Uutiset 2021
Taideperformanssi_TTK-lahjoitus_2021.jpg
Arkistokuvassa Melanie Sarantou, Satu Miettinen ja Taina Kontio tekevät ympäristöaiheista tekstiiliteosta ja performanssia Tervakarilla. Kuva: Satu Miettinen.

Taiteiden tiedekunnalle lahjoitus ympäristötaideprojektien toteuttamiseksi

12.10.2021

Pekka Jurvelin, Tuija Hautala-Hirvioja ja Pirkko-Liisa Luhta järjestivät yksityishenkilöinä pienkeräyksen ja taidehuutokaupan teemalla ”Vaelluskaloja ja ympäristötaidetta pohjoisille jokialueille”. Kampanjan tuotot lahjoitettiin Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnalle ympäristötaideprojektien toteuttamiseen.

Taidehuutokauppaan osallistui yli 30 taiteilijaa, jotka maalasivat valmiille vaneripohjalle oman näkemyksenä lohesta tai lahjoittivat aiheeseen sopivan teoksen. Kokonaisvaltainen ympäristötaideteos toteutettiin 6.–7.8.2021 Sierilä-soudussa eli Sieriniemen siunauksessa. Teokset kulkivat hitaasti veneissä Kemijoen virroissa ja koskissa. Järjestäjät kuvaavat kampanjaa suomalaisessa taidekentässä erityiseksi, sillä se toteuttaa taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ideaa konkreettisesti.

– Kampanjan synnytti tuohtumus Kemijoki Oy:n voimalaitossuunnitelmaan sekä taisteluun vaelluskalojen palauttamista ja kalateiden rakentamista vastaan. Mahdollisesti rakennettava Sierilän voimalaitos tuhoaisi vääjäämättä Kemijoen viimeiset vapaina virtaavat kosket, sanoo soutaja ja jokikirjailija Pekka Jurvelin, yksi kampanjan järjestäjistä.

Kampanjassa koottu lahjoitus osoitettiin Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnalle. Lahjoituksen avulla taiteiden tiedekunta aikoo toteuttaa ympäristötaideprojekteja, jotka liittyvät vapaiden vesien suojelemiseen ja vaelluskalojen palauttamiseen pohjoisiin jokiin. Vuoden 2022 aikana rahoitus mahdollistaa esimerkiksi valokuvanäyttelyn järjestämisen ja digitaalisten aineistojen tai dokumenttielokuvan tuottamisen.

Projektia tukee työryhmä, jossa on mukana edustajia Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta, keräyksen järjestäjistä ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Rovaniemen yhdistyksestä.

Lisätiedot:
Tuija Hautala-Hirvioja, puh. 050 307 2426
Pekka Jurvelin, puh. 040 540 5112
Satu Miettinen, puh. 040 484 4367