Yli kolmekymmentä arktisen alueen tieto- ja viestintäteknologian asiantuntijaa ja korkeaa virkamiestä kokoontui Ylläkselle 8. ja 9. syyskuuta suunnittelemaan arktisen alueen kattavaa tieto- ja viestintäteknologian arviointia ja selvitystä.
Arktisen alueen tieto- ja viestintäteknologiaselvitystä suunnitellaan toteutettavaksi Arktisen neuvoston tukemana kansainvälisenä hankkeena. Kokouksen osallistujat ovat suunnitelleet koko arktisen alueen kattavaa tieto- ja viestintäteknologian arviointia ja selvitystä, jota voitaisiin myöhemmin käyttää pohjana päätöksenteossa niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Arktisen alueen tyypilliset haasteet, kuten infrastruktuurin puute, pitkät etäisyydet, tietoliikenneyhteyksien kirjava taso ja rajat ylittävän yhteistyön vähäisyys tällä sektorilla, ovat yhteisiä kaikille kahdeksalle arktiselle maalle.
Suunniteltavan selvityksen tavoitteena on koota kattava katsaus tieto- ja viestintäteknologian nykytilanteesta, hyödyntämisestä ja mahdollisuuksista sirkumpolaarisella alueella. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään mm. telelääketieteessä, tutkimuksessa ja koulutuksessa, hallinnossa, öljy- ja kaasuteollisuudessa, poronhoidossa jne. Selvityksen tavoitteena on luoda jatkuvasti täydentyvä tietokanta tieto- ja viestintäteknologian tilasta ja kehittämishankkeista.
Ylläksen kokouksen avannut suurlähettiläs Erik Ulfstedt Suomen ulkoministeriöstä painotti tieto- ja viestintäteknologian tärkeyttä pohjoisten alueiden asukkaille. Hän piti arvokkaana Pohjoismaiden ministerineuvoston työryhmälle antamaa tukea. Arktinen neuvosto on vuodesta 2003 lähtien nostanut tieto- ja viestintäteknologian entistä tehokkaamman hyödyntämisen yhdeksi painopistealueekseen. Pääsihteeri Bernard Funston Arktisen neuvoston kestävän kehityksen työryhmästä näkee suunnitellun selvityksen jatkumona Arktisen neuvoston aikaisemmille, lähinnä ympäristötekijöihin keskittyneille selvityksille. Venäjän viestintä- ja liikenneministeriön edustajana tilaisuudessa esiintyi Dr. M. Natenzon, joka kertoi mm. telelääketieteen suuresta merkityksestä Venäjän arktisella alueella.
Kehitysjohtaja Eero Pekkarinen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta ja lehtori Leo Pekkala Lapin yliopistosta pitävät nyt suunniteltua selvitystä tärkeänä mahdollisuutena myös Suomelle olla keskeisessä roolissa arktisen tieto- ja viestintäteknologian tutkimuksessa ja kehittämisessä. Arktinen yliopisto, Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto ovat jo pitkään toimineet sirkumpolaarisen alueen yhteistyöverkostoissa edistämässä kansainvälistä yhteistyötä arktisella alueella.
Arktinen neuvosto asetti tieto- ja viestintäteknologian asiantuntijatyöryhmän vuonna 2004. Ensimmäinen työryhmän kokous pidettiin helmikuussa 2005 Washingtonissa, Yhdysvalloissa. Suomalaisina edustajina työryhmässä toimivat kehitysjohtaja Eero Pekkarinen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta ja mediakasvatuksen lehtori Leo Pekkala Lapin yliopistosta, joka edustaa työryhmässä Arktista yliopistoa.
Ylläksen kokouksen virallisena kokoonkutsujana toimi Suomen ulkoministeriö. Kokouksen järjestelyistä ja kahden päivän työpajatyöskentelyn vetämisestä vastasivat Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto yhdessä.
Työpajan ohjelma ja lisätietoja (osallistujat ja ohjelma) seuraavasta osoitteesta:
http://kvo.tokem.fi/ICT-network/index.htm
Lisätietoja:
Eero Pekkarinen, kehitysjohtaja, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu
Eero.Pekkarinen@tokem.fi
Puhelin 0400 690 966