Amanda: Hejssan kaikille ja tervetuloa kuuntelemaan Lapin yliopiston opiskelijaelämää-podcastia! Mun nimi on Amanda Hekkala ja tänään meidän aiheena tässä podcastissa on vaihtohaku. Mulla on täällä tänään kaksi vierasta, jotka on hakemassa vaihtoon. Haluatteko esitellä itsenne?
Helmi: Moikka kaikille! Mun nimi on Helmi, opiskelen politiikkatieteitä Lapin yliopistossa. Mä oon kotoisin Janakkalasta Hämeenlinnan läheltä.
Riina: Hei kaikki. Mun nimi on Riina. Opiskelen myös toista vuotta politiikkatieteitä täällä Lapin yliopistossa ja mä oon kotoisin Pyhännältä. Se on Oulun lähellä semmonen pieni kylä.
Amanda: Mihin te ootte hakenut vaihtoon?
Riina: Me ollaan molemmat haettu tonne Etelä-Koreaan, Souliin.
Amanda: Kuulostaa ihanalta! Onks teillä jotain, että miks te ootte hakenut just sinne Etelä-Koreaan, vai oliks teillä muita vaihtoehtoja myös?
Helmi: Mulla itse asiassa tuli sellanen kiinnostus Etelä-Koreaa kohtaan noin kaks vuotta sitten kun mä tutustuin K-Popiin, eli korealaiseen popmusiikkiin. Sitten K-Popin kautta alko tutustua siihen maahan vaan yhä enemmän ja tuli semmonen kiinnostus myös ite sitä maata kohtaan. Et mun mielestä on tosi kiinnostavaa se kulttuuri siellä, miten ihmiset siellä elää. Myös se kieli on mun mielestä tosi ihanan kuuloinen, joten siis montakin syytä, minkä takia mä halusin nimenomaan sinne hakea.
Amanda: Kuulostaa oikeesti ihanalta, että sulla on noita syitä miks just sinne ja että sä oot nyt päässyt hakemaan. Oliks sulla Riina jotain syitä miks sä haluat just tonne Koreaan?
Riina: Mullahan oli siis tosi vaikee päättää, että mihin mä haen. Oli tosi monta kohdetta mikä kiinnosti. Lopulta sitten valitsin sen Korean. Syyt on aika samanlaisia kuin Helmillä, että se kulttuuri kiinnostaa ja kiinnostus sitä kohtaan lähti sieltä K-Popista.
Amanda: Allright. Miten Lapin yliopistosta haetaan vaihtoon? Ja tiesittekö te sillon kun te haitte tänne opiskelemaan, että täältä voi hakea vaihtoon? Tai olitteko kattonut hakuprosessia etukäteen?
Helmi: Mä itse asiassa tiesin jo siinä vaiheessa kun mä hain Lapin yliopistoon, että miten täältä päästään vaihtoon. Et itse asiassa kun mä valitsin yliopistoa, niin mä katoin siinä vaiheessa jo että miten se vaihtoon lähtö onnistuu. Mä huomasin, että meidän yliopiston nettisivut on tosi hyvät ja selkeet, mitä tulee just vaihtoon lähtöön, niin se oli ainakin yks syy.
Amanda: Joo. Siellähän kyl näkyy tosi selkeesti että miten se prosessi etenee jos päättää hakea vaihtoon. Oliks sä Riina kattonu etukäteen yhtään kun hait tänne opiskelemaan, tota vaihtoa?
Riina: Joo, olin kattonu ja oli tiedossa että täältä pääsee helposti vaihtoon ja se oli itelle tosi tärkeä asia, koska se oli jotenkin itsestäänselvää itelle että haluaa lähteä yliopistosta vaihtoon.
Amanda: Joo ja meidän yliopistostahan pääsee kaks kertaa vaihtoon, eli kandivaiheessa voi hakea vaihtoon sekä sitten maisterivaiheessa. Meidän yliopistosta voi suorittaa myös harjoittelujakson ulkomailla. Ootteks te miettiny, että haluaisitteko te hakea toisen kerran vaihtoon vai keskityttekö tähän ensimmäiseen vaihtoon? Onks ajatukset vielä niin pitkällä?
Helmi: No, mä oon itse asiassa miettinyt jo aika pitkälle, et mä jo ensimmäisenä vuonna päätin että joo, kyllä mä haluan hyödyntää nää molemmat vaihtomahdollisuudet, eli aion hakea myöhemmin sitten jonnekin muualle. Tällä hetkellä ajattelen, että Sveitsi vois ehkä olla sellanen kohde joka kiinnostaa, mutta ensin nyt tää eka vaihto alta pois.
