Uutiset 2021
Uutiskuva_News_AmericanArcticConnection.jpg
Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Ian Campbell ja Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi. Kuva: Marko Junttila.

American Arctic Connection vahvistaa Yhdysvaltain suurlähetystön ja Lapin yliopiston yhteistyötä

6.9.2021

American Arctic Connection on Yhdysvaltain Suomen suurlähetystön ja Lapin yliopiston välinen uusi yhteistyösopimus, jonka tavoitteena on vahvistaa arktisella alueella tehtävää monialaista yhteistyötä tieteessä ja koulutuksessa. Sopimuksen lähtökohtana on syventää arktiseen alueeseen liittyvää keskustelua avaamalla uusia mahdollisuuksia tutkijoille, opiskelijoille, alan asiantuntijoille ja suurelle yleisölle. Ympäristössämme tapahtuvat nopeat muutokset vaikuttavat niin yhteiskuntaan kuin talouteen, ja yhteistyöllä pyritään luomaan laajempaa keskustelua muun muassa näiden kysymysten ympärille.

Maanantaina 6.9.2021 Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Ian Campbell ja Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi allekirjoittivat yhteistyösopimuksen American Arctic Connection -viitekehyksestä, jonka tavoitteena on edistää tutkimusta ja syventää keskustelua arktisesta alueesta.

American Arctic Connection -yhteistyö tulee näkymään Lapin yliopiston päärakennuksessa konkreettisena tilana, mutta sopimuksen tavoitteena on ensisijaisesti luoda konsepti, jonka alla voidaan järjestää tapahtumia, kuten ryhmäkeskusteluja, vierailijaluentoja, virtuaaliohjelmia ja näyttelyitä. Sopimus tukee myös vaihto-ohjelmia Lapin yliopiston ja yhdysvaltalaisten korkeakoulujen välillä, painottaen erityisesti Arktisen yliopiston verkostoon kuuluvia korkeakouluja.

Yhdysvalloilla ja Suomella on pitkät perinteet arktisen alueen tiede- ja koulutusyhteistyössä. Ensimmäiset Arktisen yliopiston perustamiseen johtavat kokoukset käytiin Fairbanksissa Alaskassa ja Arktinen yliopisto sai virallisesti alkunsa Rovaniemellä vuonna 2001. Fulbrightin Arctic Initiative -ohjelma on vuodesta 2015 lähtien luonut verkostoja tutkijoiden välille ja mahdollistanut yhteisiä tutkimushankkeita Arktisen neuvoston jäsenmaista tuleville tutkijoille. American Arctic Connection pyrkii entisestään lisäämään tietoisuutta jo olemassa olevasta yhteistyöstä ja luomaan lisäksi uusia mahdollisuuksia keskusteluun Arktisen alueen tulevaisuudesta myös tiedeyhteisön ulkopuolella.

Lisätietoja:

Public Diplomacy Section
U.S. Embassy Finland
HelsinkiPDS(at)state.gov
p. 09 616 250 (vaihde)

Antti Syväjärvi, rehtori, Lapin yliopisto
antti.syvajarvi(at)ulapland.fi
p. 0400 606 244