Koulutuskalenteri

Keko.png

Kestävän kehityksen oppimispolku -koulutusohjelma 8 op

6.2.2020 9:00–31.5.2020 15:00

Opetushallituksen rahoittamaa, osallistujille maksutonta täydennyskoulutusta.

Tavoitteet:
Koulutusohjelman tavoitteena on perehdyttää perusopetuksen ja lukio-opetuksen henkilöstöä kestävän kehityksen tematiikkaan ja käytännön opetusmenetelmiin. Koulutusohjelmassa kehitetään opetus- ja ohjaushenkilöstön didaktista osaamista ja lisätään tietoa erityisesti ekologisesti kestävän kehityksen teemoissa, ympäristökasvatuksessa sekä luontokasvatuksessa. Koulutusohjelma tarjoaa monipuolisesti vinkkejä ja ideoita oppimisympäristöjen monipuolistamiseen sekä laaja-alaisen oppimisen tukemiseen erityisesti kestävän kehityksen teemoista. Koulutusohjelma on tarkoitettu kaikkien oppiaineiden opetus- ja ohjaushenkilöstölle!

Koulutusohjelman sisältö ja aikataulu:

Koulutusohjelma koostuu kolmesta moduulista, jotka toteutetaan Rovaniemellä lukuvuoden 2019-2020 aikana.

1. KESTÄVÄ KEHITYS KOULUSSA -orientaatio 1 op, Ilkka Ratinen
To 6.2.2020, klo 9-15, (Lapin yliopisto)
Moduuliin sisältyy yksi lähiopetuspäivä sekä orientoivaan kirjallisuuteen perehtymistä.

2. ILMASTOKASVATUKSEN TYÖVÄLINEET 5 op
Moduuliin sisältyy kolme vuorovaikutteista lähiopetuspäivää sekä itsenäisesti suoritettava kehittämiskokeilu.
1. Lähipäivä helmikuu 2020, klo 9-15, Rovaniemi
Ekososiaalinen sivistys
(Erkka Laininen)
Teemoina mm.:
• kestävyyskriisi ja uudistavan oppimisen haaste
• ekososiaalisen sivistyksen käsite ja työkalut
• ekososiaalinen sivistyminen uudistavan oppimisen prosessina
• työkalujen kokeilu ja reflektointi ryhmätyöskentelynä

2. Lähipäivä maaliskuu 2020
, klo 9.30-15, Rovaniemi
Tulevaisuusajattelu ja ilmastokasvatus
(Hannu Linturi)
Teemoina mm.:
• tulevaisuuden tutkimus ja tulevaisuusajattelu
• miten tulevaisuusajattelun keinoin voi ratkaista kestävyysongelmia
• eDelphi-tulevaisuustyökalu oppimisen välineenä
• ilmastokasvatuksen polkupyörämalli

Etätyöskentely
• koulutuksen osallistujat valitsevat työkalun, jonka soveltamista he kokeilevat omassa koulussaan
• kouluttajat ohjeistavat työskentelyn lähipäivinä ja tarjoavat etätukea tehtävän tekemiseen

3. Lähipäivä ke 1.4.2020, klo 9-15, Rovaniemi
Hyvät käytännöt jakoon (Erkka Laininen)
Teemoina mm.:
• yhteiskuntaa uudistava oppilaitos ja kestävän tulevaisuuden indikaattorit
• oman koulun askeleet kestävän tulevaisuuden polulla
• opettajien omat tulevaisuuslupaukset

3. LUONTO- JA YMPÄRISTÖKASVATUKSEN MENETELMÄT 2 op, Pirjo Kuukkanen
Moduuliin sisältyy kaksi käytännönläheistä lähiopetuspäivää sekä oma opetuskokeilu.
1.Lähipäivä, Rovaniemi
La 25.4.2020
, klo 9.15-15.30
2.Lähipäivä, Rovaniemi
Pe 8.5.2020
, klo 9.15-15.30

Kohderyhmä:
perusopetuksen ja lukio-opetuksen opetus- ja ohjaushenkilöstö

Kouluttajat:
FT, KT, apulaisprofessori, dosentti Ilkka Ratinen, Lapin yliopisto
DI, suunnittelupäällikkö Erkka Laininen, OKKA-säätiö
Toimitusjohtaja, tutkija ja kehittäjä Hannu Linturi, OKKA-säätiö ja Metodix Oy
KM, TaM, yliopisto-opettaja, tohtorikoulutettava Pirjo Kuukkanen, Lapin yliopisto

Kustannukset: Koulutus on opetushallituksen kustantamaa opettajien täydennyskoulutusta ja opetuksen sekä materiaalin osalta maksutonta. Osallistujat vastaavat itse mahdollisista lounas-, matka- ja majoituskuluista sekä tietoliikenneyhteyksiin tai -välineisiin liittyvistä kuluista.

Ilmoittautuminen: Sitovat ilmoittautumiset 23.1.2020 mennessä sähköisen ilmoittautumislomakkeen  kautta. Katso peruutusehdot alta. HUOM! Verkkolomakkeessa on havaittu toimimattomuutta Internet Exploreria käytettäessä, suosittelemme käyttämään Mozillaa tai Cromea.

Peruutusehdot: Viimeisen ilmoittautumisajankohdan jälkeen peruutettaessa tai kokonaan peruuttamatta jätettäessä perimme 40 prosenttia koulutuksen järjestämiskuluista / opiskelija. Estyneen tilalle voidaan vaihtaa kuluitta toinen henkilö.

Lisätiedot: suunnittelija Pauliina Koskela, p 040 484 4244, pauliina.koskela@ulapland.fi