Amanda: Joo. Entäs Riina, ootko sä miettinyt vielä maisterivaiheeseen asti?
Riina: Joo, oon miettinyt että haluaisin lähteä myös silloinkin. Musta tää on niin hyvä tilaisuus että pääsee kaks kertaa lähtemään, niin haluan kyllä hyödyntää sen.
Amanda: Joo. Me ollaan tosiaan siis kaikki tällä hetkellä toisen vuoden opiskelijoita, eli ollaan samaa vuosikurssia. Mille ajanjaksolle toi teidän vaihto on suunniteltu ja kuinka kauan te meinaatte olla tuolla vaihdossa?
Riina: Ollaan molemmat lähdössä vaihtoon toisen vuoden keväällä ja mä oon siellä yhden lukukauden.
Amanda: Joo. Entäs Helmi? Kauan sä meinaat olla?
Helmi: Mä meinaan olla ihan koko vuoden, eli kevään ja vielä syksyllä jatkan siellä opintoja.
Amanda: Okei. Helmi, kun sä oot kaks lukukautta, niin riittikö sulle yks vaihtohakemus, vai pitääkö sun tehdä kaksinkertainen, molemmille lukukausille erikseen?
Helmi: Joo, tosiaan mun pitää siis tehdä, tai mulla on tällä hetkellä just työn alla toi syksyn vaihtohakemus. Eli koska mä haen tällä tavalla ensin kevääksi ja sitten syksyksi, niin pitää tehdä kaks. Eli jos alottais syksyllä vaihdon ja olis heti syksyn ja kevään, niin siinä vaiheessa olis ihan OK jos olis vaan se yks hakemus, mutta mun tapauksessa nyt pitää olla kaks.
Amanda: Joo. Miten te ootte aloittanut ton vaihtohakuprosessin? Onks siitä kauan aikaa? Muistatteko te yhtään, että miten tää homma lähti käyntiin?
Helmi: No, oikeestaan mulla tää homma lähti liikkeelle jo siinä vaiheessa kun mä olin lukiossa ja mietin, että mihin mä haen yliopistoon. Eli siinä vaiheessa mä kävin jo kattomassa noita Lapin yliopiston sivuja, että millaset vaihtomahdollisuudet täältä on. Ja siinä vaiheessa mulla oli aika selkee, että haluan nimenomaan Souliin lähteä vaihtoon, niin se oli sitten aika selkee. Ja tosiaan 2020 syksyllä mä sitten aloin tekemään mun vaihtohakemusta ja tein sen joskus lokakuussa ja sitten joulukuussa tuli vahvistus että tosiaan pääsen lähtemään. Ja kohteen valinta oli mulle siis aika selkee, mutta totta kai piti kattoo että millä tavalla ne opinnot sitten menee sinne omaan opintokokonaisuuteen ja miten ne sopii niihin omiin opintoihin. Ja tosiaan kävin sitten aika monissa vaihtoinfoissa. Niitä oli siihen aikaan Teamsissa. Nykyisin niitä on myös ihan livenä, mutta sillon 2020 syksyllä ne oli vielä Teamsissa, niin kävin siellä sitten kyselemässä neuvoa. Sitten myös käytin aika paljon niitä Lapin yliopiston sivuja, et siellä on niin selkeet ne ohjeet että miten sen vaihtohakemuksen kanssa edetään, niin se oli sit aika selvä.
Amanda: Joo, toi on kyllä hyvä että noita vaihtoinfoja on ja järjestetään. Eiks niitä oo ihan joka viikko, semmoset office hours, muistaakseni?
Helmi: Joo. Mun mielestä niitä on kaks päivää viikossa kun sieltä voi käydä kyselee neuvoo, niin se on ollu kyllä tosi hyvä.
Amanda: Joo, eli yksin ei tän vaihtoprosessin kanssa jää, vaan siihen saa KV-toimistosta, eli kansainvälisyystoimistosta apua yliopiston puolesta. Mites Riina? Muistatko miten sä alotit sun vaihtoprosessin ja mitä siihen alkusteppeihin kuului?
Riina: Joo, mullahan oli alunperin tarkotus hakea vaihtoon vasta kolmantena vuonna, mutta sitten keväällä -21 aukes lisähaku sellasiin vaihtokohteisiin joiden paikat ei ollut vielä täyttynyt, niin sit mä päätin tosi nopeesti että no, mä haen sittenkin jo nyt. Prosessi eteni silleen, että osallistuin niihin vaihtoinfoihin ja täytin hakemukset ja sain sitten vahvistuksen kesäkuussa.
