Uutiset 2006

Arktisen keskuksen perusnäyttely menee kiinni pääsiäisen jälkeen

6.3.2006

Viimeiset hetket nähdä Arktisen keskuksen perusnäyttely ovat käsillä. Pääsiäisen jälkeen näyttelytila suljetaan noin vuodeksi ja vanha näyttely puretaan. Uusi näyttely avataan keväällä 2007.

Perusnäyttely avattiin joulukuussa 1992. Reilun 14 vuoden aikana näyttelyssä on käynyt runsaasti yli miljoona vierasta. Perusnäyttely oli syntyessään ainutlaatuinen monitieteinen kokonaisuus, joka esitteli pohjoisten alueiden olosuhteita, luontoa, kansoja ja kulttuureja monipuolisesti ja havainnollisesti.

Perusnäyttely on kestänyt aikaa hyvin. Iästään huolimatta se on edelleen ajankohtainen ja kokonaisvaltainen esitys arktisesta seudusta, sen luonnosta ja ihmisistä sekä kulttuureista.

Uuden tiedekeskusnäyttelyn keskeinen teema on muuttuva Arktis. Pohjoisia seutuja käsitellään ihmisen ja luonnon välisen vuorovaikutuksen näkökulmasta. Interaktiivinen ja käsin kosketeltava näyttely tarjoaa kävijöille myös aineksia analysoida arktisten alueiden ja maapallon muiden osien välisiä kytkentöjä. Valmistuttuaan Arktisen keskuksen uusi tiedekeskusnäyttely on maailman kattavin arktisesta seudusta kertova näyttely.

Osa uuden näyttelyn interaktiivisista kohteista on jo nyt koekäytössä vanhassa perusnäyttelyssä. Jääntekokoneella vierailija pääsee omin käsin kokeilemaan, miten jäätikköjää syntyy lumesta kovassa paineessa.

Perusnäyttelyn uudistaminen ei vaikuta Arktikumin muuhun toimintaan. Lapin maakuntamuseo on avoinna normaalisti. Lisäksi toukokuussa avataan vielä kaksi Arktisen keskuksen erikoisnäyttelyä, muun muassa Kelaa – Arktinen Venäjä arkistofilmeissä.

Lisätietoja:
Näyttelysuunnittelija Leena Tornberg, puh. 0400 950 517, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Tiedetoimittaja Riku Lavia, puh. 0400 624 435, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
www.arcticcentre.org
Lisätietoa uudesta näyttelystä osoitteessa http://www.arcticcentre.org/?deptid=19978


LaY/Arktinen keskus/Riku Lavia