Koulutuskalenteri

Varhennettua kieltenopetusta käytännössä (4 op)

18.11.2019–31.5.2020 0:00–0:00

Logo: Opetushallitus rahoittaa hanketta

Varhennettua kieltenopetusta käytännössä (4 op) koulutuskokonaisuus koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä koulutuksesta, jotka johdattavat osallistujat varhennetun kieltenopetuksen hyödyntämiseen käytännössä. Osallistujat osallistuvat molempiin koulutuskokonaisuuksiin. Alla lisätietoa yksittäisistä koulutuksista.

Toiminnallisia harjoituksia varhennettuun kieltenopetukseen (2 op)

Keskeiset sisällöt ja toteutustapa:

Koulutuksen aikana vahvistetaan opettajien osaamista siitä, miten kieltä opitaan ja opetetaan. Osallistujia rohkaistaan monipuoliseen kielen käyttöön. Koulutuksen aikana kehitetään ja kokeillaan erilaisia toiminnallisia kielenoppimistapoja.

Koulutus koostuu ennakkotehtävästä sekä kahdesta lähipäivästä. 1. lähipäivä (6 h): - Vieras kieli osaksi koulupäivää - Vieraan kielen huomioiminen opetuksessa monialaisesti - Leikit, laulut ja pelit varhentamisessa - Harjoituksia ja yhteistä työskentelyä - Oppimistehtävä ja opetuskokeilu omassa työssä. 2. lähipäivä (6 h): Oppimistehtävien ja opetuskokeilujen esittely - Toiminnallisten harjoitusten kokeilua käytännössä - Omien tehtävien ideointia - Varhentamisen vuosikellon suunnittelua.

Koulutukseen ei ole mahdollista osallistua etäyhteyden välityksellä.

Aikataulu:
ma 18.11.2019 klo 9-15, LS20 (Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, A-siipi, 1. krs.)
la 30.11.2019 klo 9-15, LS20 (Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, A-siipi, 1. krs.)

Kouluttajat:
Kouluttajina toimivat Lapin yliopiston harjoittelukoulun opettajat: FM Nina Savolainen, kielten lehtori, kouluttaja (kieltenopetus, digitaalisuus, ilmiöpohjainen oppiminen) & FM Tiia-Pauliina Hilli, kielten lehtori.

Kielipedagogiikka vuosiluokilla 1-2 (2 op)

Keskeiset sisällöt ja toteutustapa:

Koulutus tarjoaa tietoa ja käytäntöä vieraiden kielten opettamisesta varhaisina peruskouluvuosina. Sisällöt: - Pienten lasten ominaisuudet vieraan kielen oppijoina - Miten tehdä oppimisesta hauskaa, mutta myös haasteellista - Rikkaan kielellisen oppimisympäristön luominen - Menetelmiä ja käytännön vinkkejä: oppiminen leikin kautta, tarinankerronta, sovellukset, pelit, laulut ja muut pienille lapsille soveltuvat menetelmät - Muiden aineiden sisältöjä mukaan kielen oppimiseen (monialaiset oppimiskokonaisuudet) - Lasten luovuuden ja mielikuvituksen edistäminen - Kielen esityksen ja käytännön suunnittelu - Oppitunnin suunnittelu - Puhetta ja vuorovaikutusta tukevat materiaalit - Pienten lasten kielten oppimisen arviointi.

Koulutusosio toteutetaan kahden lähipäivän laajuisena kokonaisuutena. 1. lähipäivä: Johdantoa ja käytännön vinkkejä työhön - Itsenäistä työskentelyä ja mikro-opetuksen valmistelu ja toteutus omassa työssä. 2. lähipäivä: Mikro-opetuksen toteuttaminen, opitun jakaminen, arviointi ja keskustelu.

Koulutukseen ei ole mahdollista osallistua etäyhteyden välityksellä.

Opetuskieli: englanti

Aikataulu:
La 22.2.2020, Lapin yliopisto. Tarkempi aikataulu ja tila ilmoitetaan myöhemmin.
La 21.3.2020, Lapin yliopisto. Tarkempi aikataulu ja tila ilmoitetaan myöhemmin.

Kouluttaja: KT, Elizabeth Alssen, Lapin yliopiston englannin kielten didaktiikan yliopistonlehtori

Kustannukset: Koulutuskokonaisuuden koulutus on Opetushallituksen kustantamaa ja opetuksen osalta maksutonta, muista kuluista osallistujat vastaavat itse.

Haku: Ilmoittaudu mukaan koulutukseen TÄSTÄ

Lisätiedot: