Koulutuskalenteri

draama.jpg

Tun­ne- ja vuo­ro­vai­ku­tus­tai­to­jen vah­vis­ta­mi­nen draa­man kei­noin 7 op

24.10.2019 9:00–3.12.2019 15:00

Opetushallituksen rahoittamaa, osallistujille maksutonta täydennyskoulutusta.

Koulutuksen tavoitteet:
Koulutusohjelman tavoitteena on tarjota perusopetuksen opettajille ja ohjaajille tietoa ja osaamista miten vahvistaa oppilaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja draamamenetelmien keinoin. Koulutusohjelmassa sovelletaan osallistavan- ja prosessidraaman pedagogisia menetelmiä. Erityisesti opettajat kehittyvät omakohtaisen kokemisen ja suunnittelun kautta tunnetaitojen ja ryhmädynamiikan ohjaajina. Koulutusohjelman tuloksena opettajat pystyvät ohjaamaan oppilaita toimimaan luontevammin toistensa kanssa erilaisissa ryhmissä tunne- ja vuorovaikutustaitoja vahvistavin ilmaisu- ja draamakasvatusmenetelmin.

Kohderyhmä:
Perusopetuksen opettajat, ohjaajat ja muu henkilökunta.

Keskeiset teemat:

- Arvostava kohtaaminen ja tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen
- Osallisuuden ja vahvuuksien vahvistaminen
- Ryhmähallintataidot ja -dynamiikka
- Sukellus draamakasvatuksen menetelmiin ja mahdollisuuksiin
- Osallistavan prosessidraaman taustaa ja draamamenetelmätaitojen syventäminen
- OPS:n siltaaminen draamamenetelmiin, oppilaiden osallisuus ja ryhmäilmiöt

Toteutus:
Koulutus koostuu kuudesta (6) lähiopetuspäivästä sisältäen asiantuntija-alustuksia, reflektointia sekä toiminnallista työskentelyä mm. draamaharjoituksia. Välijaksoilla toimitaan yhteisellä verkkoalustalla, jossa verkostoidutaan, vaihdetaan toimintamalleja sekä jaetaan oppimistehtävät ja tuotokset.

24.-25.10.2019, klo 9-15, LS 8 (Lapin yliopisto)
Sillan rakentaminen draaman ja OPS:n välillä, Sirkku Lähdesmäki ja Päivi Valli
- Draaman keinoin tutuksi ja osaksi ryhmää
- Ilmaisun ilo: draamakasvatuksen menetelmiin tutustumista ja linkittämistä teoriaan
- Näkökulmaa oppilaiden tunnetaitoihin; asiantuntijapuheenvuoro
Työskentely on vuorovaikutteista ja draamamenetelmiä monipuolisesti hyödyntävää. Ennen seuraavia lähipäiviä annetaan omakohtainen kirjoitusvälitehtävä.

14.-15.11.2019, klo 9-15, Kulttuuritalo Wiljami, Urheilukatu 1, Rovaniemi
Uskallusta astua riippusillalle; sukellus draamakasvatuksen menetelmien mahdollisuuksiin yhdessä oppien, Sirkku Lähdesmäki ja Esko Tynkkynen
- Prosessidraama oppilaiden tunne- ja vuorovaikutustaidot kehittämisen menetelmänä
- Osallistavan prosessidraaman taustaa ja draamamenetelmätaitojen syventäminen
- Prosessidraaman suunnittelu
Työskentely draamamenetelmien parissa tapahtuu aktiivisesti ja toiminnallisesti yhdessä oppien ja rohkaistuen. Ennen seuraavia lähipäiviä annetaan toteutettavaksi suunnittelutehtävä.

2.-3.12.2019, klo 9-15, F2059 (Lapin yliopisto)
Näköalapaikalla; padot auki, jaetaan ja innostutaan! Sirkku Lähdesmäki
- Syrjinnän ja kiusaamisen käsittelyä draamamenetelmiä hyödyntäen
- Suunnittelutehtävien reflektointi ja prosessointi vertaisarvioimalla
- Prosessidraamakokonaisuuksien kokemuksellinen ja elämyksellinen jakaminen
- Itsearviointi ja reflektointia

Kouluttajat:
Pääkouluttaja KM Sirkku Lähdesmäki, yliopistonopettaja ja draamakasvattaja, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Sirkku on toteuttanut draamakasvatusta kokonaisvaltaisesti luokanopettajana 10 vuoden ajan ja toimii ilmaisukasvatuksen opettajana luokanopettajien aikuiskoulutuksessa.
KM Päivi Valli, yliopistonopettaja, Kokkolan yliopistokeskus. Päivi toimii luokanopettajien aikuiskoulutuksessa ryhmädynamiikan ja oppilaslähtöisen oppimisen asiantuntijana.
Teatterikuraattori Esko Tynkkynen, Kokkolan kaupunginteatteri. Esko on toteuttanut useita draama- ja vuorovaikutuskoulutuksia jo usean vuoden ajan.

Kustannukset:
Koulutus on opetushallituksen kustantamaa opettajien täydennyskoulutusta ja opetuksen sekä materiaalin osalta maksutonta. Osallistujat vastaavat itse lounas-, matka- ja majoituskuluista.

Ilmoittautuminen:
Sitovat ilmoittautumiset sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta. Katso peruutusehdot alta. HUOM! Verkkolomakkeessa on havaittu toimimattomuutta Internet Exploreria käytettäessä, suosittelemme käyttämään Mozillaa tai Cromea.

Peruutusehdot:
Mikäli peruutat osallistumisesi ennen ilmoittautumisajan päättymistä, emme peri peruutusmaksua. Myöhemmin peruutettaessa tai kokonaan peruuttamatta jätettäessä perimme 40 prosenttia koulutuksen järjestämiskuluista / opiskelija. Estyneen tilalle voidaan vaihtaa kuluitta toinen henkilö.

Lisätiedot: suunnittelija Pauliina Koskela, p 040 484 4244, pauliina.koskela@ulapland.fi