Koulutuskalenteri

Kuvituskuva, värikkäitä kankaita, Opetushallitus rahoittaa hanketta -logo

Kielitietoisuus pienten oppilaiden ryhmässä 4 op (verkossa)

28.9.2020 14:00–29.9.2020 15:00

Opetushallituksen rahoittamaa, osallistujille maksutonta täydennyskoulutusta.

Koulutuksen tavoitteet:
Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää pienten oppilaiden kanssa työskentelevää opetushenkilöstöä kielen merkitykseen oppimisessa, yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa. Koulutuksen aikana pohditaan kielellisen ja kulttuurisen moninaisuuden tuomia haasteita ja mahdollisuuksia sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen alimpien luokkien näkökulmasta. Osio perehdyttää kielitietoisen opetuksen taustateorioihin sekä akateemiseen viitekehykseen, käytännön menetelmiin ja opetuskäytänteihin, saatavilla oleviin materiaaleihin ja opettajan rooliin kielen oppimisessa. Osallistujat oppivat erottamaan arkikielen ja koulun eri kielet sekä hyödyntämään myös visuaalisuutta kommunikoinnissaan vieraskielisten oppijoiden kanssa.

Kohderyhmä:
Varhaiskasvatuksen ja esi- ja alkuopetuksen pedagoginen henkilöstö, luokanopettajat

Toteutus:
Koulutus sisältää kaksi teoriapainotteista webinaaria, itsenäistä työskentelyä sekä kaksi työpajatyyppistä harjoitus- ja lähiopiskelupäivää Kemissä.

1. Kielellisesti vastuullinen pedagogiikka
Webinaari (verkossa, mahdollista katsoa tallenteena myöhemmin)
Ti 11.2.2020, klo 14-15.30

2. Monikielinen pedagogiikka ja kielten kehityksen tukeminen
Webinaari + tehtävän ohjeistus (verkossa, mahdollista katsoa tallenteena myöhemmin)
Ke 26.2.2020, klo 14-15.30

3. Kielellisesti vastuullinen pedagogiikka käytännössä
Ma 28.9.2020, klo 9-15 verkko-opetuspäivä
Ti 29.9.2020, klo 8:15-14:15 verkko-opetuspäivä

Kouluttaja: KT, yliopisto-opettaja, projektijohtaja Jenni Alisaari, Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos.

Kustannukset: Koulutus on opetushallituksen kustantamaa opettajien täydennyskoulutusta ja opetuksen sekä materiaalin osalta maksutonta. Osallistujat vastaavat itse lounas-, matka- ja majoituskuluista.

Ilmoittautuminen:
Sitovat ilmoittautumiset sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta 14.9. mennessä. Katso peruutusehdot alta. HUOM! Verkkolomakkeessa on havaittu toimimattomuutta Internet Exploreria käytettäessä, suosittelemme käyttämään Mozillaa tai Cromea.

Peruutusehdot:
Mikäli peruutat osallistumisesi ennen ilmoittautumisajan päättymistä, emme peri peruutusmaksua. Myöhemmin peruutettaessa tai kokonaan peruuttamatta jätettäessä perimme 40 prosenttia koulutuksen järjestämiskuluista / opiskelija. Estyneen tilalle voidaan vaihtaa kuluitta toinen henkilö.

Koulutus on osa ”Kieli- ja kulttuuritietoisuus pienten lasten ryhmässä” -koulutusohjelmaa, jonka tavoitteena on kouluttaa lappilaisia varhaiskasvatuksen opettajia, päiväkodinjohtajia ja -tiimivastaavia sekä pienten oppilaiden kanssa työskenteleviä luokanopettajia kieli- ja kulttuuritietoisuudesta oppimisympäristössä sekä osana kasvatusta ja opetusta. Koulutusohjelmassa toteutetaan kolmeen osioon jaettu täydennyskoulutuskokonaisuus, jonka teemoja ovat kielitietoisuuden käytännöt, tuettu kommunikaatio lapsiryhmässä sekä kulttuuritietoisen varhaiskasvatusympäristön kehittäminen ja. johtaminen. Kehittämisohjelman on mahdollista suorittaa 8 op tai 10 op kokonaisuutena. Koulutusohjelmaan kuuluvat muut opintojaksot:
Tuettu kommunikaatio lapsiryhmässä 4 op
Kulttuuritietoinen toimintakulttuuri varhaiskasvatuksessa 2 op

Lisätietoja: projektikoordinaattori Moona Naakka, p. 044 474 4323, moona.naakka@ulapland.fi