Taide ja muotoilu
Ihmisen_jalki_juliste_550px.jpg
Yksityiskohta näyttelyjulisteesta. Juliste: Katri Mänty

Arktikumissa avautuvassa taiteiden tiedekunnan henkilökunnan yhteisnäyttelyssä tarkastellaan ihmisen jälkiä

11.8.2023

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa avautuu jo vuosittaiseksi perinteeksi muodostunut tiedekunnan henkilökunnan yhteisnäyttely. Näyttelyn teemana on tänä vuonna Ihmisen jälki. Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 16. elokuuta klo 18–20. Näyttelyyn on vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina 8. lokakuuta asti. Tervetuloa!

Taiteen tekeminen on pitkälti inhimillisten jälkien jättämistä. Eleet, materiaalit, keinot ja valinnat ovat jälkiä ja jättävät jälkiä. Jäljet jäävät myös taiteen pitkään jatkumoon. Ne saavat merkityksensä aiemmista jäljistä ja niiden tulkinnoista.

Teeman reflektointi oli näyttelyssä perinteiseen tapaan vapaa. Jokainen tekijä sai lähestyä sitä omasta näkökulmastaan ja tarjota enintään kuutta teosta tai teossarjaa näyttelyyn.

Ihmisen jälki -näyttelyn teokset edustavat kuvataiteen lajeja laajasti. Esillä on kuvanveistoa, valokuvaa, piirustusta, maalausta, installaatioita ja mediataidetta. Taideteollisuus ja muotoilu ovat myös edustettuina.

Jokasyksyiseksi perinteeksi muodostuneet henkilökunnan yhteisnäyttelyt avaavat yleisölle monipuolisesti taiteiden tiedekunnan taiteen, tutkimuksen ja muotoilun laajuutta sekä antavat mahdollisuuden myös opiskelijoille ja henkilökunnalle nähdä minkälaisten taiteellisten kysymysten kanssa opettajat, hanketyöntekijät, lehtorit ja professorit painivat.

Ihmisen jälki -näyttelyyn osallistuu kaikkiaan 16 taiteiden tiedekunnan henkilökuntaan kuuluvaa taiteilijaa. Teoksiaan esittelevät taiteilijat Suvi Autio, Glen Coutts, Mirja Hiltunen, Maria Huhmarniemi, Milla Johansson, Timo Jokela, Anu Jormalainen, Kalle Lampela, Leila Lipiäinen, Annamari Manninen, Satu Miettinen, Ana Nuutinen, Piia Pyrstöjärvi, Antti Stöckell sekä taiteilijaduo Karoliina Laxström ja Johanna Oksanen.

Näyttelyn kuraattorina toimii pohjoista taidetta hyvin tunteva Rovaniemen taidemuseon intendentti Aira Huovinen.


Ihmisen jälki
– Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan
henkilökunnan yhteisnäyttely
17.8.–8.10.2023
Avajaiset keskiviikkona 16.8. klo 18–20


Galleriat Valo, Katve 1 ja 2, Arktikum
Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu
Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP