Uutiset 2006

Arktiset helmet -kilpailun voittajat on valittu

1.12.2006

Arktiset helmet -tuotteistamiskilpailuun jätettiin 72 kilpailuehdotusta. Voittajiksi valittiin Elle Valkeapään ja Anu Kulmalan ehdotukset.

Kilpailun juryn mielestä voittajat erottuivat selvästi muista ehdotuksista uusina, innovatiivisina, elämyksellisinä ja toteutuskelpoisina.

Elle Valkeapään työ on perinteistä kumpuava konkreettinen tuote, jossa saamenkäsityön perinne näkyyvoimakkaasti. Hän osallistui kilpailuun korumallistolla, jossa materiaaleina on käytetty hopeaa, koivunjuurta ja korukiviä. Korumallisto sisältää korvakoruja, sormuksia ja rintakoruja. Koruissa yhdistyy saamelainen korutyyli, tekijän oma näkemys ja koivunjuuren uudenlainen käyttö. Valkeapää valmistaa korunsa alusta lähtien itse.

Elle Valkeapään korumallistoa lähdetään kehittämään Arktiset helmet -kilpailun palkintobudjetin avulla. Valkeapää on kotoisin Inarista. Hän opiskelee toista vuotta teollista muotoilua Lapin yliopistossa.  

Anu Kulmalan työ on matkailuun liittyvä tuotekonsepti, joka lähtee liikkeelle nykyaikaisen matkailijan tarpeista. Tuotteen tarkoituksena on tarjota Lapissa matkaileville entistä parempia ja mielenkiintoisempia matkamuistoja.  

Konsepti on vasta idea-asteella, joten sen julkistaminen siirretään myöhempään ajankohtaan. Anu Kulmala opiskelee teollista muotoilua Lapin yliopistossa.

Kunniamaininnan kilpailussa sai työryhmä: Marjo Remes, Erja Tuhkala, Katariina Imporanta, Ilkka Väyrynen ja Jaakko Tossavainen. Mie-mallistoon kuuluu vaatteita, laukkuja, pipoja ja koruja. Tällä hetkellä valmiita Mie-tuotteita ovat talvimekko, hame, laukkuja, pipoja ja koruja.

Kilpailun palkintona tarjotaan asiantuntija-apua tuotekehitykseen, markkinointiin, liiketoiminnan aloittamiseen sekä mahdollisuus osallistua valtakunnalliseen näkyvyyskampanjaan keväällä 2007. Palkintojen arvo on yhteensä 10 000 euroa.

Kilpailun juryyn kuuluivat: Leena Janhila, suunnittelija, Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus (LEO), Lasse Kovanen, teollinen muotoilija, Pentik Oy, Jussi Mesimäki, keksintöasiamies, Lapin TE-keskus, Laura Sarvilinna, designmanageri, Huippu Design Management, Seija Ranttila, tekstiilisuunnittelija, Aino Vepsäläinen, projektipäällikkö, Design Forum Finland ja Sami Viitasaari, teollinen muotoilija.

Arktiset helmet kampanja on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Lapin yliopiston Luova yhteisö -hankkeen, Lapin TE-keskuksen, Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskuksen, Lapin Markkinoinnin ja Rovaniemen Kehityksen edustajien kanssa. Kampanjan rahoitus tapahtuu maakunnan kehittämisrahalla.

Lisätietoja:
Jaana Moona, Lapin liitto
Puhelin 040 843 0344

LaY/Viestintä/OT