Uutiset 2012

Arktis-tohtoriohjelma juhlii kymmentä vuottaan

14.3.2012

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtama Arktis-tohtoriohjelma juhlii alkavaa kymmenettä toimintavuottaan työn merkeissä. Torstaina ja perjantaina pidettävän vuotuisen tutkijaseminaarin teemoina ovat tieteen ja politiikan rajapinta sekä arktisen tutkimuksen yhteiskunnalliset vaikutukset.

– Tällä ohjelmalla on ollut alusta asti oma tilauksensa ja selkeä missio. Arktis on edelleen ainoa arktisten kysymysten asiantuntijoita kouluttava tohtoriohjelma Suomessa, sanoo ohjelman koordinaattori Päivi Soppela.

Hän korostaa myös ohjelman monitieteisyyttä ja sen tarjoamaa laajaa tiedekäsitystä. Esimerkiksi vuosiseminaarissa jatko-opiskelijat opponoivat toistensa papereita ristiin, vuorovaikutuksena perinteisten tiederajojen yli.

Arktis sai vuonna 2003 opetus- ja kulttuuriministeriöltä aseman yhtenä Suomen kansallisista tutkijakouluista. Arktinen keskus on vastannut siitä alusta asti ja ohjelman johtajana on Arktisen keskuksen johtaja, professori Paula Kankaanpää. Kumppaneina ovat olleet Oulun, Helsingin ja Itä-Suomen (aiemmin Joensuun) yliopistot.

Perustamisen taustalla oli ilmeinen tarve, johon Kankaanpää ja Soppela halusivat vastata. Soppela oli ollut viisi vuotta Arktisen yliopiston tutkijaverkoston (Circumpolar PhD Network in Arctic Environmental Studies, CAES) koordinaattorina ja havainnut huikean mielenkiinnon näitä teemoja kohtaan. Nyt haluttiin Suomeen ohjelma, joka kouluttaa arktisia asiantuntijoita ja teemaksi tuli Modernisaation ja globaalimuutoksen yhteiskunnalliset ja ympäristövaikutukset arktisilla alueilla.

Tohtoriopiskelijoiden vuotuinen määrä on ollut noin 20. Toimintansa aikana Arktis on saanut kaikkiaan 14 nelivuotista rahoitettua tutkijapaikkaa. Lisäksi mukana on opiskelijoita ulkopuolisella rahoituksella. Väitöskirjoja on syntynyt tähän mennessä 11 ja tahti on kiihtymään päin.

Vuotuiset seminaarit ovat olleet tärkein kohtauspaikka jatko-opiskelijoille, joista osa asuu Rovaniemellä ja loput eri puolilla maata. Seminaarien teemat ovat kattaneet hyvin vaihtelevan kirjon pohjoisia teemoja, kuten globaalimuutos, Barentsin euroarktisen alueen yhteistyö sekä paikallinen tieto ja osallistuva tutkimus. Lisäksi Arktis on järjestänyt erilaisia teemapäiviä, työpajoja, kursseja ja vierasluentoja. Matka-apurahoja on myönnetty noin 70 konferenssimatkaan, tuoreimmat kansainvälisen polaarivuoden IPY 2012 -konferenssiin Montrealiin.

– Kansainvälisyys on koko ajan ollut leimallista toiminnalle, Päivi Soppela sanoo. Opiskelijoista noin neljännes on ollut ulkomaalaisia, ja ohjaajia on monista eri maista.

Alun perin tutkijakoulun nimellä toiminut Arktis vaihtoi nimensä tohtoriohjelmaksi viime vuonna opetus- ja kulttuuriministeriön uusien suositusten mukaan. Se toimii nyt osana Lapin yliopiston tutkijakoulua.

Arktis-tohtoriohjelman kotisivu

Lisätiedot:
Päivi Soppela, Arktis-tohtoriohjelman koordinaattori, p. 0400 138 805, paivi.soppela (at) ulapland.fi