Amanda: Okei, eli sulla toi vaihtoprosessi on mennyt kyllä tosi nopeesti. Mun ymmärtääkseni toi haku voi kestää jopa vuodenkin, niinkun Helmi sä sanoit että sä oot alottanut sen about jo vuosi sitten – eikö niin?
Helmi: Joo, siis itse asiassa mulla kesti siinä niin kauan, koska mun piti siis lähteä nyt jo syksyllä 2021, mutta sitten en päässytkään, niin nyt sitten pääsen keväällä lähtemään. Mutta saattaa kestää siis melkein vuoden.
Amanda: Okei, joo. Mitäs te aiotte opiskella siellä vaihdossa sitten kun sinne pääsette ja tiedättekö, miten sisällytätte sen näihin Lapin yliopiston opintoihin eli tähän teidän tutkintoon?
Helmi: No, mua on aina kiinnostanut uskontotieteet tosi paljon ja etenkin siis Aasian uskonnot kiinnostaa, joten mä ajattelin että siellä olis sitten hyvä mahdollisuus päästä niitä opiskelemaan. Lähden opiskelemaan muun muassa buddhalaisuutta ja taolaisuutta ja sitten myös kieliopintoja tulee olemaan tosi paljon ja sitten myös politiikkatieteiden opintoja. Mutta totta kai ne tulee olemaan tosi erilaisia kun opinnot täällä Lapin yliopistossa, että ne sit tulee keskittymään just Korean politiikkaan.
Amanda: Joo. Mites Riina, joko sä tiedät, mitä sä aiot opiskella siellä Soulissa?
Riina: Joo, mä en ihan niin tarkkaan vielä tiedä kun Helmi. Näitä politiikkatieteen opintoja, mutta siellä on tietenkin sitten tarjolla sellasia kursseja mitä ei täällä Lapin yliopistossa ja ylipäätään Suomessa voi opiskella. Ja tietty sitten kieliopintoja myös. Ne opinnothan saa sitten hyväksiluettua sivuaineena.
Amanda: Joo. Meillä on 25 nopan vapaa sivuainekokonaisuus. Vai onks se 30 nopan? Mä en oo nyt ihan satavarma. Tuleeks teille täyteen toi 30 noppaa, 25 noppaa, vai monta noppaa meinaatte suorittaa?
Helmi: Mä luulen että mulla tulee, kun mä oon sen koko vuoden, niin mulla tulee jopa se 60 noppaa sivuaineita.
Amanda: Se on kyl hyvä. Mites Riina? Oots sä vielä kattonut että kuin monta noppaa meinaat suorittaa?
Riina: Joo, mulla ois tarkotus tehdä siinä lukukauden aikana se 30 noppaa.
Amanda: Joo ja siitä tulee sit se vapaa sivuainekokonaisuus. Ja siihenhän saa sisällyttää ainakin yhteiskuntatieteiden puolella ihan mitä opintoja vaan, et sen ei tarvii olla tietyn opintokokonaisuuden sisältä, joka on kyl tosi hyvä. Eli tekin saatte sinne noita kieliä ja sit uskontotieteitä ja politiikkatieteitä siihen samaan kokonaisuuteen. Mitä te odotatte eniten tolta vaihdolta? Tää on tosi laaja kysymys. Osaaks sä Riina vaikka vastata?
Riina: Joo, no tosi hyvä kysymys. Tietenkin oottaa sitä opiskelua siellä Soulissa ja sitä että minkälaista se elämä siellä ylipäätään on. Varmasti tosi erilaista, kun täällä Rovaniemellä. Odotan sitä opiskelua siellä, uusia seikkailuja, uusia ystäviä ja... Niin.
Amanda: Kaikkee uutta.
Riina: Joo.
Amanda: Mites Helmi? Onko sulla jotain sellasta, mitä sä odotat kaikista eniten tältä sun seuraavalta vuodelta?
Helmi: Siis ylipäätään tosi kiinnostavaa nähdä et minkälaista on opiskelijaelämä siellä Soulissa. Ootan myös ihan kauheesti, että pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin. Kuitenkin sinne tulee ihmisiä ihan joka puolelta maailmaa, joten se tulee olemaan kyllä tosi kivaa. Et kaikenlaisia uusia kokemuksia odotan kyllä tosi innolla ja avoimin mielin.
Amanda: Jep. Tää teidän vaihto nyt lähestyy kovaa vauhtia, niin miten te ootte valmistautunut tähän etukäteen. Ootteko te tehny jotain konkreettisia peliliikkeitä? Onks teillä asuntoa, lennot, viisumi, raha-asiat? Mites kaikki tuet ja ootteko te opiskellu kieliä? Miten te ootte siis valmistautunu?
