Toteutamme Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan tutkimusta monitieteisissä, oppiaine- ja tiedekuntarajat ylittävissä tutkimusryhmissä. Tutkimustyötämme kuvaa ennakkoluulottomuus ja kriittisyys; yhdistämme esimerkiksi psykologiaa hallintotieteeseen, työelämän tutkimusta ympäristötutkimukseen, taiteita liiketoiminnan tutkimukseen, informaatioteknologian näkökulmaa sosiaalityöhön ja kulttuurihistoriaa kansainvälisen politiikan tutkimukseen.
Olemme aktiivisia toimijoita
Pohjois-Suomessa, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.
Tutustu alla tarkemmin oppiainekokonaisuuksien tutkimustoimintaan.
 Tutkimustoiminta
Tuotamme kriittistä ja vakiintuneita ajattelumalleja uudistavaa tutkimustietoa erityisesti pohjoisten yhteiskuntien käyttöön. Monitieteinen tutkimustoimintamme on kiinteästi verkottunut tiedeyhteisöön ja työelämään: osallistumme työelämälähtöisillä tutkimus- ja kehityshankkeilla muun muassa organisaatioiden ja työyhteisöjen kehittämiseen.
Innostava, salliva ja rohkea tiedeyhteisömme kannustaa opiskelijoita, alumneja ja yhteistyökumppaneita mukaan tekemään vaikuttavaa tutkimusta. Olemme alamme johtava tutkimusyksikkö Pohjois-Suomessa.
 Tutkimuksen painoalat
Oppiaineidemme tutkimus on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnustettua. Tutkimustamme ohjaa luovuus, rohkeus, kriittisyys ja teoreettinen monialaisuus. Tutkimuksemme keskittyy neljään temaattiseen kokonaisuuteen.
- osallistamista, tasa-arvoa ja kestävyyttä edistävien organisaatiokäytänteiden tutkimus
- organisaatioiden digitalisoitumisen ja tietoperusteisuuden tutkimus
- muutoksen, muuttuvan työn, akateemisen työn, yrittäjyyden ja strategiakäytäntöjen tutkimus
- työyhteisöjen hyvinvoinnin, yhteisöjen muodostumisen ja yhteisöllisten käytänteiden tutkimus
 Tutkimustoiminta
Oppiaineemme edustaa matkailututkimuksen ns. pohjoismaista koulukuntaa (Nordic School of Tourism Studies). Se painottaa kriittistä ja luovaa otetta tutkimuksessa ja kehittämistyössä. Tutkimusryhmämme työskentelevät tiiviissä yhteistyössä niin yritysten, paikallisyhteisöjen kuin kansainvälisten ja kansallisten tutkijaverkostojen kanssa.
Toimimme osana Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituuttia (MTI), joka kokoaa yhteen matkailualan osaamisen kolmelta eri koulutusasteelta: Lapin koulutuskeskus REDU:sta, Lapin yliopistosta ja Lapin ammattikorkeakoulusta.
 Tutkimuksen painoalat
Tutkimuksemme kohdistuu globaalin pohjoisen matkailuun etenkin vastuullisuuden, turvallisuuden ja vieraanvaraisuuden näkökulmista.
- Vastuullisuutta tutkitaan esimerkiksi matkailun tiedon tuottamisessa, opettamisessa ja kehittämisessä.
- Turvallisuutta tarkastellaan muun muassa matkailun työkulttuureissa ja luonnossa liikkumisen opastamisessa.
- Vieraanvaraisuutta tutkitaan monipuolisena esteettömyytenä ja eettisinä käytäntöinä suhteessa matkailun rooliin esimerkiksi alkuperäiskansojen elämäntavassa.
