Uutiset 2021
Biocolour_Exhibition_web550px.jpg
Biovärit – Tutkimuksia kestävästä väristä. Näyttelyn visuaalisen ilmeen on suunnitellut Gero Grundmann.

Bioväriaineiden tutkimus ja visioinnit tulevaisuuden kestävästä väristä valtaavat Arktikum-talon Valo- ja Katve-galleriat

11.10.2021

Mitä ovat biovärit ja bioväriaineet ja mistä ne ovat peräisin? Kuinka niiden käyttö voisi edistää kestävämpää rinnakkaiseloa meitä ylläpitävän maapallon kanssa? Muun muassa näitä kysymyksiä tarkastellaan Helsingin yliopiston johtaman BioColour-tutkimushankkeen ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan yhteistyönä syntyneessä Biovärit – Tutkimuksia kestävästä väristä -näyttelyssä taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon Valo ja Katve -gallerioissa 14.10.–5.12.2021. Näyttelyn avajaisseminaari järjestetään torstaina 14. lokakuuta klo 10.00–15.15 Lapin yliopiston Esko ja Asko -salissa. Seminaariin ja näyttelyyn on vapaa pääsy, tervetuloa!

Luonnonväriaineiden käytöllä on pitkä historia, mutta synteettisten väriaineiden keksiminen ja maailmanlaajuinen yleistyminen ovat ajan saatossa syrjäyttäneet ne. Muutos kohti monimuotoisuutta ja entistä kestävämpää värivalikoimaa tarvitsee tuekseen uutta ymmärrystä biopohjaisista, ekotehokkaista värin lähteistä ja sovelluksista. Myös suhteemme ja suhtautumisemme väriin kaipaa uudenlaista tarkastelua.

Kuinka uusin tieto bioväriaineista vaikuttaa elämäämme, toimintaamme sekä ajatuksiimme väristä? Näyttelyssä tutustutaan siihen, miten eri alojen asiantuntijat tutkijoista ja suunnittelijoista taiteilijoihin ja yrittäjiin tutkivat näitä kysymyksiä. He yhdistävät vanhan tietämyksen uusimpiin tieteen menetelmiin ja luovat tulevaisuuden skenaarioita. Bio-etuliite bioväriaineessa tarkoittaa elävää olentoa – se muistuttaa meitä siitä, että kaikki bioväriaineiden tutkimus ja käyttö on yhteistyötä luonnon ja ei-inhimillisten eliöiden kanssa.


Biocolour_Exhibition_web2.jpg
Kuva: Gero Grundmann


BioColour-hankkeessa kehitetään uusia menetelmiä luonnosta peräisin olevien väriaineiden tuotantoon ja käyttöön. Hanke on Helsingin yliopiston johtama ja Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama. Näyttelyssä on esillä materiaalia tutkimushankkeesta ja sen yhteistyökumppaneilta sekä opiskelijoiden visuaalis-materiaalisia pohdintoja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Futures Studio -opintojaksolta, joka pohjautuu pohjoisuuden teemalle sekä muodin ja tekstiilitrendien ennustamiselle. Töissään opiskelijat tutkivat teemoja, jotka liittyivät bioväreihin ja bioväriaineisiin, sekä pohtivat mahdollisia väritulevaisuuksia ja -skenaarioita.

Näyttelyn ovat kuratoineet työelämäprofessori Julia Lohmann ja tohtorikoulutettava Ingvill Fossheim Aalto yliopistosta. Näyttely on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa.


Biovärit – Tutkimuksia kestävästä väristä
Biocolour – Exploring Sustainable Colour
14.10.–5.12.2021

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan galleriat Valo, Katve I ja II
Arktikum-talo, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-pe 10–17, la-su 10–16. Vapaa pääsy.

Avajaisseminaari
Biocolour – Exploring Sustainable Colour
Torstaina 14.10. klo 10.00–15.15

Esko ja Asko -sali (F1011), F-talo, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8
Verkossa: https://blogi.eoppimispalvelut.fi/ulapland/
Vapaa pääsy.

Lisätietoa näyttelystä ja oheisohjelmasta
https://biocolour.fi/tutkimuksia-kestavasta-varista


LY / TTK / LP