lottavuorma_virtaus_550px.jpg
Lotta Vuorma: Tunturit. Teos esillä VIRTAUS -muotoilunäyttelyssä.

Arctic Design Week 2019 näkyy lukuisina näyttelyinä yliopiston gallerioissa ja eri puolilla Rovaniemeä

15.3.2019

Maanantaina 18. maaliskuuta käynnistyvä järjestyksessään 11. maailman pohjoisin muotoiluviikko tarjoaa koettavaksi monia muotoilunäyttelyitä Lapin yliopiston pääkampuksen gallerioissa ja eri puolilla kaupunkia sijaitsevissa julkisissa tiloissa. Taiteiden tiedekunnan F-talossa avautuu kuusi erillistä näyttelykokonaisuutta. Lisäksi Lapin yliopiston muotoilualojen opiskelijoiden järjestämiä näyttelyitä nähdään Lappia-talon aulassa, Hostel Café Kodissa ja Rovaniemen pääkirjaston Aalto-salissa. Tervetuloa F-talon näyttelyiden avajaisiin maanantaina 18. maaliskuuta klo 18 alkaen! Alta löytyvät yksityiskohtaiset tiedot muotoiluviikon näyttelytarjonnasta sekä muiden näyttelyiden mahdollisista avajaistapahtumista.


Galleriat Seinä, Hämärä ja Kilo
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

VIRTAUS Design Exhibition
Arctic Design Week 2019 -muotoilunäyttely

19.3.–4.4.2019
Avajaiset maanantaina 18.3.2019 klo 18–19.30ellajokinen_virtaus_web.jpg
Ella Jokinen: Sie tilasit minut. Osa kuvituskokonaisuudesta Lapin Kansalle.


Lapin yliopistosta, kaamoksen kamaralta, löytyy luovuuden lähde, josta osaaminen kasvaa, kehittyy ja jatkaa matkaansa vapaasti virraten. VIRTAUS kuvaa muotoilun runsautta sekä sitä ajatusten virtaa ja flow-tilaa, jota muotoiluprosesseissa tarvitaan.

VIRTAUS -näyttely on esillä taiteiden tiedekunnan galleria Seinässä, Hämärässä ja Kilossa kolmen viikon ajan, esitellen alumnien ja opiskelijoiden teoksia kaikilta taiteiden tiedekunnan aloilta. Vierailijat pääsevät sukeltamaan pintaa syvemmälle myös muotoilun tutkimuksen maailmaan.

Arctic Design Week -muotoiluviikon yhteydessä järjestettävän näyttelyn on suunnittellut ja toteuttanut taiteiden tiedekunnan opiskelijoista koostuva yhdentoista hengen työryhmä. Mukana ovat myös yhteistyökumppanit Lapin yliopisto, Sokos Hotel Vaakuna Rovaniemi, Mainostaso, Koillissanomat, Taidekehystämö Hyvärinen sekä Arctic Ice Cream Factory.

Lisätietoja
virtaus2019(at)gmail.com
Facebook: Virtaus Design Exhibition 2019
Instagram: Virtaus2019Galleriat Lyhty ja Kopio
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

E-textiles and interactive product design for happiness.
19.3.–4.4.2019
Avajaiset maanantaina 18.3.2019 klo 18–19.30e-tekstiilinäyttely_web.jpg
Eveliina Muotkavaara: Salaviesti.


Näyttely esittelee elektronisten tekstiilien ja vuorovaikutteisten muotoilutuotteiden kokeellisia prototyyppejä, joiden tavoitteena on tuottaa onnellisuutta arktisessa ympäristössä.

Teokset on kehitetty Creative Technologies -sivuaineen opinnoissa taiteiden tiedekunnassa. Opintojaksoille osallistuneet opiskelijat ovat useilta eri muotoilualoilta. Vastaavasti opintojaksojen ohjaus on toteutettu yhteisesti teollisen muotoilun, tekstiili- ja sisustusmuotoilun sekä suunnitteluteknologian opettajien kesken.

