Uutiskuva_Art_Akaslompolo.jpg
Yksityiskohta Maria Huhmarniemen teoksesta Uhkuu, puhkuu ja puhaltaa. Valokuva: Maria Huhmarniemi

Art Äkäslompolo ottaa kantaa luonnon puolesta

1.8.2017

Ensimmäinen Art Äkäslompolo -taidetapahtuma toteutettiin kesällä Kolarin Äkäslompolossa. Tapahtuma otti voimakkaasti kantaa luonnon ja kestävän luontomatkailun puolesta. Tapahtuman organisoi helsinkiläis-lappilainen taiteilijaryhmä.

Art Äkäslompolon teemana oli asumus ja sen lähtökohtana olivat ympäristö- ja yhteisötaiteen periaatteet eli teosten ekologisuus ja yhteistyö kyläyhteisön kanssa sekä etelä- ja pohjoissuomalaisten taiteilijoiden kohtaaminen.

Yliopistonlehtori Maria Huhmarniemen mukaan Art Äkäslompolo nivoutui kestävän luontomatkailun tukemiseen ja Hannukaisen kaivoksen vastustamiseen. Lisäksi tärkeäksi koettiin kyläyhteisön yhteisöllisyyden vahvistaminen kaivossuunnitelman herättämien paineiden alla.

– Hannukaisen kaivossuunnitelma on uhka paikalliskulttuurille, puhtaalle luonnolle, kyläyhteisölle ja olemissa oleville elinkeinoille. Kaivos muuttaisi paikallisten asukkaiden kotiseutua ja yrittäjien toimintaympäristöä peruuttamattomasti. Jo pelkkä kaivoksen suunnittelu haittaa kotien ja yritysten perustamista, Huhmarniemi sanoo.

Maria Huhmarniemen oman teoksen taustalla on ison pahan suden symboliikka. Teos on installaatio metsässä, joka koostuu kuudesta kodasta. Materiaalina on männyn rungot, taimet, kävyt ja kaarna, kivet, paju, puuvillalanka ja rautalanka.

– Kun luin pienelle lapselleni klassikkosadun kolmesta pienestä porsaasta, joiden talot iso paha susi puhaltaa nurin, kysyi lapseni moneen kertaan, voiko meidänkin talon puhaltaa nurin. Kun kysymys toistui, pohdin sadun symboliikka. Mikä oli ennen uhkaava susi ja mikä se on nykyään, Huhmarniemi pohtii.

Toukokuussa osa taiteilijoista aloitti teosten suunnittelun ja valmistamisen yhdessä kyläläisten kanssa. Tuolloin järjestettiin muiden muassa Maria Huhmarniemen ohjaama pajunveistotyöpaja ja Birgitta Linhartin esittely- ja suunnittelupaja. Heinäkuussa tapahtuma jatkui teosten valmistamisella ja taidetyöpajoilla. Karilan Navettagalleriassa oli esillä nukketaiteilija Lea Kaulasen teoksia, paikallisia käsitöitä ja luonnontuotteita.

Tapahtumaan osallistui viisi taiteilijaa: Birgitta Linhart, Sofia Waara, Maria Huhmarniemi, Katariina Angeria ja Anu Nirkko. Kuraattorina ja projektin johtajana toimi helsinkiläinen kuvataiteilija Satu Kalliokuusi yhteistyössä Maria Huhmarniemen ja Anu Nirkon kanssa. Ensi vuoden tapahtuman kuratoivat Satu Kalliokuusi ja Maria Huhmarniemi.

Lisätietoja:

https://postsantablog.tumblr.com/

Maria Huhmarniemi
Yliopistonlehtori, kuvataidekasvatus
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LY/Viestintä/OT