Miikka Keränen: Heippa ja tervetuloa kuuntelemaan Opiskelijaelämää Lapin yliopistossa -podcastia. Mie oon Miikka Keränen ja opiskelen taiteiden tiedekunnassa muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutusohjelmassa mun maisterivaiheen opintoja. Jotta mie pääsin tähän asti, mun piti käydä taiteiden tiedekunnan valintakokeissa. Mie menin valintakokeisiin tietämättä mitä odottaa, niin ajattelin ehkä vähän helpottaa teidän tuskaa ja kertoa mun vinkit valintakokeita varten. Mie tuun siis tässä jaksossa kertomaan esimerkiksi, miten valmistautua valintakokeisiin ennakolta, miten Rovaniemelle saapumiseen kannattaa suhtautua ja myös siitä, että mitä siellä valintakokeissa sitten tapahtuu. Mutta aivan aluksi haluan rohkaista jokaista ylipäätään hakemaan niihin opintoihin, jotka itseä kiinnostavat. Mie tiedän, että nykyinen valintapisteytys ja oikeastaan koko opintotukijärjestelmä luo valtavasti paineita hakijoille tehdä oikea valinta heti ensimmäisellä kerralla, mutta sitä tärkeämpää on kuunnella omaa sydämen ääntä. Taidealoista saatetaan ajatella, että niillä työllistyminen voi olla vaikeampaa kuin jollain muilla aloilla, mutta itse uskon, että omaa polkuaan seuraamalla löytää kyllä perille. Ei ehkä sinne minne alunperin luuli päätyvänsä, mutta lopulta aivan oikeaan paikkaan. Eli hae ihmeessä myös taidealan opintoihin, jos siltä tuntuu.
Mie itse odottelin rohkeutta useamman vuoden. Opiskelin aluksi aivan muita asioita, mutta kun ystävät ympärilläni alkoivat työllistyä, mennä naimisiin, saada lapsia ja hankkia asuntolainoja, halusin palata vielä lapsuushaaveeni ääreen ja hain opiskelemaan vaatetussuunnittelua. Omaksi yllätyksekseni minut valittiin ja nyt teen jo maisterivaiheen opintoja. Seuraavaksi siis ne mun vinkit taiteiden tiedekunnan valintakokeisiin.
Ensimmäinen vaihe on siis olla rohkea ja hakea ylipäätään tänne taiteiden tiedekuntaan. Siitä se alakohtainen tie kohti valintakokeita alkaa. Osa aloista voi edellyttää erilaisten ennakkotehtävien valmistelua tai muuta vastaavaa ja näihin kannattaa varautua hyvissä ajoin. Ennakkotehtävät, eli esimerkiksi portfolion kasaaminen tai jonkinlaisen työn toteuttaminen, antaa näille valitsijoille kuvan sinun osaamisestasi valintakokeen ulkopuolella, joten niihin kannattaa panostaa, mutta niistä ei kannata ottaa turhaa stressiä. Ei ole mitään järkeä menettää yöuniaan yhden teoksen vuoksi, vaan luota siihen, että oma osaaminen ja tyyli näkyvät kyllä, vaikka et tekisi tällä kertaa elämäsi taideteosta.
Mun valintavuonna tehtävänä oli valita vaate, joka oli omasta mielestä funktionaalisilta ominaisuuksiltaan onnistunut, ja piti valmistautua esittelemään valittu vaate. Itse valitsin ruotsalaisen pyöräilykypärän, joka toimii kuin ilmatyyny, eli käynnistyy vasta onnettomuuden sattuessa. Valmistauduin kertomaan siitä eri näkökulmista ja etenkin perustelemaan sen, miksi kaulalla lepäävä turvaväline on mielestäni nimenomaan vaate. Kun aiempina vuosina harkitsin että hakisin, niin ennakkotehtävänä oli esimerkiksi kerran tehdä käsilaukku tai oma teos selfien pohjalta. Muina vuosina säikähdin ennakkotehtäviä, mutta mun mielestä on aina parempi yrittää kuin harmitella, että miksi en yrittänyt. Lopulta mie itekin uskalsin.
Seuraava vaihe on ennakkovalmistelut. Sun täytyy selvittää valintakokeiden päivät ja muut järjestelyt. Tänä vuonna ensimmäinen vaihe järjestettiin etänä, mutta järjestelyissä ja päivämäärissä voi olla muutoksia vuosittain. Tee siis itsellesi selväksi, että miten osallistut ja saavut valintakokeisiin. Pyydä siis esimerkiksi vapaata kesätöistä ja hanki matkaliput ajoissa. Taiteiden tiedekunnan valintakokeisiin voit tarvita myös erilaisia välineitä. Mulla ei ollut entuudestaan esimerkiksi vesivärejä tai tusseja, niin mie hankin sellaset - tosin Ikeasta. En nyt varsinaisesti suosittele, että menet siitä mistä aita on matalin, mutta ei ole myöskään tarpeen hankkia mitään kalliita ammattilaisvälineitä. Oma potentiaali alan opiskelijaksi välittyy kyllä edullisillakin välineillä.
