Uutiset 2011
 

Arktisen keskuksen näyttely mustan kullan kuumeesta

7.12.2011

Arktisen keskuksen tiedekeskuksen uusi näyttely avataan Arktikumissa 9.12.2011. Arktinen musta kulta -näyttely kertoo, miten ja missä öljyä käytetään, mitä öljyvarantojen hyödyntäminen tarkoittaa pohjoisen asukkaille sekä kuinka kauan öljyä nykyvauhdilla riittää.

Maailman tiedossa olevista öljyvarannoista arviolta 13 prosenttia on arktisilla alueilla. Nousevien öljyhintojen ja ohenevan arktisen merijään seurauksena paineet näiden öljyvarantojen hyödyntämiselle ovat suuret.

– Haluamme näyttää arktisen alueen tärkeyden öljyvarantona nyt ja erityisesti lähitulevaisuudessa, tiedetoimittaja Ari Laakso sanoo.

Näyttelyssä konkretisoidaan öljytynnyrien ja kolmiulotteisten karttojen avulla, kuinka paljon öljyä kulutetaan henkeä kohden Euroopassa, Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Näyttelyssä esitellään myös sitä, missä kaikkialla öljyä käytetään. Bensiinin, dieselin ja muovin lisäksi öljyä on esimerkiksi lääkkeissä, vaatteissa, meikeissä ja jopa ruuassa.

– Olemme lähes aina kosketuksissa öljyn kanssa, Laakso toteaa.

Öljyn poraaminen vaikuttaa niin arktisen alueen luontoon, eläimiin kuin ihmisiin. Näyttelyssä herätellään pohtimaan, miten ja kuinka laajasti öljyä kannattaa hyödyntää. Nykyisellä käyttötahdilla öljyn hyödyntäminen on joka tapauksessa melko lyhytaikaista, mutta sen vaikutukset ympäristölle voivat olla merkittäviä ja pitkäkestoisia.

Näyttelyn lähtökohtana on Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkijoiden Bruce Forbesin ja Florian Stammlerin tutkimus Venäjän alkuperäiskansojen sopeutumisesta öljyteollisuuteen.

Arktinen musta kulta -näyttely Arktikumissa 9.12.2011–6.5.2012.

Arktinen_musta_kulta_Arktinen_keskus_web.jpg
Öljyputki Alaskassa. Kuva: Paula Kankaanpää.

Lisätietoja:
Tiedetoimittaja Ari Laakso, 040 484 4293, ari.laakso(at)ulapland.fi
Aukioloajat ja lisätietoa Arktikumista