Freya Barrow: Moikka moi! Freya Barrow täältä opiskelijasomettajista, päivää. Kiva, mä aloitin tän kuin minkäkin uutislähetyksen… mutta tänään me puhutaan hakukeväästä. Puhutaan pääsykokeesta, puhutaan todistusvalinnasta. Puhutaan siitä, että miten se hakukevät luonnistuis, ja vinkkejä siihen. Puhutaan myös siitä, että miten optimois sitä omaa menestystä vaikka noissa ylioppilaskokeissa.
Mä voisin eka kertoo tuosta mun omasta polusta eli... Mä tulin todistuksella. Mä oon nyt toisen vuoden oikeustieteiden opiskelija. Mä valmistuin siis keväällä -21 eli pääsin heti ensimmäisellä hakukerralla sisään. Mä pääsin todistuksella sisään eli papereilla hain. Mä kirjoitin silloin aikoinaan äidinkielen, pitkän matikan, pitkän enkun, pitkän ranskan. Sit mä kirjoitin keskipitkän ruotsin ja lyhyen italian, ja sitten yhteiskuntaopin. Mulla oli niistä suunnilleen E:n paperit. Mä kirjoitin enemmän aineita kuin normaalisti, eli ihan noin montaa ei myöskään tarvii kirjoittaa eikä ehkä kannatakaan. Esimerkiksi oikikseen hakiessa ei ees katota niin montaa ainetta. Oikeestaan mun ensimmäinen vinkkikin liittyiskin tähän, eli tarkistakaa ne hakukriteerit silloin kun te vielä pohditte, että mitä te kirjoitatte. Jos siis tiedätte vielä, että mihin te tähtäätte siinä vaiheessa, kun alatte kirjoittaa. Todellakaan kaikkiin paikkoihin ei oo samat hakukriteerit ja ei katota niin montaa ainetta. Silloin kun mä hain oikikseen, niin katottiin äikkä ja sitten neljä parasta, eli viis. Siinävoi miettiä, että haluaako panostaa niihin muutamiin kokeisiin missä käy, vai haluaako kenties kirjoittaa vaikka rakkaudesta lajiin jotain tiettyjä aineita, jotka on teille helppoja.
Mun seuraava vinkki liittyykin nimenomaan noihin koemääriin eli... Se on totta, että eri aineista saa eri määrän pisteitä, eli ne kannattaa oikeastaan optimoida, että mitä siellä kirjoittaa. Mutta mä en tarkoitakaan optimoinnilla sitä, että meette sinne kirjoittamaan pakosta sen fysiikan ja pitkän matikan, vaik ne ei teitä kiinnosta, vaan mä sanoisin, että optimoikaa se silleen eli... Menkää kirjoittamaan ne, mitkä teitä oikeasti kiinnostaa, koska sitten kun te kirjoitatte aineita, mitkä teitä oikeasti kiinnostaa, niin te myös jaksatte lukee niihin ihan eri tavalla. Esimerkiks jos teit ei yhtään kiinnosta vaik fysiikka ja biologia, mut niist saa tosi paljon pisteitä, niin ette te jaksa lukee sitä fysiikkaa. Ette te jaksa lukee sitä bilsaa semmosia määriä, että se koe menis yhtään paremmin kuin vaikka se yhteiskuntaoppi, koska se... Jos se yhteiskuntaoppi kiinnostaa teitä, niin te myös jaksatte lukee siitä ja te saatte vaikka harrastuneisuudesta ennemmän osaamista siihen ylioppilaskokeeseen, mitä teiän ei välttämättä ees tarvii lukee siitä kirjasta. Eli kirjoittakaa semmosia aineita, mitkä teit oikeesti kiinnostaa, koska ne menee teillä paremmin.
Mun seuraava vinkki koskeekin aikatauluttamista. Aloita ajoissa ja aikatauluta. Näin sä voit varmistua siitä, että se sun koepanos on oikeesti se paras, mihin sä pystyt. Älä aloita viimeisenä iltana kertaamaan niitä asioita, vaan oikeesti kato itelles semmonen lukusuunnitelma... Kato itelles semmonen kalenteri, joka sopii just sulle. Siihen ei oo... Yks muotti ei sovi kaikille, vaan kato semmonen itelles sopiva opiskelurytmi. Aseta ne tavoitteet itelles ja sitten kato, että miten sä pääset niihin. Jos se vaatii sulta vaik kaks kuukautta lukemista, niin sitten luet kaks kuukautta, mut muista tietenkin pitää taukoja. Jos sä oot tehny sen tavoitteen itelles, että sä luet kaks kuukautta ja sä tavoittelet vaik sitä L:ää, niin sitten älä aloita viimeisenä iltana tai viikkookaan ennen kertaamaan niitä tärkeitä asioita siihen kokeeseen.