Näyttelyssä nähtäviä teoksia on toteutettu muun muassa Fyysisen vuorovaikutuksen tuotemuotoilu ja E-tekstiilit -kursseilla.

Lisätietoja:
Yliopisto-opettaja Milla Johansson, milla.johansson(at)ulapland.fi
Yliopisto-opettaja Emmi Harjuniemi, emmi.harjuniemi(at)ulapand.fi
Yliopistonlehtori Piia Pyrstöjärvi, piia.pyrstojarvi(at)ulapland.fi
Instagram: Tangible Arctic, e_tekstiilitGalleria Kajo
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu

S(up)porting Movement
19.3.–4.4.2019
Avajaiset maanantaina 18.3.2019 klo 18–19.30


supporting-movement_web.jpg


S(up)porting Movement on Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun opiskelijoiden näyttely, joka koostuu funktionaalisen vaatteen kurssilla suunnitelluista vaatteista. Jokainen opiskelija suunnitteli valitsemaansa urheilulajiin soveltuvan vaatteen, joka tukee lajille ominaisia liikkeitä.

Funktionaalisuus ilmenee vaatteessa oikeiden materiaalien, leikkausten, muotojen sekä tekniikoiden kautta. Näyttely edustaa jokaisen opiskelijan ainutlaatuista näkemystä vaatetuksen funktionaalisuudesta.

S(up)porting Movement esittelee opiskelijoiden suunnitteluprosessia sekä lopullisten töiden prototyyppejä ja 3D-mallinnuksia.

Lisätietoja:
Vaatetussuunnittelun yliopisto-opettaja Anu Kylmänen
anu.kylmanen(at)ulapland.fiGalleria Kellari
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Gaël Bourdin: How This old aspen will walk, swim and fly to my pocket?
19.3.–4.4.2019
Avajaiset maanantaina 18.3.2019 klo 18–19.30


On helppoa pidellä tulitikkuaskia kädessään: kymmeniä pieniä valkoisella fosforilla päällystettyjä puutikkuja pieneen pahviseen rasiaan pakattuna. Mutta kuinka monta metsää ja puuta on kaadettu, pilkottu ja silputtu, jotta ne sopivat näihin pieniin rasioihin? Kuinka monta kilometriä puu on matkustanut päätyäkseen pieneen pahvirasiaan taskun pohjalle? Mitä jokea pitkin se on kulkenut etelään? Tai millä junalla se on matkannut?

Galleria Kellarissa esillä oleva näyttely esittelee vaihto-opiskelija Gaël Bourdinin tekemiä taideteoksia. Teoksissaan hän on tarkastellut ihmisten ja luonnonvarojen välistä suhdetta Lapissa. Näyttelyssä esillä olevat maalaukset, puupiirustukset, valokuvateokset ja installaatiot kertovat yhdessä tarinaa puun matkasta pohjoisesta etelään.

– En ole taloustieteilijä tai tiedemies. Kaikki näyttelyssä nähtävä on henkilökohtaista ja kokemuspohjaista tulkintaa metsäteollisuudesta. Ryhdyin kuvaamaan rautatieasemaa Rovaniemellä, jossa puunrunkoja lastataan vaunuilla etelään kuljetettaviksi. Paikkaa valvotaan alati kameroin ja vartijoin – luonnonvarana puu on kuin tarkkaan vartioitu kansallisaarre, Bourdin kuvailee.

Näyttelyn teokset rakentuvat vanhan rautatieaseman ympäristöstä syyslukukauden aikana otetuista kuvista sekä ympäristöstä poimituista muodoista ja pinnoista. Näkemänsä ja kokemansa pohjalta Bourdin on luonut myös esineiden, koneiden ja junien innoittaman puuveistoksen näyttelyynsä.

Metsäteollisuuden tarkastelu on auttanut taiteilijaa myös paremmin ymmärtämään pohjoisen maiseman erityispiirteitä sekä poliittisia ja ympäristöä koskevia kysymyksiä.