Helmi: Tällä hetkellä meillä on itse asiassa tosi moni noista jutuista just työn alla, että tällä hetkellä meidän pitäis tehdä just hakemus sinne asuntolaan sekä pitäis hakee tukia ja tällä hetkellä meillä on suunnitelmissa jo, että mille päivälle ostetaan lennot.
Riina: Joo.
Helmi: Eli ei oo vielä kauheesti tehty, mutta tässä just työn alla. Ja mä oon ite opiskellut kieltä. Mä alotin opiskelee kieltä jo just 2020 keväällä. Kun ei oikein ollut muutakaan tekemistä, niin sitten aloin opiskella sitä kieltä. En vielä oikein osaa puhua, mutta silleen osaan kuitenkin lukea sitä kieltä, niin ehkä just ja just tulee toimeen.
Amanda: Okei. Lähdette siis yhtäaikaa. Eiks se oo näin?
Helmi: Joo.
Amanda: Joo, eli varmaan katotte sit kaikki lennot ja asunnot yhdessä. Meinaatteks te asua siellä yhdessä?
Riina: Joo, kyllä me ollaan näin suunniteltu ja toivotaan että päästään samaan huoneeseen asuntolassa.
Amanda: Joo, eli teillä on asuntolaan tarkoitus mennä siellä asumaan, vai.
Riina: Joo.
Amanda: Okei. No, mut kuulostaa hyvältä, eli teillä on tuet jo haussa ja sit lennot ihan kohta takataskussa ja Helmi osaa jo vähän kieltäkin. Ehkä sä opetat sitä sitten Riinalle, viimeistään lentokoneessa.
Helmi: Joo, ehkä mä voin vähän auttaa.
Amanda: Teillä on pitkä lento edessä.
Helmi: Joo.
Amanda: Mites viisumi? Tarviitteks te viisumia nyt kun meette opiskelemaan sinne? Onks teillä tietoa siitä?
Helmi: Itse asiassa ei oo edes tietoa.
Riina: Joo, ei tiedetä mutta luulisin että tarvitaan.
Helmi: Joo, siis muistaakseni mä oon tsekannut tän joskus että pitää olla viisumi, mutta tällä hetkellä en vielä osaa sanoa sen enempää.
Amanda: Okei. Mä oon joskus ite joutunut hankkimaan viisumia, mut sen saa kyllä ihan tosi nopeesti. Tietenkin varmaan riippuu että mihin päin sitä joutuu lähtee, tai pääsee lähtee. Mun oma viisumi... Menin joskus aikoinani Australiaan, niin se kyllä tuli ihan parissa viikossa, vaikka siellä sivuilla luki että saattaa kestää jopa kaks kuukautta ja sit mulla oli lennot tyyliin kahden viikon sisällä. Mä olin sillai oh my god. Mut joo, ei se... Ei, kun hetkinen, ei siinä edes tainnut mennä kahta viikkoa, joten ei tarvii stressaa onneks vielä tosta. Mä luulen.
Helmi: Joo, ehkä ei oo mitään hätää vielä.
Amanda: Joo, mut ehkä te kuitenkin tsekkaatte sen nytten pikimmiten.
Helmi: Joo, ehkä se ois hyvä.
Amanda: Okei. Mua vielä kiinnostais tietää, et onks teillä ollut tässä hakuprosessissa haasteita, tai että ootteks te miettiny että siellä Soulin päässä vois tulla vastaan jotain haasteita ja miten te ootte valmistautunu niihin.
Helmi: No, isoimmat haasteet ehkä liittyy siihen että tää vaihtoonlähtö, se kuitenkin vaatii sellasta omaa motivaatioo tosi paljon ja tää vaihtohaku on tosi monivaiheinen, eli pitää oikeesti olla tosi tarkkana ettei missaa vaikka mitään sähköposteja tai mitään vaiheita tossa haussa. Et silleen tossa vähän mitataan myös sitä omaa mielenkiintoo. Ja Soulin päästä voi olla yks haaste se, että siellä ihmiset ei puhu keskimäärin kauheen paljoo englantia, niin se saattaa olla yks haaste. Ja sitten tietenkin ihan se, että tulee luultavasti vastaan ihan tosi monenlaisiakin shokkeja, mutta pitää mennä vaan avoimin mielin kaikkea uutta kohti, niin eiköhän sillä selviä.
