Koulutuskalenteri

Kuvituskuva, Opetushallituksen logo, Opetushallitus rahoittaa

Kestävä kehitys koulussa ja ilmastokasvatuksen työvälineet 6 op (verkkototeutus)

6.4.2020 9:00–13.5.2020 15:00

Opetushallituksen rahoittamaa, osallistujille maksutonta täydennyskoulutusta.

Koulutuksen tavoitteet:

Koulutuksen kaksi ensimmäistä webinaaria perehdyttää osallistujat kestävän kehityksen käsitteistöön ja perusajatuksiin. Teemat rakentuvat ekologisen ja taloudellisen kestävyyden sekä kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden termien alle sekä siihen, miten nämä kestävän kehityksen ulottuvuudet näkyvät oppilaitoskontekstissa. Koulutuksen loput neljä webinaaria perehdyttää osallistujat ilmastokasvatuksen ja ekososiaalisen sivistyksen työkaluihin.

Koulutuksen kohderyhmä:

Perusopetuksen ja lukio-opetuksen kaikkien aineiden opetus- ja ohjaushenkilöstö

Koulutuksen sisältö ja aikataulu:

Koulutus sisältää kuusi webinaaria, joissa hyödynnetään Live Delphi-alustaa, jonka avulla osallistujat aktivoidaan ottamaan kantaa webinaarien sisältöihin ja reflektoimaan kanssaoppijoiden ajatuksia ja käsityksiä. Kaikki webinaarit sisältävät myös opetusvideoita. Koulutukseen sisältyy etätehtävä, jossa osallistujat pääsevät pohtimaan webinaarien sisältöjä omassa koulussa ja opetuksessa. Koulutus suoritetaan yhtenä kokonaisuutena (6 op). Webinaarit tallennetaan.

Kestävä kehitys koulussa-orientaatio 1 op

1. webinaari ma 6.4. klo 13-16
(Erkka Laininen & Hannu Linturi)
Kestävän tulevaisuuden haasteet, oppilaitosten rooli yhteiskunnan uudistajana, ekososiaalinen sivistys, kestävän koulun toimintakulttuuri 1

2. webinaari ti 14.4. klo 13-16

(Erkka Laininen & Hannu Linturi)
Kestävän tulevaisuuden haasteet, oppilaitosten rooli yhteiskunnan uudistajana, ekososiaalinen sivistys, kestävän koulutun toimintakulttuuri 2

Ilmastokasvatuksen ja ekososiaalisen sivistyksen työkalut 5 op

3. webinaari to 23.4. klo 13-16

(Erkka Laininen & Hannu Linturi)
Uudistava oppiminen ja ekososiaalisen sivistyksen työkalut

4. webinaari ke 29.4. klo 13-16

(Antti Kauppi & Hannu Linturi)
Delfoi-pedagogia, ilmastot @komo: viisi työkalua kouluun

5. webinaari ke 6.5. klo 13-16

(Antti Kauppi & Hannu Linturi)
Tulevaisuudentutkimus ja tulevaisuusajattelu, Delfoi-metodi, ilmastokysymys-paneeli

6. webinaari ke 13.5. klo 13-16

(Antti Kauppi & Hannu Linturi)
Osaamisen ennakointi, skenaariot ja heikot signaalit, etätehtävien esittely ja reflektointi

Koulutuksen kouluttajat:

DI, suunnittelupäällikkö Erkka Laininen, OKKA-säätiö
Toimitusjohtaja, tutkija ja kehittäjä Hannu Linturi, OKKA-säätiö ja Metodix Oy
Hallituksen puheenjohtaja Antti Kauppi, Metodix Oy

Koulutuksen kustannukset:

Koulutus on opetushallituksen kustantamaa opettajien täydennyskoulutusta ja opetuksen sekä materiaalin osalta maksutonta. Osallistujat vastaavat itse mahdollisista lounas-, matka- ja majoituskuluista sekä tietoliikenneyhteyksiin tai -välineisiin liittyvistä kuluista.

Ilmoittautuminen koulutukseen:

Ilmoittautuminen päättynyt 23.3.2020. Koulutus on täynnä, tulevat ilmoittautumiset menevät varasijoille. Katso peruutusehdot alta. HUOM! Verkkolomakkeessa on havaittu toimimattomuutta Internet Exploreria käytettäessä, suosittelemme käyttämään Mozillaa tai Cromea.

Peruutusehdot: Viimeisen ilmoittautumisajankohdan (päivitetään myöhemmin) jälkeen peruutettaessa tai kokonaan peruuttamatta jätettäessä perimme 40 prosenttia koulutuksen järjestämiskuluista / opiskelija. Estyneen tilalle voidaan vaihtaa kuluitta toinen henkilö.

Lisätiedot: projektikoordinaattori Moona Naakka, p. 044 474 4323, moona.naakka@ulapland.fi

Koulutus on osa ”Kestävän kehityksen oppimispolku 8 op” -koulutusohjelmaa, jonka tavoitteena on perehdyttää perusopetuksen ja lukio-opetuksen henkilöstöä kestävän kehityksen tematiikkaan ja käytännön opetusmenetelmiin. Koulutuksessa kehitetään opetus- ja ohjaushenkilöstön didaktista osaamista ja lisätään tietoa erityisesti ekologisesti kestävän kehityksen teemoissa, ympäristökasvatuksessa sekä luontokasvatuksessa. Koulutus tarjoaa vinkkejä ja ideoita oppimisympäristöjen monipuolistamiseen sekä laaja-alaisen oppimisen tukemiseen erityisesti kestävän kehityksen teemoista. Koulutusohjelmassa toteutetaan kahteen osioon jaettu täydennyskoulutuskokonaisuus joka on mahdollista suorittaa 8 op kokonaisuutena. Koulutusohjelmaan kuuluvat muut opintojaksot:

LUONTO- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEN MENETELMÄT 2 op