Uutiset 2021
Picture4_Times Gone by Times Present_detail_web.jpg
Yksityiskohta tekstiilitaideteoksesta "Times Gone by, Times Present". Rovaniemen kotiseutumuseossa valokuvatut yksityiskohdat tuotiin osaksi installaatiota kankaanpainannan ja jacquard-kudonnan keinoin. Kuva: Ritva Jääskeläinen.

“Times gone by, Times present” –tekstiiliteos esillä Rovaniemen kotiseutumuseossa

9.6.2021

Lapin yliopiston Collective 96460 -taiteilijaryhmän yhteisöllinen installaatioteos on esillä Rovaniemen kotiseutumuseossa kesän 2021. Teos on ollut näytillä myös kansainvälisessä Contextile 2020 -näyttelyssä Portugalin Guimarãesissa syksyllä 2020.

Times gone by, Times present -installaatioteos kuvaa menneisyyden ja nykyisyyden yhteyttä. Teos on saanut alun perin innoituksensa Rovaniemen kotiseutumuseosta. Kotiseutumuseossa valokuvatut yksityiskohdat on tuotu osaksi installaatiota kankaanpainannan ja jacquard-kudonnan keinoin.

Yhteistyö alkoi jo syksyllä 2019. Silloin kokeilevan tekstiili-ilmaisun opintojakson opiskelijat tutustuivat kotiseutumuseon toimintaan sekä menneeseen aikaan rakennusten, tekstiilien ja esineiden kautta.

– Opiskelijamme valokuvasivat ja luonnostelivat mielenkiintoisia yksityiskohtia ja työstivät ne myöhemmin tekstiileiksi. Nyt pitkällisen työn lopputulos, Times gone by, Times present -teos on kesän ajan nähtävillä kotiseutumuseon kesänavetassa. Tuntuu mukavalta, että kansainvälisiäkin näyttelyitä kiertänyt teos palaa kotiin rovaniemeläisten iloksi, kertoo Lapin yliopiston sisustus- ja tekstiilimuotoilun yliopisto-opettaja Ritva Jääskeläinen.

Times gone by Times present1_web.jpg
Times gone by, Times present -tekstiiliteos. 2021. Kuva: Ritva Jääskeläinen

Myös postinumeroon viittaava taiteilijaryhmän nimi Collective 96460 juontaa juurensa juuri Rovaniemen kotiseutumuseoon. Ryhmä koostuu taiteiden tiedekunnan tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoista ja opettajista. Ryhmän ohjaavina opettajina ovat toimineet Ritva Jääskeläinen ja Jenni-Liisa Yliniva.

Collective 96460: Linda Hämäläinen, Kristiina Jermakka, Ritva Jääskeläinen, Venla Kangasniemi, Milla Korpi, Eleonora Lakela, Sonja Lehikoinen, Jutta Luukkonen, Petra Nurmela, Ida Sarisalmi, Lisa Schreiber, Iiris Teodor, Tanja Tuomaala, Eeva Vikki, Jenni-Liisa Yliniva.

Rovaniemen kotiseutumuseo
Pöykköläntie 4, Rovaniemi
Avoinna 2.6.2021 alkaen ti-su klo 11–17

Lisätietoja:

Ritva Jääskeläinen
Yliopisto-opettaja, Sisustus- ja tekstiilimuotoilu
040 484 4255
ritva.jaaskelainen(at)ulapland.fi

Jenni-Liisa Yliniva
Yliopisto-opettaja, Sisustus- ja tekstiilimuotoilu
040 4844376
jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi