Taide ja muotoilu
Uutinen, kuvituskuva 1

Arctic Arts Summitin vastuu luovutettiin Suomelle

2.11.2018

Vuoden 2019 Arctic Arts Summitin, eli Arktisen taiteen huippukokouksen, järjestelyvastuu luovutettiin virallisesti Norjalta Suomelle Arctic Circle Assembly -konferenssissa Reykjavikissa. Tilaisuuden järjesti Norjan suurlähetystö. Suomelle luovutetun vastuun otti vastaan Arctic Arts Summit 2019 -tapahtuman puheenjohtaja professori Timo Jokela Lapin yliopistosta. Arktisen taide- ja kulttuuripolitiikan huippukokous järjestetään Rovaniemellä kesäkuussa 3.-5.6.2019.

Vuoden 2019 Summitin isäntänä toimii Lapin yliopisto, joka järjestää tapahtuman yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Kansallisessa ohjausryhmässä on mukana edellisten lisäksi Saamelaiskäräjät, Rovaniemen kaupunki, Lapin liitto ja Arktinen yliopisto. Kolmipäiväiseen tapahtumaan tulee mukaan korkea edustus arktisten maiden kulttuuriministeriöistä sekä taiteen edistämisorganisaatioista. Osallistujia odotetaan noin 400 henkeä arktiselta alueelta ja sen ulkopuolelta. Paneeleissa ja työpajoissa käsitellään laajasti taiteen, kulttuurin ja luovien alojen haasteita ja mahdollisuuksia arktisten ja pohjoisten alueiden muutosten ja tulevaisuuden näkökulmista. Tapahtumaan liittyy myös korkeatasoinen arktista yhteistyötä painottava taiteellinen ohjelma, joka sisältää useita näyttelyitä ja esityksiä. Osa taiteellisesta ohjelmasta on avoin myös paikalliselle yleisölle.

Arktisella taiteella tarkoitetaan taidetta ja kulttuuria, joka heijastaa, jatkaa ja uusintaa arktisten alueiden kulttuuriperintöä. Käsite sisältää alkuperäiskansojen ja ei-alkuperäiskansojen taiteen sekä näiden vuorovaikutuksen. Arktinen taide viittaa nykytaiteen lisäksi muun muassa perinne- ja taidekäsityöhön sekä uusiin taidemuotoihin, kuten mediatuotantoihin. Arktisen taiteen käsite on kulttuuripoliittisesti latautunut. Sen avulla pyritään tunnistamaan pohjoisten alueiden taiteen ja kulttuurin erityispiirteitä ja edistämään kestävää kehitystä.

Arctic Arts Summit -tapahtumien sarjalta odotetaan merkittäviä vaikutuksia arktiseen taiteeseen ja kulttuuriin. Summitissa välitetään tutkimustietoa arktisesta taiteesta ja kulttuurista päättäjille ja virkamiehille. Vaikutukset koskevat muun muassa arktisen taiteen ja kulttuurin lisääntyvää sirkumpolaarista yhteistyötä, kansainvälistä tunnettavuutta ja laajenevaa yhteistyötä alkuperäiskansojen toimijoiden kanssa. Kehitystä odotetaan myös arktisen alueen taide- ja kulttuuritoimijoiden merkittävimpään rahoituksiin sekä kunkin maan kansalliselta tasolta että kansainvälisistä rahoitusohjelmista.

Lisätietoja:

http://www.ulapland.fi/arcticartsummit2019
https://www.facebook.com/ArcticArtsSummit

Timo Jokela, Lapin yliopisto, timo.jokela@ulapland.fi
Tomi Aho, Taiteen edistämiskeskuksen Rovaniemen toimipiste, tomi.aho@taike.fi