Uutiset 2010

Ammattikorkeakoulujen rahoitus-, ohjaus- ja hallintomallia ehdotetaan uudistettavaksi

1.12.2010

Selvityshenkilöt Hannele Salminen ja Pekka Ylä-Anttila ehdottavat ammattikorkeakoulujen rahoitus-, ohjaus- ja hallintomallin uudistamista.

Raportin laajimmin perustellussa ehdotuksessa vastuu perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle, ammattikorkeakoulut ja niiden ylläpitäjäorganisaatiot yhdistyvät yhdeksi oikeushenkilöksi ja kaikkien ammattikorkeakoulujen oikeudelliseksi muodoksi tulee osakeyhtiö. Kaksi muuta vaihtoehtoista mallia, joissa nykyiseen järjestelmään tehtäisiin pienempiä muutoksia, vastaavat heikommin ammattikorkeakoulusektorin nykyisiin pulmiin ja tuleviin haasteisiin.

Opetusministeri Henna Virkkusen mukaan selvitys antaa hyvän pohjan rahoitus-, ohjaus- ja hallintomallin uudistamiselle.

- Ammattikorkeakoulujen nykyinen rahoitus- ja ohjausmalli ei ole tyydyttävä ammattikorkeakoulujen laadun ja toiminnan kehittämisen näkökulmasta. Tärkeää on, että uudessa mallissa on osioita, jotka kannustavat ammattikorkeakouluja parantamaan oman toimintansa laatua ja vahvistamaan työelämäyhteyksiä. Selvää on, että pelkkä rahoitusuudistus ei riitä, vaan myös ohjaus- ja hallintomallia on uudistettava samalla, Virkkunen sanoi vastaanottaessaan ehdotuksen.

Selvityshenkilöt esittävät siirtymistä nykyistä enemmän tuloksellisuuteen perustuvaan rahoitusjärjestelmään. Samalla selkeytetään hallintomallia niin, että ammattikorkeakouluilla on vain yksi strategiasta ja taloudesta vastaava hallitus nykyisen kahden hallituksen asemesta. Ohjaus- ja hallintojärjestelmä olisi nykyistä yksinkertaisempi, läpinäkyvämpi, kannustavampi ja ammattikorkeakoulujen autonomiaa tukeva.

Ammattikorkeakoulujen tehtävä on jatkossakin tuottaa työelämälähtöistä, korkealaatuista koulutusta sekä tehdä aluekehitystä palvelevaa soveltavaa tutkimusta. Ammattikorkeakoulujen taloudellista ja hallinnollista asemaa tulisi uudistaa niin, että järjestelmä takaa ammattikorkeakoulujen opiskelijoille ja henkilöstölle vakaat ja ennustettavat toimintapuitteet pitkällä aikavälillä. Nykyinen järjestelmä ja siihen aika ajoin tehdyt pienet muutokset eivät kaikilta osin tue näitä tavoitteita.

Ammattikorkeakouluverkosto on edelleen hajanainen, 25 ammattikorkeakoululla on noin 160 toimipistettä. Työmarkkinoiden tarpeisiin ja koulutuksen kysyntään nähden on eräillä aloilla koulutustarjontaa liikaa. Viime vuosina on ollut koulutusohjelmia, joissa koulutuspaikkoja on tuntuvasti enemmän kuin niihin hakeneita opiskelijoita. Opintojen keskeyttämisasteet ovat korkeita ja kasvavia. Heikko vetovoima selittää korkeita keskeyttämisasteita.

Kokonaisuutena tarkastellen järjestelmässä on tehottomuutta. Kustannuksiin perustuva rahoitusjärjestelmä ei ole kannustava ja se on keskeisin heikon kustannustehokkuuden syy. Toimintaa tehostamalla voidaan vapauttaa resursseja koulutuksen laadun kehittämiseen.

Ammattikorkeakoulujen hallintoa säätelee ammattikorkeakoululain lisäksi ylläpitomallista riippuen kuntalaki, osakeyhtiölaki tai säätiölaki. Tämä on usein aiheuttanut hämmennystä, koska on epäselvää, minkä lain mukaan toimitaan.

Ammattikorkeakoulut ovat osa korkeakoulujärjestelmää, jossa yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla on periaatteessa omat selkeät tehtävänsä. Koulutustehtävässään ammattikorkeakoulujen nähdään yleisesti onnistuneen varsin hyvin. Sen sijaan tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnassa on onnistuttu vain osittain ja työnjako yliopistojen kanssa on vielä muotoutumatta.

Faktat

• Suomessa on 25 opetus- ja kulttuuriministeriön toimialaan kuuluvaa ammattikorkeakoulua
• Perustutkintoa suorittavia opiskelijoita on 115 000 ja jatkotutkintoa suorittavia 5 600
• Ammattikorkeakoulujen valtionosuusrahoitus määräytyy laskennallisten opiskelijamäärien ja suoritettujen tutkintojen määrien perusteella, opiskelijamäärien painoarvo on 70 % ja tutkintojen 30 %
• Vuoden 2011 talousarvioesityksessä ammattikorkeakoulujen laskennalliset kustannukset ovat 897 miljoonaa euroa, josta valtion rahoitusosuus on 409 miljoonaa euroa ja loput kuntien rahoitusosuutta

Työryhmän esitys on luettavissa opetus- ja kulttuuriministeriön www-sivuilla osoitteessa: www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2010/amk_hallinnon_selvitys.html  

Lisätietoja: 
KT Hannele Salminen, Suomen Kuntaliitto, puh. 050 511 0958 
KTL Pekka Ylä-Anttila, ETLA, puh. 050 525 3697 
johtaja Anita Lehikoinen, puh. 09 160 77353