Lapin yliopiston harjoittelukoulun johtava rehtori Anne Onnela seisoo koulun pihalla.

Anne Onnela on väkevästi kiinni pohjoisessa maassa

9.11.2023

Teksti: Jaana Ojuva
Kuva: Ville Rinne

”Lapset ovat tulevaisuus, mutta te olette lasten tulevaisuus.”

Tämä kymmenien vuosien takainen lausahdus on yhä kirkkaana Anne Onnelan mielessä. Hänelle se on osuvin mahdollinen kuvaus opettajan merkityksestä lasten ja nuorten elämässä.

Usko laadukkaaseen opetukseen on puskenut Onnelaa eteenpäin. Työt ovat kuljettaneet koko koulutuspolun läpi: pienen kyläkoulun opettajasta suuremman koulun vararehtoriksi ja rehtoriksi, siitä sivistystoimenjohtajaksi ja lopulta opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvokseksi.

Viimeisin polku palautti hänet pohjoiseen, kotiin. Onnela aloitti vuonna 2021 Lapin yliopiston harjoittelukoulun johtavana rehtorina. Nykyään hän on myös Harjoittelukoulujen Rehtorit ry:n puheenjohtaja sekä Suomen Rehtorit ry:n hallituksen jäsen.

– Tilaisuus on ainutlaatuinen. Kaikki aiemmat työni tuntuvat tarjoavan näköaloja tähän tehtävään.

Yliopiston harjoittelukoulu, Harkkari, on erityinen paikka. Toiminta on tutkimusperustaista, ja opettajankoulutustehtävä tulee lainsäädännöstä. Lisäksi Harkkarilla on valtakunnallinen erityistehtävä: koordinoida digitaalisia verkostoja ja etäoppimista sekä toimia pedagogisena kehittämislaboratoriona.

– Tehtävä on valtava, mutta samalla kiehtova. Se on tunnustusta erityisosaamisestamme. Pitkien etäisyyksien Lapissa meidän on hyvä miettiä ratkaisuja ensimmäisten joukossa.

Mikä tekee työstä merkityksellistä? Se, että sitä tehdään lasten ja nuorten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta. Onnelalle on henkilökohtaisesti tärkeää, että pohjoisen lapsilla on yhtäläiset mahdollisuudet koulunkäyntiin.

– Olen hiusmartoani myöten kiinni tässä maassa. Kävipä koulua sitten Utön saarella tai Vuotson kyläkoulussa, lapsilla ja nuorilla pitäisi olla samat mahdollisuudet unelmiensa toteuttamiseen.

Lasten hyvinvointi ja unelmat ovat mielessä myös töiden ulkopuolella.

– Omat lapsemme ovat iloksemme valinneet elämän pohjoisessa, ja vietämme aikaa Sodankylän Siurunmaassa monen sukupolven voimin. Perinteiden keskellä olen ihanasti uuden äärellä, pienen Elsan mummina.