Koulutuskalenteri
 

Trauma- ja tarvetietoinen työote osallisuuden ja turvallisuuden vahvistajana - Restoratiivinen kohtaaminen ja sovittelu kasvatus- ja opetustyössä (8 op)

21.1.2026 9:00–26.3.2026 16:00


Logo: Opetushallitus rahoittaa hanketta

Keskeiset sisällöt ja toteuttamistapa:

Koulutus vahvistaa inklusiivista toimintakulttuuria tarjoten valmiuksia kiusaamisen ja syrjäytymisen käsittelyyn ja ennaltaehkäisyyn restoratiivisilla trauma- ja tarvetietoisen työotteen huomioivilla menetelmillä, jotka kiinnittyvät restoratiivisen oikeuden lähtökohtiin. Osallistujat saavat valmiudet toimia restoratiivisina trauma- ja tarvetietoisina pedagogeina, kohtaajina ja sovittelijoina ryhmätilanteissa ja eri tasoisten kiusaamis- ja häirintätilanteiden käsittelyssä lapsen ja nuoren osallisuutta tukien ja vahvistaen. Yhtenä painopisteenä on pohjoisen alueen väestön traumakokemusten huomioinen osana opittavaa työotetta osallistujien asiantuntijuutta jakaen ja reflektoiden. Koulutus toteutuu yhteistyössä SSF:n VERSO-ohjelman kanssa ja antaa valmiuden toimia restoratiivisena aikuissovittelijana omassa yhteisössä. Koulutuksen käytyään osallistujalla on myös käytössään VERSO-ohjelman sähköinen materiaalipankki, jonka materiaalit tukevat koulutuksessa omaksuttujen käytäntöjen implementointia omaan työhön ja oman kasvatus- tai opetusyhteisön toimintakulttuuriin.

Gellinin (2019) väitöstutkimuksen mukaan restoratiivinen lähestymistapa ja sovittelun taito vapauttavat koulun henkilöstön tukemaan konflikti- ja kiusaamistilanteiden selvittelyssä osapuolten omaa vastuunottoa tapahtuneesta. Restoratiivisella lähestymistavalla kasvattajat ja opettajat vahvistavat myönteisesti osapuolten kyvykkyyttä ja asiantuntijuutta oman tilanteensa ratkaisussa ja henkilökohtaisessa vastuunotossa tuottaen voimaantumisen kokemusta leimaantumisen ja syrjäytymisen kokemuksen sijaan. Restoratiivisella lähestymistavalla vahvistetaan oppilaiden osallisuutta osana yhteisön turvallisuuden ja hyvinvoinnin suunnitelmien toteuttamisessa. Koulutus tuottaa oppimisyhteisöihin osaamista arjen ristiriitojen ehkäisyyn ja selvittelyyn ja työrauhan turvaamiseen OKM:n toimenpideohjelman mukaisesti. Osallistujat käyvät läpi kokonaan 8 op:n prosessin, johon sisältyy 6 koulutuspäivää: Yksi etäpäivänä toteutuva aloitusseminaari, kaksi kahden päivän työpajajaksoa ja yksi etäpäivänä toteutuva päätösseminaari. Koulutuksiin sisältyy ennakko- ja välitehtäviä sekä kurssin lopputyön valmistaminen ja esittely.

Kohderyhmä: Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen henkilöstö.

Koulutusosiot ja aikataulu: 

21.1.2026 klo 9-16 Aloitusseminaari, verkossa
11.-12.2.2026 klo 9-16 1.Työpajajakso, Lapin yliopisto
10.-11.3.2026 klo 9-16 2. Työpajajakso, Lapin yliopisto
26.3.2026 klo 9-16 Päätösseminaari, verkossa

Aloitusseminaari: Kohti restoratiivisen kohtaamisen kulttuuria
21.1.2026 klo 9-16, verkossa

Restoratiivinen oikeuden ja lähestymistavan kehitystyö on jatkuvaa kansainvälistä yhteistyötä ja viimeisimpänä kehityssuuntana on vahvistaa ymmärrystä restoratiivisen lähestymistavan merkityksestä myös erilaisten traumojen käsittelyssä. Aloitusseminaarissa tutustutaan restoratiivisen oikeuden teoriaan ja käsitteisiin ja tarkastellaan restoratiivisen kohtaamisen elementtejä ja restoratiivisen työotteen käytäntöjä. Keskeiset sisällöt: Restoratiivisen oikeuden teorian arvot, käsitteet ja lähtökohdat; Restoratiivinen kohtaaminen kasvatustyössä; Restoratiivinen ajattelutapa ja osallisuus. Seminaari toteutuu yhtenä etäkoulutuspäivänä. Osallistujat saavat ennen seminaaria ennakkotehtävän, joka toimii orientaationa kurssin teemoihin. Seminaaripäivässä avataan koko kurssin pienryhmissä toteutettava oppimistehtävä, jonka osallistujat esittelevät päätösseminaarissa. Lisäksi osallistujat saavat lyhyen välitehtävän liittyen tapausharjoituksiin työpajajaksoilla. Kouluttajana Maija Gellin ja vierailevana luennoitsijana Saamelaisten totuus- ja sovintokomission komissaari Anni-Siiri Länsman.