Lisätietoja:
Gaël Bourdin
Instagram: plastique.magiqueLasiputki
E- ja F-talojen välinen lasikäytävä, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Glasshopper
– Fianelsia-taiteilijaryhmän näyttely
19.3.–29.3.2019
Avajaiset maanantaina 18.3.2019 klo 18–19.30glasshopper_web.jpg
Vaatetussuunnittelun prosessia.


Vaatetussuunnittelun opiskelijoiden muodostaman Fianelsia-taiteilijaryhmän näyttely nähdään Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon ja muun yliopiston välisessä läpikulkutunnelissa. Glasshopper -näyttelyssä on esillä viiden toisen vuoden vaatetussuunnittelun opiskelijan suunnittelemia vaatteita.

Näyttely tarjoaa näkökulmia vaatesuunnittelun prosessiin. Vaikka vaate suunniteltaisiin suunnittelijan omakohtaisten ja persoonallisten ideoiden pohjalle, on suunnittelun lähtökohtana ihmiskeho, jolle vaate on tarkoitettu. Suunnitelma konkretisoituu vasta kolmiulotteisessa muodossaan.

Näyttelyssään suunnittelijat esittelevät myös vaatetussuunnittelun monenlaisia sovellustapoja. Lasinen ja valoisa näyttelytila on herättänyt pohdintoja vaatekokonaisuuksien ja tilan välisestä suhteesta. Suunnittelijat ovat pohtineet lisäksi vaatteen sopivuutta perinteisen taidekäsityksen narratiiviin vaatteita näyttelyteoksiksi asettamalla.

Fianelsia-taiteilijaryhmän muodostavat vaatetussuunnittelun opiskelijat Ada Canth, Ella Kärkkäinen, Sini Martiskainen, Anniliina Parkkinen ja Fiia Sandqvist.

Lisätietoja:
Ada Canth, adaalton(at)ulapland.fi
Ella Kärkkäinen, elkarkka(at)ulapland.fiTeollisen muotoilun näyttelytila
F-talo, 2. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Furniture design models
19.3.–4.4.2019furnituremodels_web.jpg
Furniture design models -opintojakson satoa.


Näyttely esittelee teollisen muotoilun koulutusohjelman järjestämällä Furniture design models -kurssilla syntynyttä kalustemuotoilua.

Opintojaksolla kansainväliset vaihto-opiskelijat yhdessä teollisen muotoilun opiskelijoiden kanssa analysoivat suomalaisen kalustemuotoilun klassikoita. Analyysiensä pohjalta he saivat tehtäväkseen muotoilla uusia kalusteita.

Työskentely lähti liikkeelle mock up -mallien tekemisestä. Lopulta opiskelijat toteuttivat myös oikeita valmistusmateriaaleja hyödyntäviä pienoismalleja valmiista muotoiluratkaisuistaan. Kalusteiden pääasiallisina materiaaleina ovat puu, huopa ja metalli. Näyttelyssä esillä olevat pienoismallit on toteutettu 1:6 -mittakaavaan.

Näyttelyssä nähdään kalustemuotoilua opiskelijoilta Aki Aikioniemi, Anthony Collin, Beatriz Ferreira De Carvalho, Tim Fiedler, Iiris Huotari, Ines Hutchison, Kye Jones ja Elisa Mastrogiacomo.

Furniture design models -opintojakson ohjaavina opettajina toimivat teollisen muotoilun yliopisto-opettajat Milla Johansson ja Anssi Korpela.

Lisätietoja:
Yliopisto-opettaja Milla Johansson, milla.johansson(at)ulapland.fiLappia-talon aula
Jorma Eton tie 8 A, Rovaniemi
Avoinna: ti–pe klo 13–17, la klo 11–13, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Northern City Dwellers
19.–22.3.2019
Avajaiset tiistaina 19.3.2019 klo 15.30northerncitydwellers_web.jpg
Kuva: Kastanja Kumpulainen


Pohjoinen ilmasto ja kaupunkikulttuuri ovat usein ristiriidassa keskenään, kun kyse on pukeutumisesta. Monet kokevat pukeutumisen sään ja ilmastollisten olosuhteiden mukaisesti haastavaksi. Myös kaupunkilaiselämäntyyli luo tiettyjä haasteita pukeutumiseen.

