Taide ja muotoilu
Anu Osvan Kanssakulkijat-näyttelyssä perehdytään arktisiin kotieläimiin

Arktikumiin toteutettu näyttely kertoo arktisten kotieläinten ja ihmisten symbioosista

10.12.2018

Arktikumin tiedekeskuksessa avautuu perjantaina 14.12. Anu Osvan taidenäyttely Kanssakulkijat – Co-Travellers. Teoksien kautta voi sukeltaa arktisen alueen kotieläinten ja eläinten kanssa elävien ihmisten maailmaan.

Taidenäyttely on eri aistit huomioiva kokonaisuus, joka koostuu maalauksista, videoprojisoinneista, installaatioista ja äänistä. Se on syntynyt yhteistyössä Arktisen keskuksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden kanssa, jotka ovat tutkineet poron, jakutiankarjan, lapinlehmän ja jakutianhevosen sopeutumista pohjoisiin olosuhteisiin Suomen Akatemian rahoittamassa Arktinen Arkki -projektissa (2015–2018).

– Aluksi saattaa vaikuttaa siltä, että näyttely puhuu eläimistä ja genetiikasta. Vai liittyvätkö teokset kuitenkin ihmisen maailmaan? Jo antiikissa osattiin arvostaa eläinten viisautta. Keskiajalla eläinten tekemiä rikoksia käsiteltiin samassa oikeuslaitoksessa kuin ihmisen tekemiä. Tuhansien vuosien aikana jotkut eläinlajit ovat kesyyntyneet ihmisen kumppaneiksi ja ovat tässä mielessä hyvin ainutlaatuisia eläinkunnassa, kuvataiteilija ja taidemaalari Anu Osva kertoo.

– Näyttelyn teokset muodostavat kokonaisuuden, jota pitää yhdessä paitsi teosten teema myös teoksesta toiseen kulkeva suurikokoinen helminauha. Helminauhaan on talletettu erään kylmäsopeutumiseen liittyvän geenin geneettistä informaatiota.

Näyttelystä löytyy myös tutkijoiden pöytä, jossa voi tutustua tutkijoiden kokemuksiin ja työn tuloksiin sekä katsella monitorilta lyhyitä dokumentteja.

Arktikumin tiedekeskuksessa 3.3.2019 saakka esillä olevan taidenäyttelyn toteutusta on rahoittanut Suomen Kulttuurirahasto.

Kanssakulkijat – Co-Travellers
Taiteilija Anu Osvan teoksia ihmisten ja eläinten vuorovaikutuksesta
Arktikumin tiedekeskuksessa 14.12.2018–3.3.2019
Aukioloajat ja pääsyliput: www.arktikum.fi


Teokset:
- Tähtipölyä, 2018, maalaus + video
- Odotellaan, 2018, maalaus + video
- Emon helmet II, 2018, suurikokoinen helminauha, geneettisen informaation mukaan pujoteltu, n. 20 m.
- Viattomat, 2018, maalaus
- Lapinlehmien nimet, 2018, audio
- Talven ääniä Kusturin ja Sakkyryrin kylistä, 2018, audio


Lisätietoja:

Anu Osva
041 510 6043, anuosva(at)gmail.com
https://anuosva.wordpress.com/

Päätuottaja Nicolas Gunslay
Arktikumin tiedekeskus, Arktinen keskus, Lapin yliopisto
040 735 7296, nicolas.gunslay(at)ulapland.fi

 

LaY/AK/JW