Mun viimeinen vinkki todistusvalintaan oiskin sitten, et älä lue viimeisenä iltana. Sä vaan stressaat ittees. Sun päähän ei mee mitään uutta tietoa. Mikään kertaus ei siinä vaiheessa enää oikeastaan auta. Sä vaan stressaat ittees lisää. Sä oot ihan ylikierroksilla. Sä et nuku hyvin. Ja sitten pahimmas tapauksessa sä alisuoriudut siitä kokeesta, koska sä et saanu nukuttuu hyvin. Rauhoita ainakin se viimeinen ilta, mielellään jopa se viimeinen päivä eli viimeisenä päivänä et tee mitään. Rentoudut. Teet vaikka itelles ylioppilaskokeeseen ne eväät, mut muuten ota itsellesi aikaa. Rauhoitu, ja voit kiittää itteäs siinä vaiheessa, että olet lukenut. Parhaasi teet. Nyt vaan sitten kokeeseen suorittamaan ja parhaasi tekemään. Sulta ei voida vaatia yhtään enempää ku sun paras, ja sinne meet tekemään parhaas ja se riittää.
Sitten voitais siirtyä tohon pääsykokeeseen. Ensimmäisenä tietenkin, et katso päivämäärät. Kato, milloin ne kirjat julkaistaan tai aineisto, mikä ikinä se aineisto onkaan. Kato, milloin se julkaistaan. Kato, milloin se koe on. Kato, missä sun pitää olla ja mihin aikaan. Merkkaa ne kalenteriin. Muista ne. Laita vaik ne jääkaapin oveen, ne on ne tärkeimmät päivämäärät. Seuraavaks sit oiskin lukusuunnitelman aika. Yleensä ilmoitetaan, et millainen se aineisto on. Jos vaik tiedät, että yleensä sielt tulee vaik... Oikiksessa tulee yleensä se kolme kirjaa, niin sä voit tehdä itelles jonkinlaisen lukusuunnitelman siinä, että milloin ensimmäinen kirja pitää olla luettuna, milloin toisen, milloin kolmannen. Mut älä oo siinä liian raadollinen itelles. Sä et voi tietää, kuinka haastavia ne kirjat on. Se voi olla, että siel tulee joku kirja, jossa sulla menee tosi paljon enemmän aikaa ja siinä voi olla, että se toinen kirja on sitten taas huomattavasti helpompi. Tee semmonen alustava lukusuunnitelma itelles.
Ihan samalla tavalla kuin tuossa todistuksessa, niin tässä on tosi tärkeetä rutiini. Muista nukkua. Muista syödä. Muista tehä jotain muutakin kuin sitä lukemista. Tauota. Vaikka pakotat itelles ne tauot. Se voi olla vaikka treenaamista... Mulla oli yks kaveri, joka työskenteli osa-aikaisena samaan aikaan ja sanoi, että se oli oikeastaan ihan hyvä, et sitten kun meni töihin, niin se pakotti ajattelemaan jotain muuta kuin niitä kirjoja.
Tähän seuraavaan kysymykseen mä pyysin apua mun Instagram-seuraajilta. Kysyin, että millaisia vinkkejä he ois kaivannu siihen heidän omaan pääsykoekevääseen, ja moni sanoi, että erota tosi selkeesti lukuaika ja vapaa-aika. Eli silloin kun luetaan, luetaan kunnolla. Laita se puhelin pois. Kaikki häiriötekijät, niin laita ne sivuun. Ja sitten kun ollaan vapaa-ajalla, niin sit ollaan vapaa-ajalla. Silloin on ihan turhaa tuntea huonoo omatuntoa siitä, että ei lue, koska se on aikataulutettu. Aikatauluta itelles ne tauot, ja sitten kun sä luet, niin lue. Tälleen myöskään sä et puolilue. Sä et oo puhelimella niin, et sul on se kirja auki ja sitte jotenkin huijaa itteäs siitä, et sä luet.
Sitten tuli myös tämmönen vinkki, eli mene oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Moni sortuu siihen, että kun tuntuu, että ei osaa, niin ei haluu kertailla, koska se tuntuu vaikeelta. Uskaltakaa myös kerrata niitä asioita, vaikka se on tosi kamalaa tajuta, kuinka vähän oikeesti osaa. Tän vois oikeastaan myös laittaa tuonne ylioppilaskokeisiin, eli muistakaa kerrata, vaikka se on tosi ikävää tajuta, et hei, mähän en osaa näitä ja näitä asioita. Mut sitten kun se on itelleen selvää, että mitä sä et osaa, niin on myös tosi paljon helpompaa kerrata niitä asioita.
Tää oikiksen pääsykoerupeama tai -rykelmä on tosi lyhyt aika. Se on kolme viikkoo. Tähän kaveri vastas, että aina kun meinaat ottaa oluen, niin ota kahvi ja lue. Koska se on niin lyhyt aika, niin siinä oikeasti eliminoi niitä häiriötekijöitä. Koska kun sä luet, niin sitten luet. Ja tällä oluella tarkoitan siis kaikkea yleistä hauskanpitoa. Jos sä oot sopinu, että tänään luet, niin sitten et lähe kaverin kanssa kahville, vaan... Sitten kun luet, niin luet ja sitten kun on tauot, niin voit mennä tauolle kaverin kanssa ja sitten mennään todellakin... Menkää kavereiden kaa kävelylle. Nähkää ystäviä, nähkää perhettä, mutta silloin kun te ootte itsenne kanssa sopinut, että te luette, niin lukekaa, koska sitten myöskään ei tunne huonoo omatuntoo siitä, kun pitää niitä taukoja.
Nyt alkaa mulla olee varmaan vinkit vähissä, niin mä annan mun viimeiset loppukaneetit. Tää koskee siis sekä todistuksella että pääsykokeella tulevia, mutta myös esim. jos tulee vaikka Oikeusgurulla tai avoimella, että ihan yleisesti vaan pääsykoekevääseen. Ihan ensimmäinen on rutiini. Lue. Lepää. Nää ystäviä, nää perhettä. Tee niitä asioita, mitkä tekee sut onnelliseks ja joissa sä aidosti rentoudut, oli se sitten jonkun kivan podcastin kuunteleminen tai joku Netflix-sarjan kattominen. Oikeesti siis levätkää ja sitten lukekaa, kun luette.
Ehkä tärkein vinkki, jonka mä voin teille antaa on, että mä ainakin omana hakukeväänä sorruin tosi paljon siihen, että mä latasin niihin ylioppilaskokeisiin mun koko elämän. Ne oli mulle elämää tärkeämpiä kokeita ja se oli myös tosi iso syy siihen, et miks osa niistä kokeista, niin mä oikeasti alisuoriuduin, koska mä stressasin niitä niin paljon. Mä olin ladannu niihin niin paljon painoarvoa, niin sitten kun ne ei mennykään niin hyvin kuin mä halusin... Mä meen siihen koetilanteeseen ja mä en osaakaan kaikkea, mitä mä haluaisin osata, niin mä pidin itteäni tosi... Mä petyin itteeni. Muistakaa, et tää on vaan koe. Se ei määritä teitä ihmisenä. Te ootte silti hyviä ihmisiä, vaikka teil meniskin pääsykoe tai ylioppilaskoe huonosti. Eli mun isoin vinkki on se, että muistakaa, et tää on vaan koe. Joo, ne on tosi tärkeitä kokeita. Ne on henkilökohtaisesti isoja steppejä, mut silti ne on vaan koe. Ne ei määritä teitä ihmisenä ja ne ei sulje mitään ovia. Aina voi yrittää uudestaan. Aina on se seuraava kerta, jolloin voi uudestaan hakee, voi uudestaan laittaa... Mennä testaamaan sitä ylioppilaskoetta. Nykyäänkin voi uusia noit ylioppilaskokeita niin pitkään kuin haluaa. Se ei ikinä ole yhdestä kokeesta kiinni. Vaik se saattaa tuntua tällä hetkellä siltä, että se koko elämä rakentuu siihen yhteen kokeeseen, mutta aidosti aina on uusi yritys tulossa. Älkää ladatko teidän ihmisarvoa yhteen kokeeseen.
Tässä on mun osalta kaikki tällä kertaa. Jos teil tulee vielä kysymyksiä, niin mulle saa aina laittaa viestiä esimerkiks Instagramissa @freyabarroww kahella tuplaveellä. Tosi paljon tsemppiä hakukevääseen, olette sitten hakemassa minnekään tai ette. Kevät on oikeastaan aina tosi raskasta eli tsemppiä jokaiselle kevääseen. Suuresti tsemppiä ylioppilaskokeisiin niille, jotka niihin menee. Tsemppiä, mihin ikinä pääsykokeeseen te oottekin menossa. Kiitos ja moikka!