Uutiset 2011

Arktisen keskuksen antropologiryhmälle rahoitusta Suomen Akatemialta

31.5.2011

Arktisen keskuksen erikoistutkija Florian Stammlerin johtama tutkimushanke on saanut 600 000 euron rahoituksen Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnalta. Antropologiryhmän Orhelia-tutkimushanke selvittää arktisen alueen valtakuntien historiaa suullisen perimätiedon kautta, keskittyen Venäjän pohjoisosien historiaan.

Tutkimushankkeen nimi on lyhenne sen englanninkielisestä nimestä Oral History of Empires by Elders in the Arctic (ORHELIA). Alustava tutkimus on jo käynnistynyt, ja lyhyt kuvaus ensimmäisestä tutkimusmatkasta löytyy arktisesta antropologiblogista.

– Tämä oli suuri menestys antropologiselle tutkimusryhmällemme ja odotamme kovasti, että pääsemme aloittamaan työskentelyn tutkimuspartneriemme kanssa syksyllä. Ryhmä käytti paljon aikaa ja energiaa hakemuksen tekemiseen, mutta emme osanneet odottaa näin positiivista tulosta kovan kilpailun ja tiukan kansainvälisen arviointiprosessin takia, sanoo hanketta vetävä erikoistutkija Florian Stammler.

Suoman Akatemian rahoituksen sai tässä haussa Pohjois-Suomesta Arktisen keskuksen antropologisen tutkimusryhmän lisäksi yksi Oulun yliopiston hanke, muut 48 hanketta olivat eteläisemmästä Suomesta.

– Pidämme ylpeänä pohjoista lippua ylhäällä tällä tutkimuskentällä, Stammler lupaa.

Ideasta tutkimusprojektiksi

orhelia_web.jpg
Orhelia-hankkeen tutkijat Florian Stammler (oikealla) ja Roza Laptander (vasemmalla) Vengon perheen kanssa Jamalin niemimaalla huhtikuussa 2011.

Florian Stammlerin mukaan Orheliasta ajateltiin alun perin sirkumpolaarista hanketta ja sen suunniteltiin koskevan kaikkia paikallisia asukkaita, ei vain alkuperäiskansoja. Tätä tutkimushanketta suunniteltaessa tutkimus rajattiin kuitenkin koskemaan neljää ryhmää: kolttasaamelaisia, Kuolan niemimaan saamelaisia, Euroopan nenetsejä ja Siperian nenetsejä.

Näitä ryhmiä yhdistää kokemus Neuvostoliiton noususta ja siihen liittyen muun muassa paineet pakottamisesta pysyvään asuinpaikkaan, shamaanien syytteeseenpanot, maastakarkoitukset, porojen kollektivisointi, toinen maailmansota sekä väestöllinen ja sosio-ekonominen marginalisointi. Kokemuksia vertaamalla hanke lisää teoreettista ymmärrystä valtioiden kehityksestä alueella, jota kutsutaan usein pohjoiseksi periferiaksi.

Orhelia-hanke kehittää vertailevaa historiaa kaukana asuvien ihmisten ja valtioiden välisissä suhteissa. Tutkimus hyödyntää elämäkerta-analyysia ja suullisen historian kenttätyötä sekä antropologista osallistuvaa havainnointia. Samalla hanke osaltaan taltioi Uralin pohjoisten vähemmistöjen kulttuurista perintöä sekä kartoittaa historiallisen perimätiedon siirtymistä sukupolvilta toisille.

Syksyllä käynnistyvä tutkimushanke kestää neljä vuotta ja työllistää neljää tutkijaa osa-aikaisesti. Tutkimuksessa tuotetaan paitsi akateemisia julkaisuja myös audiovisuaalisia materiaaleja ja suurelle yleisölle suunnattuja materiaaleja.

Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta jakoi lokakuun 2010 haun perusteella noin 25 miljoonaa euroa akatemiahankkeille. Toimikunta sai lokakuussa 2010 yhteensä 235 hakemusta, joista 50 rahoitettiin. Hankkeiden määrä on hieman pienempi kuin aiempina vuosina, mutta hankkeisiin myönnetty rahamäärä kasvoi hieman. Keskimäärin hankkeet saavat rahoitusta noin 600 000 euroa.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Florian Stammler, p. 0400 138 807, florian.stammler(at)ulapland.fi
www.arcticanthropology.org