Kolmas vaihe onkin jo valintakokeisiin saapuminen. Hakijoita kehotetaan saapumaan paikalle hyvissä ajoin ennen valintakokeen alkua. Valintakokeeseen osallistuvalla tulee olla mukanaan valokuvalla varustettu virallinen henkilöllisyystodistus sekä kirjoitusvälineet. Rovaniemelle voi tulla helposti esimerkiksi junalla, mutta pieni varoituksen sananen - meidän rautatieasema ei ole se kaikkein kaunein, eikä tie rautatieasemalta Rantavitikalle Lapin yliopistolle oo välttämättä se kaikkein mairittelevin, joten Rovaniemi ei näyttäydy siinä parhaimmillaan. Jos siis vain ehdit, niin käy valintakokeiden yhteydessä katsomassa meidän upeita jokivarsia ja keskustassa syömässä. Näet sitten, että millainen tää sun mahdollinen tuleva kotikaupunkisi todellisuudessa on. Suosittelen myös varautumaan hyvin eväin päivän ajalle. Mulla tais olla vähän samanlaiset eväät kuin aikanaan ylioppilaskirjoituksissa, eli sokerista mehua ja suklaakuorrutettuja hedelmiä. Mie en ite jaksanut vaivautua tekemään mitään terveellisiä voileipiä tai muita, vaan mie halusin pientä purtavaa hermostukseen ja pitää verensokerin ylhäällä. Mutta jokainen tietenkin omalla tavallaan ja kannattaa siis ottaa huomioon ruokahuolto päivän aikana.
Kannattaa myös varautua purkamaan jännitystä jotenkin, eli kannattaa pukeutua rennosti, jotta voi vaikka vähän liikkua ja venytellä. Käy vaikka ulkona, hengitä syvään. Laula laulu. Napostele. Soita kaverille. Tee, mikä susta tuntuu hyvältä. Kannattaa ehkä myös hieman viritellä sitä omaa luovuutta, eli voi vaikka vähän luonnostella, katsoa inspiroivia videoita tai tehdä tietoisuustaito-harjoituksia. Mitä kotoisammaksi tunnet olosi, niin sitä paremmin valintakokeet luultavasti menevät.
Valintakokeissa on siis erilaisia tehtäviä. Mun vuonna tehtiin useampi työ eri tekniikoilla, eli piti ihan piirtää vaatteita ja tunnelmakuvia. Sen lisäksi oli myös lyhyt essee ja haastatteluosuus. Suosittelen vahvasti, että luet aina nää tehtävänannot tarkasti. Yks tehtävistä meni melkein penkin alle, kun piirsin vaatteet vain tasokuvina, eli kaksiulotteisina, vaikka tehtävänannossa pyydettiin kolmiulotteista ilmaisua, mutta onneksi mun muut pisteet riitti sitten jatkoon. Mun valintakokeessa esseessä piti pohtia tulevaisuuden työaloja annetun artikkelin pohjalta. Jos esseen kirjoittamisesta on mennyt hetki, niin kannattaa kerrata tekstinlukutaidon ja esseen kirjottamisen perusteet. Mun lyhyet vinkit on, että ainakin luet sen tekstin perusteellisesti. Tee siinä samalla alleviivauksia ja muita merkintöjä. Luo ajatuskartta siitä, mitä aiot vastata, ja tunnista sieltä asiasta ne pääkohdat. Aikaa on vain rajoitetusti, joten ei kannata alkaa kirjottamaan kokonaista kirjaa, sillä esseellä halutaan nähdä, että miten sulta sujuu tämmöset akateemiset taidot, mutta sun ei tartte olla vielä mikään valmis graduntekijä.
Haastattelua ei kannata jännittää, mutta voit varautua siihen hieman kuin työhaastatteluun. Haastattelutilanteessa muista, että pidä katsekontakti, hymyile hieman, nojaa vähän eteenpäin ja pidä kädet näkyvillä, esimerkiksi rennosti pöydällä, niin kehonkielesi ja olemuksesi on rento, mutta asiantunteva. Pohdi valmiiksi, mitä haastattelija mahtaa kysyä, esimerkiksi miksi haet tänne opiskelemaan, mitä haluat sillä tutkinnolla tehdä, mitkä asiat sua kiinnostaa näissä opinnoissa ja kerro itsestäsi. Muista, Lapin yliopistossa me halutaan sinut, eli ole vain vapaasti ja rohkeasti oma itsesi. On paljon vakuuttavampaa olla rehellinen, kuin esittää jotain, mitä oletat haastattelijan toivovan.
Kun valintakokeet on ohi, palkitse itsesi ja kiitä itseäsi. Teit hienon työn, vaikka opiskelupaikkaa ei tällä kertaa vielä tulisikaan. On tärkeää olla itselleen armollinen, jos ja kun mokia taitaa tulla. Sitä on elämä. Valintakokeiden järjestäjät on varmasti nähnyt jo monenlaista, joten et oo varmasti ensimmäinen, joka hieman töppää. Elämä jatkuu. Kiitos että kuuntelit ja paljon onnea valintakokeisiin.