Työpajajakso 1: Trauma- ja tarvetietoinen työote ja restoratiivisen prosessin sanoitus ja ohjaus
11.-12.2.2026 klo 9-16, Lapin yliopisto (tila tarkentuu myöhemmin)

Ensimmäisellä työpajajaksolla avataan konfliktien määrittelyä restoratiivisesta ja trauma- ja tarvetietoisesta näkökulmasta. Osallistujat tutustuvat trauma- ja tarvetietoisen työotteen lähtökohtiin ja ymmärrystä syvennetään yhteisten harjoitteiden avulla. Työpajajaksolla osallistujat perehtyvät restoratiivisen prosessin ohjaukseen ja sanoitukseen. Työskentely on yhteistoiminnallista ja osallistavaa. Harjoitusten myötä syntyviä oivalluksia reflektoiden syvennetään opittua. Työpajajakson keskeiset sisällöt: Trauma- ja tarvetietoinen työote, restoratiivisen prosessin periaatteet, teemat, pelisäännöt ja vaiheet: - Yksilön ainutlaatuisuus ja arvokkuus - Henkilökohtaisen kohtaamisen ja osallisuuden merkitys - Teot, tunteet, tarpeet, empatia ja toisten huomioiminen. Tarpeiden tunnistaminen ja ratkaisut sekä luottamus ja voimaantuminen. Koulutusjakso sisältää kaksi lähipäivää sekä jaettuun digitaaliseen materiaaliin tutustumisen ja opitun siirtämisen arjen työhön. Välitehtäväksi osallistujia ohjeistetaan kokeilemaan ja toteuttamaan opittuja restoratiivisia menetelmiä omassa työssä ja kirjaamaan havaintoja toisen työpajajakson yhteistä harjoittelua ja reflektointia varten. Kouluttajina Maija Gellin ja Michaela Lindholm.

Työpajajakso 2: Restoratiivinen kohtaaminen ja restoratiivisen prosessin ohjaus kasvatus- ja opetustyössä
10.-11.3.2026 klo 9-16, Lapin yliopisto (tila tarkentuu myöhemmin)

Toisella työpajajaksolla jatketaan ja syvennetään restoratiivisen ohjauksen ja sanoituksen ohjaamisen omaksumista osallistujien yhteisöjen toimintaympäristöt huomioiden. Jaksolla reflektoidaan välitehtävinä toteutuneiden restoratiivisten prosessien ohjauksen kokemuksia ja haasteita. Lisäksi harjoitellaan ohjaustyötä osallistujien välitehtävänä tuottamista tapauskuvauksista muokattujen harjoitussimulaatioiden avulla. Työpajajaksolla restoratiivisen sovittelun simulaatiot ja näiden reflektio toimivat jakson oppimisen ja oivallusten tuottajina. Työpajajakson keskeiset sisällöt: Restoratiivisen ohjauksen harjoitukset, restoratiivisen kohtaajan ja sovittelijan rooli, sovittelijan ohjaustyön syventäminen sekä prosessin tukeminen ja tulosten seuranta, restoratiivisen kohtaamisen taidon ylläpito ja kehittäminen, kurssin lopputyön edistämisen tarkastelu ja lopputyön esittelyn ohjeistus. Koulutusjakso sisältää kaksi lähipäivää. Ennen päätösseminaaria osallistujat viimeistelevät kurssin lopputyön. Kouluttajana Maija Gellin.

Päätösseminaari: Restoratiivinen työote ja eheyttävän kohtaamisen taito kasvatustyössä
26.3.2026 klo 9-16, verkossa

Päätösseminaarin teemana on opitun liittäminen omaan työhön ja ammattitaitoon. Osallistujien lopputöitä reflektoiden tuotetaan ymmärrys siitä, kuinka restoratiivinen kohtaaminen, sovittelu ja restoratiivinen työote implementoidaan osallistujien oppimisyhteisöihin ja työrauhan turvaamisen ja kiusaamisen ehkäisyn suunnitelmiin toimintakulttuurin kehittämiseksi. Sisällöt: Lopputöiden esittely ja reflektio; Oma työ ja arki koulutuksessa syntyneiden oivallusten kautta; Koulutuksen aikana luotujen hyvien käytäntöjen jakaminen; Sisältää yhden etäkoulutuspäivän. Kouluttajana Maija Gellin ja vierailevat asiantuntijat.

Kouluttaja:

Vastuukouluttajana toimii FT, KM, yhteisöpedagogi Maija Gellin, jolla on yli 20 vuoden kokemus sovittelutyöstä ja sovittelutoiminnan kouluttamisesta. Hän on keskeinen koulujen vertaissovittelutoiminnan (VERSO) sekä kasvatus- ja opetushenkilöstön restoratiivisten lähestymistavan ja restoratiivisen sovittelun täydennyskoulutuksen (RESTO) kehittäjä ja kouluttaja. Gellin väitteli aiheesta marraskuussa 2019 Lapin yliopistolla. Gellin osallistuu aktiivisesti aiheen kansainvälisten tutkimusryhmien toimintaan ja hän toimi 2016–2018 jäsenenä opetusministerin asettamassa työryhmässä, joka selvitti keinoja kiusaamiseen ehkäisyyn ja koulun työrauhan turvaamiseen. Lisäksi Gellin on European Forum for Restorative Justice -järjestön Restorative schools -työryhmän jäsen ja kouluttaja sekä Pohjoismaisen sovittelututkijoiden yhteistyöryhmän jäsen.

Kustannukset:
Koulutus on Opetushallituksen kustantamaa ja opetuksen osalta maksutonta, muista kuluista osallistujat vastaavat itse. 

Haku:
Ilmoittaudu mukaan koulutukseen TÄSTÄ

Lisätiedot:
Koulutuspäällikkö Annika Tuomisto P. 040 484 4121
Projektipäällikkö Katja Norvapalo P. 040 484 4185
Koulutussihteeri Tarja Tuisku P. 040 484 4136
etunimi.sukunimi@ulapland.fi