Tiedekunnat myöntävät jatko-opiskeluoikeudet sekä tutkinnot, ja tutkijakoulu tukee tiedekuntia tohtorikoulutuksen järjestämisessä.
Lapin yliopisto on mukana myös erilaisissa tohtorikoulutukseen liittyvissä verkostoissa.
![]() Sisäänotto
Jokaisessa haussa uusia väitöskirjatutkijoita otetaan sisään kahteen ohjelmaan: tieteenalakohtaiseen tohtoriohjelmaan ja temaattiseen, monitieteiseen tohtoriohjelmaan The Arctic in a Changing World – Arktisuus muuttuvassa maailmassa. Ohjelma kokoaa yhteen Lapin yliopiston temaattisen tohtorikoulutuksen.
Tieteenalakohtaisen tohtoriohjelman sisältö määräytyy tiedekunnan jatkotutkintovaatimusten mukaisesti. Tieteenalakohtaisen tohtoriohjelmaan kuuluvilla on kuitenkin mahdollisuus valita opintoja laajasti myös tutkijakoulun opetustarjonnasta.
Temaattiseen tohtoriohjelmaan kuuluu 20 opintopisteen monitieteinen, temaattinen kokonaisuus. Lisäksi väitöstutkimuksen aiheen tulee linkittyä ohjelman tematiikkaan.
|
|
|
|