 Tutkimustoiminta
Politiikkatieteet ja sosiologia muodostavat kansallisesti ja kansainvälisesti verkostoituneen tiedeyhteisön, joka tekee yhteistyötä valtiohallinnon, yritysten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. Olemme alan johtava tutkimusyksikkö Pohjois-Suomessa. Tutkimustoimintaamme ohjaavat kriittisyys, monitieteisyys ja kokonaisvaltaisuus. Sovellamme tutkimuksessamme teorioita ja menetelmiä, jotka ylittävät perinteisten tieteenalojen rajat, ja tarkastelemme ilmiöitä sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen että materiaalisten kytkentöjen tasoilta.
Filosofia, kulttuurihistoria, saamentutkimus ja yhteiskuntatieteelliset ympäristöopinnot ovat merkittävä osa tutkimustoimintaamme. Niitä voi opiskella yliopistossamme myös sivuaineena.
 Tutkimuksen painoalat
Oppiaineidemme tutkimus on tunnetusti korkeatasoista, laaja-alaista ja monipuolista. Tutkimustoimintamme ydin muodostuu neljästä tutkimustemaattisesta kokonaisuudesta:
-
luonnon ja luonnonvarapolitiikan, kiertotalouden ja materiaalisen kulttuurin tutkimus
- uskontojen, hyvinvoinnin, alkuperäiskansojen ja kulttuurien tutkimus
- vallan, hallinnan ja sukupuolen tutkimus
- yhteisöjen, työn ja politiikan muutoksen tutkimus.
 Tutkimustoiminta
Toteutamme tutkimustoimintaamme yhteistyössä muun yhteiskunnan kanssa tuottamalla tietoa ihmisten arkielämän kysymyksistä, palvelutarpeista sekä palvelujen toimivuudesta. Osallistumme myös paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti asiantuntijavaikuttajina sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen.
Sosiaalityön yliopistokoulutuksen yksiköiden muodostama yhteistyöverkosto SOSNET toimii yliopistostamme käsin. Verkosto järjestää sosiaalityön erikoistumis- ja tohtorikoulutusta sekä edistää peruskoulutus- ja tutkimusyhteistyötä koulutusyksiköiden välillä. Toteutamme tutkimusta tiiviissä yhteistyössä Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen kanssa. Lisäksi toimimme Sociopoliksessa, joka on lappilainen sosiaalialan tutkimuksen, kouluttamisen ja kehittämisen osaamiskeskittymä.
 Tutkimuksen painoalat
Yliopistossamme toteutettava sosiaalityön tutkimus edustaa johtavaa asiantuntemusta pohjoisen ja sosiaalioikeuden kysymyksissä. Teemme myös ainutlaatuista kuntoutuksen ja sosiaalityön yhdistävää tutkimusta.
Tutkimustoimintamme koostuu neljästä teemakokonaisuudesta: 1) pohjoinen hyvinvointi, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja sosiaalioikeus, 2) muuttuva yhteiskunta sekä sosiaalityön tieto ja asiantuntijuus, 3) sosiaalityön sensitiiviset kohdeilmiöt sekä gerontologinen ja kuntouttava sosiaalityö ja 4) kuntoutus.
![]() Tule hankekumppaniksemme!
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta on aikaansaava ja luotettava hankekumppani. Vahvuutenamme on erityisesti pohjoisten alueiden osaaminen: Yliopistomme tekee arktisen strategiansa mukaista pohjoisten yhteiskuntien muutokseen keskittyvää tutkimusta. Tiedekuntamme toimii sen tärkeimpänä yksittäisenä palveluntarjoajana Pohjois-Suomessa.
Tutustu tiedekuntamme hanketoimintaan
Teemme myös tiivistä hankeyhteistyötä Arktisen keskuksen, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen ja Lapin ammattikorkeakoulun kanssa.
![]() Hanketoimintamme tavoitteet
Hanketoimintamme tavoitteena on vahvistaa yhteiskuntatieteellisen alan tutkimusta ja julkaisutoimintaa pohjoisilla alueilla. Samalla autamme tutkimusryhmiä kilpailemaan kansallisesta ja kansainvälisestä tutkimusrahoituksesta tiedekunnan strategisilla profiilialueilla.
