pyhajuliste_550px.jpg
Yksityiskohta PYHÄ -näyttelyn julisteesta. Juliste: Johanna Saarenpää

Arktikumin gallerioissa Pyhätunturin inspiroimaa taidetta ja grafiikkaa suoraan prässistä

18.2.2019

Kaksi uutta näyttelyä avautuu Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa keskiviikkona 20. helmikuuta klo 18. Valo ja Katve II -gallerioissa nähdään Lapin yliopiston kuvataiteen syventävien opintojen opiskelijoiden yhteiseltä Pyhätunturin matkalta koottu yhteisnäyttely. Katve I -galleriassa on puolestaan esillä taiteiden tiedekunnan Taide- ja kulttuuriopintojen yksikön grafiikan kokeellisen työpajan tuoretta satoa suoraan ulos prässistä otettuna. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin keskiviikkona 20. helmikuuta klo 18–20!


Galleriat Valo ja Katve II

PYHÄ (tunturi)
– Kuvataiteen syventävien opintojen
opiskelijoiden yhteisnäyttely

21.2. – 25.4.2019 (Galleria Valo)
21.2. – 24.3.2019 (Galleria Katve II)
Avajaiset keskiviikkona 20.2. klo 18–20, tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su klo 10-18
Vapaa pääsy.

Lapin yliopiston kuvataiteen syventävien opintojen opiskelijat viettivät elokuisen viikonlopun Pyhätunturilla loppukesällä 2018. Valo- ja Katve II -gallerioissa nähtävä näyttely on taiteellinen yhteenveto tältä yhteiseltä retkeltä.

– Tutkimme Pyhän maastoa hiljaa itseksemme kävellen, tehden havaintoja ja mietiskellen. Kirjoitimme, jaoimme ajatuksia ja kokemuksia. Keskustelimme pyhästä ja pahasta taiteessa, taiteen voimasta ja taiteilijoiden halusta julistaa taiteen mahtia eri aikoina ja eri tavoin, kertoo Lapin yliopiston kuvataiteen professori Jaana-Erkkilä-Hill ryhmän matkasta Pyhätunturin luonnonkauniisiin maisemiin.

Tekijät lähestyivät niin pyhää kuin taidettakin kukin omista lähtökohdistaan käsin, mutta yhteistä on sisäinen kokemus taiteen voimasta – jostakin, joka ottaa haltuunsa ja pitää otteessaan. Taide vie meidät toiseen aikaan ja paikkaan, uuteen todellisuuteen, jopa pyhille poluille.

Näyttelyyn osallistuvat teoksillaan taiteilijat Ella Haataja, Mari Kakkonen, Marianne Littow, Leila Lipiäinen, Johanna Saarenpää, Jenni Salakari, Niina Salmelin ja Jenni Turunen.

Lisätietoja:
Kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill
jaana.erkkila-hill(at)ulapland.fi
+358 40 484 4411


Galleria Katve I

PAINA VIELÄ
– tuoretta tavaraa prässistä
21.2. – 24.3.2019
Avajaiset keskiviikkona 20.2. klo 18–20, tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su klo 10-18
Vapaa pääsy.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Taide- ja kulttuuriopintojen yksikkö (TaKu) on järjestänyt jo muutamana vuonna grafiikan kokeellisia työpajoja, joissa tekemisen painopiste on ennakkoluulottomassa ja hulvattomassa heittäytymisessä ilmaisun armoille.

Aina työt eivät etene suunnitelmien mukaan ja yllätykset voivat olla aikamoisia niin tekijöille kuin katsojillekin. Katve I -galleriaan on ripustettu työpajan satoa, vaikka korjuu on vielä kesken ja työ jatkuu.

Esillä on eri tekniikoin ja eri materiaaleille toteutettuja teoksia, joiden ainoa yhteinen nimittäjä on kuvan siirtäminen prässin läpi jonkinlaiselle painopinnalle, kuten paperille tai kankaalle. Grafiikanpajassa on huristeltu ompelukoneella, revitty kangasta ja kaiverrettu niin vaneria, linoa kuin rouhittu kupariakin.

Suurin osa teoksista on uniikkeja, sillä prosessityöskentely ei useinkaan anna mahdollisuutta kuvan toistamiseen painolaattojen tuhoutuessa ja värikerrosten kasaantuessa työn edetessä.

Näyttelyssä on esillä uunituoretta tavaraa suoraan pajan prässistä!

Lisätietoja:
Kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill
jaana.erkkila-hill(at)ulapland.fi
+358 40 484 4411


LY / TTK / LP
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK