Arktisuus
Nordica Inkoossa_550x367.jpg

Arctic 100 -tutkimusmatka monitoimimurtaja Nordicalla läpi Luoteisväylän heinäkuussa

4.7.2017

Miltä tuntuu viettää kuukausi jäänmurtajalla Luoteisväylällä? Miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa mereen ja jääoloihin lähellä pohjoisnapaa? Millaisena kuukausi jäänmurtajalla keskellä asumatonta seutua näyttäytyy ensikertalaiselle tai kokeneemmalle miehistön jäsenelle?

Arctian monitoimimurtaja Nordica matkaa Luoteisväylän halki heinäkuun aikana. Luoteisväylä on merireitti Tyyneltämereltä Pohjois-Amerikan pohjoispuolitse Kanadan arktisen saariston läpi Atlantille. Nordica lähtee Kanadan Vancouverista heinäkuun 5. päivä ja saapuu Grönlannin Nuukiin 1. elokuuta mennessä. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ja Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden kunniaksi Arctia Oy on kutsunut tälle Arctic 100 -tutkimusmatkalle mukaan suomalaisia ja kansainvälisiä tutkijoita sekä tiedetoimittajia.

Nordican tutkimusmatkaa voi seurata Facebookin blogissa @Arctic100Expedition sekä Instagramissa ja Twitterissä aihetunnisteilla #Arctic100 ja #Nordica. Blogi toimii miehistön ja muiden matkalle osallistuvien matkapäiväkirjana.

Yksi tutkimusmatkailijoista on Arktisen keskuksen tiedetoimittaja Ari Laakso, joka päivittää yhdessä tutkija Ilona Mettiäisen kanssa matkapäiväkirjaa myös Arktisen keskuksen Facebookiin @ArcticCentre ja Twitteriiin @Arctic_Centre.

Olen kiinnostunut siitä, millaista on viettää jäänmurtajalla yhtäjaksoisesti kolme viikkoa, mitä siihen liittyy ja millaisia ilmiöitä matkalla tulee vastaan. Haastattelen Arktisen keskuksen tiedekeskusnäyttelyjä varten laivan henkilökuntaa ja mukana olevia tutkijoita, ja havainnoin, millainen Luoteisväylä on kesällä 2017. Teen myös havaintoja arktisesta teknologiasta”, Laakso kertoo.

Tutkimusmatka edistää vuoropuhelua arktisen tutkimuksen mahdollisuuksista

Kansainväliset tutkimusmatkat muilla kuin erityisillä tutkimusaluksilla ovat hyvin harvinaisia. Arctic 100 -tutkimusmatka on esimerkki toimintamallista, jossa kansainvälinen tutkimus polaarialueilla hyödyntää muutaman näillä alueilla toimintakykyisen kansallisen tutkimusaluksen lisäksi kaikkia maailman jäänmurtajia. Sen lisäksi, että tutkijoita otettaisiin nykyistä enemmän mukaan alusten siirtoajoille, varustamot voisivat tulevaisuudessa rahdata aluksia joustavasti kansainvälisten tutkimuslaitosten yhteisiin tarpeisiin. Arctia haluaa olla ensimmäisten joukossa tukemassa tällaista toimintamallia eli jäänmurtajien jaettua käyttöä.

Arctic 100 -tutkimusmatkan aikana aluksen miehistö sekä mukana olevat asiantuntijat ja alkuperäiskansojen edustajat tarkkailevat Luoteisväylän jääoloja sekä solmivat yhteyksiä tutkimusmaailman, merialan ja alkuperäiskansojen välille. Lisäksi tutkimusmatka pyrkii vahvistamaan kansainvälistä ja paikallista vuoropuhelua arktisen tutkimuksen mahdollisuuksista. Kyseessä on monitoimimurtaja Nordican toinen matka halki Luoteisväylän ja se toteutetaan yhteistyössä Kanadan rannikkovartioston, Kanadan liikenneministeriön sekä seuraavien tahojen kanssa: Martech Polar, Nunavut Impact Review Board, Nunavut Fisheries and Marine Training Consortium.

Noin kaksi vuotta sitten Arctia Oy kutsui yli 100 yliopistoa ja tutkimuslaitosta ympäri maailman suunnittelemaan ja toteuttamaan Arctic 100 -tutkimusmatkahanketta. Toimintamalli oli tutkimusmaailmalle uusi ja aikataulu haastava. Arctian hankkeen taakse jo kokoama tuki sekä hankkeen herättämä laaja kansainvälinen kiinnostus olivat kuitenkin painavia perusteita tutkimusmatkan toteuttamiseksi Nordican siirtoajon yhteydessä.

Arctia Oy ja Ilmatieteen laitos kehittävät tutkimusmatkan aikana uudenlaista ennustepalvelua. Ilmatieteen laitos lähettää Nordicalle matkan aikana meteorologin ja meriasiantuntijan koostaman 3-5 vuorokauden sää-, jää- ja meriennusteen Beringin salmen ja Nuukin välillä kolmena päivänä viikossa. Nordica puolestaan toimittaa alueelta sää- ja jäähavaintoja sekä palautetta ennusteista.

Tämä on osa arktisten palveluidemme kehittämistä. Turvallinen ja kestävä toiminta arktisilla merialueilla vaatii erityistä osaamista”, toteaa Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Antti Kangas. Arktisen alueen kattava meteorologinen yhteistyö on yksi kärkiteemoista Suomen puheenjohtajuuskaudella Arktisessa neuvostossa 2017–2019.

Niin arktisen alueen kuin Etelämantereenkin tutkimus on tärkeää ilmastonmuutoksen ja muiden maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemiseksi. Silti monilla polaarialueiden tutkimisesta kiinnostuneilla valtioilla ja tutkimuslaitoksilla ei ole näiden alueiden tutkimuksessa tarvittavaa kalustoa. Arctia Oy haluaakin tarjota uutta toimintamallia kalustonsa ja osaamisensa hyödyntämiseen kansainvälisessä polaaritutkimuksessa.

Arctia Oy jatkaa keskustelua tiedeyhteisön kanssa ratkaistakseen haasteita, joita varustamotoiminnan ja polaaritutkimuksen käytänteiden yhdistämiseen toistaiseksi liittyy. Elinkeinoelämän ja tiedeyhteisön vuoropuhelu on yksi Arktisen talousneuvoston (Arctic Economic Council, AEC) viidestä kärkiteemasta. Arctia Oy:n toimitusjohtaja Tero Vauraste toimii AEC:n puheenjohtajana 2017–2019

Lisätietoja:


Arctic 100 Expedition -blogi Facebookissa: www.facebook.com/Arctic100Expedition
Arctia Oy:n Twitter-tili: @ArctiaLtd

Arktisen keskuksen Facebook-sivu: www.facebook.com/arcticcentre
Arktisen keskuksen Twitter-tili: https://twitter.com/Arctic_Centre

Viestintäpäällikkö Eero Hokkanen
Arctia Oy
puh. 046 876 7140

Tiedetoimittaja Ari Laakso
Lapin yliopiston Arktinen keskus
puh. 040 484 4293 (tavoitettavissa maanantaina 3.7.2017)


LaY/AK/JW & Arctia/EH
Kuva: Arctia