Uutiset 2007

Alkusyksyn näyttelyt taiteiden tiedekunnan gallerioissa

24.8.2007

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan gallerioissa on esillä taiteen ja kulttuurin tutkimuksen konferenssin näyttelyt 30.8.–13.9.2007.

Näyttelyt ovat osa yliopistossa järjestettävää kymmenettä taiteen ja kulttuurin tutkimuksen konferenssia, jonka aiheena ovat emansipaation tilat ja paikat.

Näyttelyiden avajaiset ovat torstaina 30.8.2007 klo 18.00 taiteiden tiedekunnan keskusaulassa ja gallerioissa (Yliopistonkatu 8, F-talo, Rovaniemi). Avajaistilaisuutta isännöi rehtori Mauri Ylä-Kotola ja tilaisuuden avaa kuvataiteen professori Juhani Tuominen. Puheenvuoron käyttävät Zsolt Szijarto, Colin Foster ja Csaba Horvath Unkarista, rovaniemeläiset taiteilijat Eemil Karila ja Kalle Lampela sekä Mirja Hiltunen ja Maria Huhmarniemi Lapin yliopistosta. Tervetuloa!

Avajaisten ajan on Lapin yliopiston Mauri-salissa nähtävillä Minna Rainion ja Mark Robertsin videoteos Kohtaamiskulmia (2006). Viidentoista minuutin pituinen teos käsittelee pakolaisia Suomessa. Teokseen on kuvattu tiloja, joiden läpi pakolaiset saapuvat Suomeen: rajavartioasemien haastatteluhuoneita, poliisiasemien haastattelu- ja rekisteröintihuoneita, vastaanottokeskuksia ja ulkomaalaisvirastoa. Nämä tilat, joissa käytetään valtaa ja tehdään päätöksiä pakolaisten elämästä ja tulevaisuudesta, rinnastuvat haastatteluihin, joissa pakolaiset kertovat kokemuksistaan ja tunteistaan. Teos on kuvattu Rovaniemellä, Lapissa ja Oulussa.

Galleria Katve
Regards from Hungarian villages Somogyfajsz and Nagygobor
Näyttely on osa kahta Unkariin sijoittunutta tieteellis-taiteellista projektia. Se esittelee perinteisen dokumentoinnin ja taideteosten kautta kahta unkarilaista kylää, Somogyfajszia ja Nagygoboria. Teokset koettelevat taiteen ja sosiologian rajoja: realistiset yhteiskunnallis-maantieteelliset teokset yhdistyvät moderneihin, autenttisissa tilanteissa tehtyihin taideteoksiin. Näyttely koostuu dokumenttifilmeistä, videomateriaalista ja valokuvista.

Näyttelyn taiteilijat: Mariann Szabo, Katalin Rezsonya, Anna Kadar, Janos Berta, Annamaria Nemeth ja Zoltan Furedi (Somogyfajszin kylä) sekä Mariann Szabo, Csaba Horvath, Erzsebet Horvath, Zsofia Herczeg ja Annamaria Nemeth (Nagygoborin kylä). Molempia projekteja ohjasi Zsolt Szijarto ja avusti Colin Foster.

Galleria Kilo
Jakamisia
Näyttely on koottu Mirja Hiltusen ohjaamista Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tila–aika–paikka-työpajojen teemoista, jotka liittyivät kaamokseen, pohjoisuuteen ja kulttuurien kohtaamiseen. Mukana on myös pilkahdus aurinkoa ateenalaisten taideopiskelijoiden kanssa toteutetusta performatiivisesta puistotapahtumasta. Näyttelykokonaisuus rakentuu tilanteiden dokumentaatiosta, äänestä, valokuvista sekä tilallisista elementeistä, jotka antavat tilaa työpajoihin osallistuneiden ja kaupunkilaisten kohtaamiselle ja tulkinnoille ympäristöstään.

Galleria Kajo
Pohjoinen sukupuu
Maria Huhmarniemen näyttely perustuu kokemuksiin Näätämön kylästä Pohjois-Norjassa. Näyttely sisältää piirustuksia, jotka ovat tutkielmia suomalaisista, saamelaisista ja norjalaisista jalkineista sekä sukupuu-installaation, joka kuvaa kulttuurivaikutteiden sekoittumista rajaseudulla.

Valo ja yliopiston puisto
Nulle terre sans seigneur
Eemil Karilan ja Kalle Lampelan näyttelyn otsikko on vanha ranskalainen sananlasku ja tarkoittaa ”Ei maata ilman herraa”. Näyttely on sekä luonnossa että instituutiossa ja se esittää niiden välisen ristiriidan. Taiteilijat toteuttavat solidaarisuuden puolesta totalitaristisen monumentin. Samalla he asettavat luonnon institutionalistisen hierarkian vastavoimaksi.

Lisätietoja:
Kuvataiteen professori Juhani Tuominen, puh. (016) 341 2351 tai 040 592 7218, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Kuvataidekasvatuksen lehtori Mirja Hiltunen, puh. (016) 341 2356, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Kuvataidekasvatuksen lehtori Maria Huhmarniemi, puh. (016) 341 3327, etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LaY/Viestintä/Sari Väyrynen