Arktisen taiteen ja muotoilun vuosittainen symposium Shetlannissa

25.11.2016

Taiteiden tiedekunnan koordinoiman kansainvälisen Arctic Sustainable Arts and Design (ASAD) -verkoston viides vuotuinen RELATE NORTH symposium järjestettiin Lerwicikissä Shetlannissa 8.–11. marraskuuta 2016.

The Shetland College (University of Highlands and Islands) isännöi symposiumia ja yhteisnäyttelyä yhteistyössä Arktisen yliopistoverkoston ja Lapin yliopiston kanssa. Symposiumin yhteydessä avattiin myös samaa teemaa kantava yhteisnäyttely, jonka taiteilijat tulivat seitsemästä verkoston jäsenmaasta. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin ASAD-verkoston jäsenyliopistojen tapaaminen.

RELATE NORTH: Practising Place: Heritage, Ar t & Design for Creative Communities symposiumin puheenvuorot käsittelivät pohjoisen paikallisuutta, kulttuuriperintöä ja visuaalisuutta taiteen ja muotoilun näkökulmista. Paikallistuntemuksen ja yhteisölähtöisyyden merkitys korostui tärkeänä osana kestävää taide- ja muotoilutoimintaa. Osallistujat olivat historioitsijoita, taiteilijoita, muotoilijoita ja kouluttajia kautta pohjoisen ja arktisen alueen mukaan lukien Shetlanti, Suomi, Ruotsi, Islanti, Venäjä, Skotlanti, Canada ja USA.

Torstaina 10. marraskuuta avattu yhteisnäyttely sijoittui kahteen näyttelytilaan Lerwicikin keskustassa: Gutters Hutiin ja ”pop-up” -näyttelynä paikalliseen MAREEL -kulttuurikeskukseen. Näyttely esittelee verkoston taidekorkeakoulujen henkilökunnan ja opiskelijoiden teoksia. Mukana oli 26 taiteilijaa seitsemästä maasta, joiden työt koostuivat perinne- ja alkuperäiskansojen käsitöistä nykytaideteoksiin. Mukana oli veistoksia, tekstiilitaidetta, valokuvia, maalauksia, grafiikkaa, keramiikkaa ja installaatioita. Osa teoksista perustui yhteisöprojekteihin, jossa taiteilija on työskennellyt yhdessä paikallisyhteisön tai muiden toimijoiden kanssa.

Näyttelyn kuratoi Clen Coutts ja Roxane Permar.

Lapin yliopistosta mukana oli teokset Jaana Erkkilältä, Mirja Hiltuselta, Timo Jokelalta, Elina Härköseltä ja Glen Couttsilta.

Lisätietoja Shetlannin RELATE NORTH konferenssista ja ASAD-verkoston toiminnasta

Timo Jokela
p. 040 739 60 34
timo.jokela (at) ulapland.fi