Yliopistokollegion puheenjohtaja, professori Kyösti Kurtakko pohtii Laajakulma-blogissaan jatko-opiskelun historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.
Kurtakon mukaan vuoden 2010 yliopistouudistus merkitsi erikseen rahoitettujen tutkijakoulujen alasajoa. Samalla tohtorikoulutustehtävästä huolehtiminen siirtyi täysimääräisesti yliopistojen tehtäväksi.
– Vastikkeetta koulutusta ei toki tarvitse tehdä nytkään, mutta verrattuna aiempaan tuloutus on pienempi, Kurtakko kirjoittaa.
Kurtakon mukaan koulutusta on jatkettu vanhalla konseptilla, kun ei ole ymmärretty uuteen rahoitusmalliin sisältynyttä viestiä.
– Tohtoroituminen temaattisissa tutkimusryhmissä ja väitteleminen artikkeliväitöskirjoilla olisi pitänyt tehdä vallitsevaksi käytännöksi ainakin niillä tieteenaloilla, missä se on mahdollista, hän kirjoittaa.
Kurtakon mukaan opetuksen ja tutkimuksen tasapainomalli, jossa opetuksen tulee perustua tutkimukseen, on saanut siirtyä syrjään.
– Yliopistopolitiikkaan on tuotu liiketalouden malleja ja oppeja. Niiden siivittämänä yliopistoa ollaan muokkaamassa innovaatioiden tuotantolaitokseksi, jossa keskeisen sijan saavat yritysmaailman tehokkuusihanteet, Kurtakko kirjoittaa.
Kyösti Kurtakon Laajakulma-blogi kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta: www.ulapland.fi/laajakulma