Tuotamme monitieteisissä tutkimus- ja kehittämishankkeissa tietoa, materiaaleja sekä välineitä hyödynnettäväksi esimerkiksi yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, uusien palvelujen tuotteistamisessa sekä vastuullisen liiketoiminnan, digitalisoituvan julkisen sektorin ja matkailun kehittämisessä.
![]() Ohjeita jatko-opintoihin
![]() Haku keväällä ja syksyllä
Voit hakea väitöskirjatutkijaksi yliopistoomme pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa.
Hakuajat vuonna 2021:
- 9.2.–2.3.2021 kello 15.00 mennessä
- 5.–26.10.2021 kello 15.00 mennessä.
Hakuajat vuonna 2022:
- 8.2.–1.3.2022 kello 15.00 mennessä
- 4.–25.10.2022 kello 15.00 mennessä.
Hakuajat vuonna 2023:
- 7.–28.2.2023 kello 15.00 mennessä
- 3.–24.10.2023 kello 15.00 mennessä.
Suosittelemme, että otat jo jatko-opintoja suunnitellessasi yhteyttä tutkimusaihettasi lähinnä edustavaan professoriin keskustellaksesi tutkimusaiheestasi ja -suunnitelmastasi sekä muista jatko-opinnoistasi. Jos et vielä hakemuksen suunnitteluvaiheessa tiedä, kenen puoleen kääntyä, voit ensiksi etsiä tutkimusportaalistamme sopivia henkilöitä. Voit myös ottaa yhteyttä tiedekuntaan tai tutkijakouluun. Professorin kanssa käytävää keskustelua varten tarvitsemme tietoja alustavasta tutkimusaiheestasi, eli kerro mielellään siitä jo yhteydenottoa tehdessäsi. Voi olla hyvä myös tutustua professorin keskeisiin julkaisuihin.
Etsi ohjaajaa tutkimusportaalistamme >
Ota yhteyttä:
Perehdy tarkempiin hakuohjeisiin
![]() Tohtoriohjelmat
Lapin yliopiston tohtoriohjelmakokonaisuutta on uudistettu. Väitöskirjatutkijana kuulut yhteen tiedekuntaan ja yhteen tohtoriohjelmaan:
Tieteenalakohtaiseen tohtoriohjelmaan kuuluvat erilaisia tieteenalalähtöisiä opintopolkuja noudattavat väitöskirjatutkijat. Tästä ohjelmasta on puhuttu myös yleisenä tohtoriohjelmana.
Yliopistollamme on temaattinen, monitieteinen tohtoriohjelma The Arctic in a Changing World – Arktisuus muuttuvassa maailmassa. Ohjelma kokoaa yhteen yliopistomme temaattisen tohtorikoulutuksen.
Tiedekunnat myöntävät jatko-opiskeluoikeudet sekä tutkinnot, ja tutkijakoulu tukee tiedekuntia tohtorikoulutuksen järjestämisessä.
Lapin yliopisto on mukana myös erilaisissa tohtorikoulutukseen liittyvissä verkostoissa.
![]() Sisäänotto
Jokaisessa haussa uusia väitöskirjatutkijoita otetaan sisään kahteen ohjelmaan: tieteenalakohtaiseen tohtoriohjelmaan ja temaattiseen, monitieteiseen tohtoriohjelmaan The Arctic in a Changing World – Arktisuus muuttuvassa maailmassa. Ohjelma kokoaa yhteen Lapin yliopiston temaattisen tohtorikoulutuksen.
Tieteenalakohtaisen tohtoriohjelman sisältö määräytyy tiedekunnan jatkotutkintovaatimusten mukaisesti. Tieteenalakohtaisen tohtoriohjelmaan kuuluvilla on kuitenkin mahdollisuus valita opintoja laajasti myös tutkijakoulun opetustarjonnasta.
Temaattiseen tohtoriohjelmaan kuuluu 20 opintopisteen monitieteinen, temaattinen kokonaisuus. Lisäksi väitöstutkimuksen aiheen tulee linkittyä ohjelman tematiikkaan.
|
|
|
|