Juhlaviikon tapahtumat

Online Coffee with the Doctoral School

26.2. klo 13:00 - 14:00 in Zoom 
Meeting ID: 619 1421 3020

Join us for "online coffee" where we wish to have meaningful discussion on various aspects of doctoral education. This event is an excellent opportunity for participants to network, share experiences, and delve into the challenges and opportunities present in doctoral education today. Anyone interested in the field of higher education and doctoral studies is free to join in this event.

Oppilaitosturvallisuus, mitä sillä tarkoitetaan ja kuka siitä vastaa?

26.2. klo 13:00 - 15:00
C193, Kaarina-sali ja Zoom
Meeting ID: 623 9919 1824
Passcode: 081965

Henri Rikander, OTT, dos. on toiminut väkivaltatutkijana, opettajana sekä työsuojelun ja turvallisuusalan konsulttina ja kouluttajana. Hän on ollut kehittämässä lukuisten organisaatioiden työsuojelutoimia, riskienhallintaa ja turvallisuusjohtamista.

Oppilaitosturvallisuutta voidaan tarkastella lähestymällä sitä oppijan tai opettajan näkökulmasta. Oikeus turvalliseen oppimisympäristöön ilmenee oppilaitoksia koskevasta sääntelystä ja oikeus turvalliseen työskentely-ympäristöön puolestaan työturvallisuuslain säännöksissä, jotka mm. velvoittavat työnantajaa tunnistamaan järjestelmällisesti työpaikan vaara- ja haittatekijät, poistamaan tai korjaamaan ne. Erottelu oppijoiden ja työntekijöiden turvallisuuden välillä ei kuitenkaan ole hedelmällistä, sillä oppilaitosturvallisuus on laajempi kokonaisuus, jossa oppilaitosyhteisön kaikki jäsenet vaikuttavat turvallisuuskulttuurin rakentumiseen ja koettuun turvallisuuden tunteeseen. Oppilaitosturvallisuutta tuleekin tarkastella kokonaisturvallisuuden käsitteen kautta, jolloin oppilaitosturvallisuus rakentuu turvallisuuden johtamisen, yhteisen oppimisen ja kehittämisen sekä yhteisöllisten toimintamallien ympärille.

Turvallisuus Lapissa

27.2. klo 10:00 - 11:00
C193, Kaarina-sali ja Zoom
Meeting ID: 623 9919 1824
Passcode: 081965

  • Minkälaista rikollisuutta on Lapissa ja miten se eroaa Etelä-Suomen rikollisuudesta?
  • Jokaisen vastuu arjen turvallisuudesta.
  • Poliisin ja yliopiston yhteistyö

Pälvi Suokas, rikosylikomisario, rikostorjuntasektorin johtaja, Lapin poliisilaitos

Uhka- ja vaaratilanteet, asenteet ja turvallisuuskulttuuri

27.2. klo 12:00 - 13:30
D156 (ent. LS 16) ja Zoom
Meeting ID: 623 9919 1824
Passcode: 081965

Pentti Puuronen. Puurosella on kokemusta turvallisuusalalta yli 40 vuotta. Hän on tehnyt turvallisuuteen liittyen mm. opettamista, kouluttamista, tuoteasentamista ja myyntiä.

Puheenvuorossa tarkastellaan turvallisuuskulttuuria ja -asennetta. Lisäksi käydään läpi turvallisuuteen liittyvää suunnittelua ja toimintaa.

Työn psykososiaaliset kuormitus- ja voimavaratekijät

29.2. klo 9:30 - 10:30
A140 (ent. LS 6) ja Zoom
Meeting ID: 623 9919 1824
Passcode: 081965

  • Mitä psykososiaaliset kuormitustekijät ovat?
  • Miten hallita haitallisia kuormitustekijöitä?
  • Miten lisätä omia voimavaroja?
  • Miten työyhteisö voi tukea hyvinvointia?

Hanna Koivula, työterveyspsykologi, Terveystalo

Han Feizi – kiinalaisen poliittisen filosofian ja legalismin Machiavelli

29.2. klo 14:00 - 15:00
D156 (ent. LS 16) ja Zoom
Meeting ID: 623 9919 1824
Passcode: 081965

Matti Nojonen toimii Lapin yliopiston Kiinan yhteiskunnan ja kulttuurin professorina. Hän on perehtynyt niin perinteiseen kiinalaiseen ajatteluun, kuin Nyky-Kiinan talouspolitiikkaan ja yhteiskuntaan laajemmin. Nojonen parhaillaan suomentaa Han Feizin alkuperäistä teosta.

Han Feizi (280–233 eaa) on yksi merkittävimmistä kiinalaisen poliittisen filosofian ajattelijoista. Vaikuttavuudestaan huolimatta Han Feizi on vielä vähän tunnettu lännessä. Han Feizi tunnetaan yleensä niin sanotun leglistisen koulukunnan luojana. Hänen oppinsa on vaikuttanut merkittävällä tavalla yli 2000 vuoden ajan ja osittain yhä vaikuttaa kiinalaiseen oikeusajatteluun ja käytänteisiin. Legalismin syntyaikoina Kiina oli jatkuvassa sodankäynnin tilassa ja usea eri poliito-filosofinen koulukunta pyrki luomaan opeillaan järjestystä yhteiskuntaan. Nämä koulukunnat, kuten humanistinen kongfutselaisuus ja talousajattelua edistävä mohismi kilpailivat eri hovien suosiosta. Han Feizin näkemys poikkesi jyrkästi muiden koulukuntien opeista. Hänen näkemyksensä mukaan ihmisen toimintaa ajaa tarve saavuttaa henkilökohtaista hyötyä ja valtaa yhteiskunnassa, jossa on rajoitetut resurssit. Han Feizin mukaan uskollisuus, humanismi, toisten kunnioittaminen ja muut universaalit hyveet olivat vain silmänlumetta ihmisten todellisuudessa kamppaillessa vallasta ja rajallisista eduista. Legalistisen ajattelun mukaisesti yhteiskuntaan saadaan järjestys ainoastaan hyvin tiukkojen lakien, toimintaa rajoittavien säädösten ja ankarien rangaistusten kautta. Tätä varten Han Feizi loi oman oikeusajattelua ja käytänteitä ohjaavan käsitteistönsä. On kuitenkin olennaista huomioida, että Han Feizin luoma leglistinen filosofia tarjosi myös laajemman machiavellimäisen johtamisopin. Tämän johtamisopin mukaan hallitsijan asema on aina vaarassa, sillä käytännössä kaikki toimijat, jopa omat perheenjäsenet olivat valmiita vehkeilemään hallitsijaa vastaan. Säilyttääkseen valta-asemansa hallitsijan tuli kehittää psykologista silmää ja kykyä ohjata, manipuloida, kilpailuttaa alaisiaan toisiaan vastaan ja pitää koko virkakoneisto, hovi ja perheenjäsenet jatkuvassa epävarmuuden ja pelon maailmassa. Han Feizin teos on ollut humanistisen Kungfutsen ”Keskustelujen” ja Sunzin Sodankäynnin taidon ohella yksi merkittävimmistä kiinalaisten autokraattisten hallitsijoiden johtamisen oppikirjoista.