Vaihtuva ympäristö ulko- ja sisätilojen välillä sekä liikkuminen jalan tai pyörällä ovat innoittaneet vaatetussuunnittelijoita kehittämään ulkovaatteita, jotka olisivat funktionaalisia, mutta tyyliltään hyväksyttäviä kaupunkilaiskatukuvaan.

Lapin yliopiston Vaatetusalan innovaatiot -kurssin puitteissa opiskelijat suunnittelivat innovatiivisia ulkovaatteita. Kolme kurssin aikana tuotetuista suunnitelmista ammensivat inspiraationsa pohjoisen kaupunkilaisen vaatetuksen ongelmista. Näyttelyssä esitellään nämä kolme ratkaisua talvipukeutumiseen kaupunkiympäristössä, jotka on tuotettu yhteistyössä Lapin koulutuskeskus REDU:n kanssa.

Näyttely toteutettiin Arktinen muotoiluprojekti -kurssin puitteissa poikkitieteellisessä työryhmässä. Innovatiivisten ulkovaatteiden lisäksi näyttelyssä on nähtävissä audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelijoiden tuottama videoteos. Tavoitteena oli luoda perinteisestä muotivideon toteutustavasta poikkeava teos, jossa tärkeimpinä elementteinä ovat vaatteiden liike ja liikkuvuus. Lopputuloksena syntyi videoteos, jossa vaatteen käyttäjä on erotettu vaatteesta keskittäen kaikki huomio itse vaatteeseen. Tekniikkana on käytetty parallax still -kuvia ja chroma key -työkalulla erotettuja videoita.

Lisätietoja:
Milla Lager, milla.lager(at)gmail.comHostel Café Koti
Valtakatu 21, Rovaniemi
Avoinna: ma–la klo 7–23, su klo 7–21

Days in blue
– Sinisiä päiviä
17.3.–5.5.2019
Avajaiset sunnuntaina 17.3. klo 18.00Days-in-blue_web.jpg


Days in blue on kahden Lapin yliopiston sisustus- ja tekstiilimuotoilun ja yhden vaatetussuunnittelun maisteriopiskelijan yhteisnäyttely. Teokset ovat saaneet inspiraationsa yhteisestä matkasta Japanin Yamaguchiin.

Japaninmatkan perustana oli Super Global Fashion Workshop 2018, joka kokosi yhteen kolmen maan tekstiili- ja vaatealan opiskelijat. Workshop huipentui muotinäytökseen Nagaton Renaissassa AgriArt -festivaaleilla.

Viikon kestäneellä matkalla ehti nähdä ja kokea paljon. Näyttelyssä näitä kokemuksia käsitellään tekstiili- ja vaatealan näkökulmista luonnostellen ja päiväkirjamaisesti. Olennainen osa matkaa oli perinteisen indigovärjäyksen kokeileminen. Indigoväristä muodostui myös näyttelyn visuaalinen teema.

Näyttelyn teokset ovat toteuttaneet Eveliina Muotkavaara, Jenni Martikainen ja Janna Mäkelä.

Lisätietoja:
daysinblue.info@gmail.com
Eveliina Muotkavaara, mmuotkav(at)ulapland.fi, +358 40 559 1117
Jenni Martikainen, jemartik(at)ulapland.fi, +358 45 185 6510
Janna Mäkelä, jannmake(at)ulapland.fi, +358 50 518 2272Aalto-sali, Rovaniemen pääkirjasto
Jorma Eton tie 6, Rovaniemi
Avoinna: ma-to 9–20, pe 9–18, la 11–16

Nyt näkyy, kirjaston työvaatetus uudistuu
19.3.–16.4.2019
Avajaiset tiistaina 19.3.2019 klo 18–19nyt-nakyy_web.jpgLY / TTK / LP
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää evästeistä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK