Barentsin alueen kirjastojen henkilökuntaa kokoontuu yhteiseen konferenssiin 24.–26. elokuuta Kulttuuritalo Korundiin Rovaniemelle. Lapin korkeakoulukirjaston yksiköt ovat konferenssin ajan suljettuina lukuun ottamatta Lapin yliopiston taidekirjastoa.
Barents Library Conference on järjestetty ensimmäisen kerran tasan 40 vuotta sitten. Tänä vuonna tapahtuman järjestäjinä ovat Rovaniemen kaupunginkirjasto – Lapin maakuntakirjasto, Lapin korkeakoulukirjasto sekä Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Konferenssin teemana on vuorovaikutus.
Lapin korkeakoulukirjaston johtajan Susanna Parikan mukaan konferenssissa on tärkeää paitsi uudet kontaktit ja sisältö myös mahdollisuus kansainvälistyä omalla paikkakunnalla. Tapahtumassa kirjastojen henkilökunnan yhteistyö ylittää sekä valtioiden välisiä rajoja että eri kirjastotyyppien rajoja, sillä osallistujat tulevat tieteellisistä, yleisistä ja erikoiskirjastoista.
– On tärkeää katsoa alaa laajemmin ja olla selvillä, mitä täällä tapahtuu, Parikka sanoo.
Parikan mukaan Barentsin alueen kirjastohenkilöstöllä on yhteinen ymmärrys pohjoisessa elämisestä, kuten karuista olosuhteista ja pitkistä välimatkoista.
– Meillä on hyviä ideoita ja käytäntöjä jaettavaksi. Voimme oppia toisiltamme, löytää yhteisiä voimavaroja ja vahvistaa pohjoista identiteettiä, Parikka toteaa.
Asiakkailla samankaltainen tiedontarve
Lapin korkeakoulukirjastoon kuuluva Arktisen keskuksen kirjasto on osallistunut perustamisestaan lähtien aktiivisesti Barentsin alueen yhteistyöhön. Informaatikko Liisa Hallikaisen mukaan pohjoisilla kirjastoilla on paljon yhteistä valtion rajojen yli.
– Esimerkiksi tiedontarve asiakkailla on samankaltainen eri Barentsin maissa. Mietimme yhdessä, miten palvelemme parhaiten paikallista väestöä, Hallikainen sanoo.
Hallikaisen mukaan kirjastojen rooli on muuttunut muun muassa tietotekniikan kehittymisen ja sosiaalisen median myötä.
– Suhde asiakkaisiin on muuttunut paljon vuorovaikutteisemmaksi, Hallikainen kuvailee.
Kirjastojen toiminta on koko ajan moninaistunut. Esimerkiksi Venäjällä kirjastot osallistuvat jopa sosiaalityöhön. Kirjastot myös hakevat uutta roolia suhteessa niin sanottuun ”google”-sukupolveen, jotka ovat tottuneet etsimään tietoa internetistä ja käyttämään sosiaalisen median vinkkiverkostoja.
– Nykyisin kirjastot tekevät ja tuottavat palveluja ohi ”kirjat hyllyssä tai netissä” -tarjonnan, Hallikainen tiivistää.
Sekä Susanna Parikka että Liisa Hallikainen ovat mukana konferenssin suunnitteluryhmässä.
Tietopalvelusihteeri Mikko Hyötyniemi ehdottaa konferenssiesityksessään, että Barentsin alueen kirjastot vahvistaisivat läsnäoloaan verkossa perustamalla yhteisen Facebook-profiilin. Hyötyniemi toivoo, että yhteinen kanava saataisiin käyttöön jo konferenssin aikana, sillä se palvelisi kirjaston asiakkaiden lisäksi koko Barentsin aluetta.
Lisätiedot:
Kirjastonjohtaja Susanna Parikka, Lapin korkeakoulukirjasto, p. 040 534 2659, susanna.parikka(at)ulapland.fi
Informaatikko Liisa Hallikainen, Arktinen keskus, p. 040 758 2590, liisa.hallikainen(at)ulapland.fi
Tietopalvelusihteeri Mikko Hyötyniemi, Arktinen keskus, p. 040 832 8800, mikko.hyotyniemi(at)ulapland.fi
Konferenssin tiedote
Konferenssin internetsivut Barents Library Conference