Yliopistoyhteisö
Elisa Ala-Luusuan teos web.jpg
Elisa Ala-Luusua: Iso-Mummin kaulus, ehkä / Great Grandmother’s Collar, perhaps (2021). Grafiitti käsintehdylle paperille.

Aika on teemana kulttuurihistorian juhlanäyttelyssä Arktikumissa

12.12.2022

Lapin pohjoinen kulttuurihistoria täytti syksyllä 25 vuotta, ja juhlavuosi huipentuu näyttelyyn ”Aika ja ajallisuus” Galleria Valossa Arktikumissa. Näyttely aukeaa yleisölle torstaina 15.12.2022.

Juhlavuosina ajan kulku konkretisoituu. Muistelut menneistä vuosista kytkeytyvät nykypäivän toimintaan, ja entiset ja nykyiset toimijat kohtaavat.

– Aika, sen kulku ja kerroksellisuus sekä menneisyyden läsnäolo arjessamme ovat kulttuurihistorian tieteenalan keskeisiä käsitteitä. Ne ovat olennainen tapa lähestyä menneisyydelle ja nykyisyydelle esitettyjä kysymyksiä, sanoo kulttuurihistorian emeritaprofessori Marja Tuominen.

Myös juhlanäyttelyssä menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden vuoropuhelu on vahvasti läsnä.

– Kuvataiteissa yksi perinteisistä lähestymistavoista on ollut jako tila- ja aikataiteeseen. Kestollisuus tapahtuu ajassa: on alku ja loppu; on mennyt, odotus ja tuleva; on kertaus ja kerroksellisuus. Myös näennäinen staattisuus tapahtuu tilassa: kaikki on nähtävissä yhtä aikaa, vaikka sama tila sulkee sisäänsä monien aikakausien visuaalisia, akustisia ja ruumiillisesti koettuja kertaumia ja fragmentteja, kertoo näyttelyn kuraattori, taidemaalari ja emeritusprofessori Juhani Tuominen.

Taidetekniikoiden kirjo on näyttelyssä laaja ulottuen valokuva- ja videotaiteesta taidegrafiikkaan, veistoksiin ja maalaustaiteeseen.

Näyttelyyn kutsutut taiteilijat ovat kulttuurihistorian oppiaineessa opiskelleita, väitelleitä, opettaneita tai muuten näiden vuosien aikana oppiaineessa vaikuttaneita taiteilijoita. Monet näyttelyn taiteilijoista ovat yhdistäneet urallaan taiteellista ja tieteellistä näkökulmaa.

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä kulttuurihistorian oppiaine, Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden ja taiteiden tiedekunnat sekä Kulttuurihistorian seura. Näyttely on osa Suomessa vuonna 2022 vietettyä kulttuurihistorian juhlavuotta niin Lapin kuin Turun kulttuurihistorian oppiaineiden parissa.

Aika ja ajallisuus näyttelyn juliste web.jpg

Aika ja ajallisuus

Kulttuurihistorian oppiaineen 25-vuotisjuhlavuoden näyttely
15.12.2022–5.2.2023
Galleriat Valo, Katve I ja Katve II, Arktikum (Pohjoisranta 4), Rovaniemi

Näyttelyn taiteilijat:
Elisa Alaluusua
Tom Engblom
Tenka Issakainen
Anniina Koivurova
Kuutti Lavonen
Leila Lipiäinen
Mervi Löfgren Autti
Minna Rainio & Mark Roberts
Juha Saitajoki
Jyrki Siukonen
Juhani Tuominen
Ilkka Väätti

Kuraattori: Juhani Tuominen

Näyttelyn avajaiset: Keskiviikkona 14.12. klo 18–20, Galleria Valo, Arktikum

Taiteilijatapaaminen: Torstaina 15.12. klo 10:30 Galleria Valossa järjestetään taiteilijatapaaminen, jossa on mukana näyttelyn taiteilijoita keskustelemassa esillä olevista töistä. Keskustelun moderaattorina toimii kulttuurihistorian emeritaprofessori Marja Tuominen.

Lisätietoja:

Elina Karvo, kulttuurihistorian yliopisto-opettaja (ma.), elina.karvo(at)ulapland.fi, +358 40 531 5294