Amanda: Jep. Jotain kulttuurishokkeja ihan varmasti tulee, mihin ei ehkä etukäteen osaa valmistautua kun ei tiedä siitä, et minkälaista sitten asuminen on.
Helmi: Jep.
Amanda: Mites Riina? Oots sä kokenut että sulla olis ollut tässä itse hakuprosessissa jotain haasteita?
Riina: Joo. Helmi sanoikin jo aika tyhjentävästi, että minkälaisia haasteita voi tulla vastaan. Voisin vielä lisätä sen, että kohdeyliopiston sivuilta oli välillä hieman vaikee löytää tietoo, koska ne sivut oli vähän sekavat, mutta ajan kanssa kuitenkin sieltä löyty kaikki tarvittava tieto.
Amanda: Toi on hyvä, että sit sait kuitenkin selville. Oots sä miettinyt et sä voisit kohdata siellä jotain haasteita tai ongelmia ja jos oot, niin oots sä miettinyt ratkaisua niihin etukäteen? Vai meeks sä vaan tsekkaa paikan päälle ja ratkot sit siellä jos tulee vastaan?
Riina: Joo, ihan varmasti tulee kulttuurishokkeja ja nimenomaan toi englannin kieli voi olla vähän haastavaa, et jos siellä ihmiset ei puhu hyvää englantia. Mutta kyllä mä luulen, että kaikesta siellä selviää. En oo kauheesti miettinyt etukäteen ratkaisuja mihinkään mahdollisiin tilanteisiin, mutta kattoo sitten siellä.
Amanda: Musta tuntuu, että toi on ihan hyvä, että ei stressaa liikaa etukäteen ja sitten jos tulee ongelmia... Jos ja kun. Mä luulen, että joka paikassa tulee joskus jotain, niin sitten ratkoo parhaimman tiedon mukaan siellä. Okei. Sit vielä lopuksi ois vapaan sanan vuoro. Oisko teillä jotain sanottavaa tyypeille jotka miettii että hakisko ne vaihtoon tai hakisko ne Lapin yliopistoon ja miettii tota vaihtohommaa?
Riina: Joo, no mä voisin sanoo kaikille jotka miettii vaihtoon lähtemistä, että kannattaa ehdottomasti hakea. Mä luulen, että se on ihan mahtavaa ja ainutlaatuinen kokemus. Lapin yliopistossa saa tosi hyvin apua siihen vaihtoprosessiin, että siinä ei kyllä todellakaan tarvii olla yksin ja kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin saa kyllä vastauksia.
Amanda: Mites Helmi?
Helmi: Joo, itse asiassa mäkin voisin tässä vaiheessa jo... Tai tässä vaiheessa uskallan jo suositella vaihtoon lähtöä, vaikka ite en oo vielä sinne päässyt, mutta mä uskon että se tulee olemaan tosi mahtava ja ainutlaatuinen kokemus. Mä ite ajattelen, että siitä saa tosi paljon myös just omaan tutkintoon sellasta lisäarvoa ja semmosta asiantuntemusta mitä ei muualta saa, eli ehdottomasti kannattaa lähtee. Ja myös tekee oikeesti tosi hyvää myös nähdä elämää jossakin muualla kun täällä Suomessa ja vähän astua omalta mukavuusalueelta ulos, niin mä luulen et se tekee tosi hyvää.
Amanda: Jep. Toi on kyllä totta, että tutkinnosta saa sitten aina omannäköisen, koska opiskelee kuitenkin siellä vaihdossa jotain kursseja mitä ei täällä Lapin yliopistossa oo tarjolla, tai välttämättä mitä koko Suomessa ei edes oo tarjolla. Niinkun esimerkiks Helmi, sä meinaat opiskella just niitä uskontoja, niin mä en usko että niitä kaikkia kursseja ois täällä Suomessa edes tarjolla mitä pääset siellä opiskelemaan. Ja omalta mukavuusalueelta ulos astuminen on kyllä... Tekee aina hyvää. Tulee entistä itsenäisempi jokaisesta meistä, niin se on aina hyvä juttu.
Helmi: Todellakin.
Amanda: Hei, mut kiitos tosi paljon Riina ja Helmi, että tulitte tänne podcastiin tänään vieraaksi. Musta tuntuu, että me ollaan saatu jo tosi paljon infoa tästä vaihtohakuprosessista tähän jaksoon.
Helmi: Yes, oli tosi kiva olla täällä puhumassa. Kiitos Amanda.
Riina: Joo, oli tosi mukava jutella näistä aiheista. Kiitos paljon.
Amanda: Hei, tsemppiä teille Koreaan!