Opiskelu
Uutinen, kuvituskuva 2

Avoin seminaari etiikasta Lapin yliopistolla

6.9.2017

Lapin yliopistolla järjestetään 13. syyskuuta kaikille avoin Living Ethics -seminaari Castren-salissa klo 10 alkaen. Yliopisto on kutsunut koolle joukon kansainvälisiä asiantuntijoita, jotka tarkastelevat eettisiä kysymyksiä tuoreista näkökulmista. Päivän aikana kuullaan kansainvälisten asiantuntijoiden esitelmiä, jotka käsittelevät jokapäiväiseen elämäämme liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Elämä nyky-yhteiskunnassa on täynnä eettisiä kysymyksiä, joihin ei ole yksinkertaisia vastauksia. Miten lajittelen jätteeni ympäristöystävällisesti? Millainen kaupunkisuunnittelu huomioi erilaiset asujat? Miten turismi vaikuttaa ympäristöön, talouteen ja yhteisöihin? Voisimmeko muuttaa totunnaista ajatteluamme ja toimintatapojamme?

Eettiset haasteet eivät kosketa vain muita ihmisiä, vaan myös muita lajeja ja elementtejä, kuten eläimiä, kasveja, maaperää ja ilmakehää. Etiikka koskettaa kaikkia. Hyvä elämä yhdessä muiden lajien kanssa edellyttää uutta tapaa ajatella. Seminaarin tarkoitus on laajentaa näkökulmaa perinteisen etiikan ihmiskeskeisestä ajattelusta.

Seminaarissa tarkastellaan eettisiä kysymyksiä aina maaperän mikrobitasolta avaruuteen asti. Pääpuhujat käsittelevät esitelmissään maanmuokkauksen etiikkaa, eläinten asemaa luontomatkailussa, jätteen etiikkaa ja kertakäyttöisyyden kysymyksiä, julkisten tilojen suunnittelua ja avaruuden käytön ympäristöetiikkaa.

Puhujavieraat:

Vanhempi tutkija Alberto Altes Arlandis (Delftin teknillinen yliopisto, Alankomaat) on arkkitehti ja tutkija, joka on työskennellyt muun muassa Barcelonan, Delftin ja Uumajan yliopistoissa. Hän on tarkastellut tilojen suunnitteluprosesseja vastuullisuuden ja vastavuoroisuuden näkökulmista.

Professori David Fennell (Brock yliopisto, Kanada) on perehtynyt erityisesti vastuulliseen turismiin ja matkailun etiikkaan. Hän opettaa Brockin yliopistossa ekomatkailun tutkimusta.

Professori Gay Hawkins (Western Sydney yliopisto, Australia) on perehtynyt jätteen etiikkaan ja kertakäyttökulttuureihin. Viimeaikaisissa tutkimuksissaan hän on tarkastellut sitä, miten muovista on tullut olennainen osa jokapäiväistä elämää.

Apulaisprofessori Maria Puig de la Bellacasa (Leicesterin yliopisto, Iso-Britannia) on tutkinut teknologiaa ja maanmuokkausta eettisenä kysymyksenä. Meneillään olevassa tutkimuksessaan hän on kiinnostunut vaihtoehtoisista ympäristöliikkeistä kuten permakulttuurista.

Kansainvälisen oikeuden professori Lotta Viikari (Lapin Yliopisto) on tarkastellut tutkimuksissaan erityisesti avaruusoikeutta, kansainvälistä ympäristöoikeutta sekä merenkulun oikeudellisia kysymyksiä.

Tilaisuus on maksuton. Kahvitarjoilu klo 9.30. Seminaari on englanninkielinen.

Tervetuloa!

Tapahtuman verkkosivut:

www.ulapland.fi/livingethics

Lisätietoja:

Anu Valtonen anu.valtonen(at)ulapland.fi; 040 525 0849
Veera Kinnunen veera.kinnunen(at)ulapland.fi; 040 4844 175
Annukka Jakkula annukka.jakkula(at)ulapland.fi; 040 4844 441
José-Carlos García-Rosell jose-carlos.garcia-rosell(at)ulapland.fi; 040 4844 190