membrane2_550px.jpg
Elisa Tuohimaa: yksityiskohta Membrane II -teoksesta. 2020. Öljy kankaalle, 121 x 81 cm.

Elisa Tuohimaa taiteiden tiedekunnan toukokuun taiteilijana Galleria Lovisassa

28.4.2021

Toukokuun taiteilijana Galleria Lovisassa esittäytyy kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman alumni Elisa Tuohimaa. Läsnäoloa, kohtaamista, yhteyttä ja yksinäisyyttä käsittelevä Siellä – tässä -näyttely on nähtävillä kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä 4.–28. toukokuuta. Tervetuloa tutustumaan!

Tuohimaan teosten aiheet kytkeytyvät vahvasti ihmismuotoon. Tekniikka valikoituu aiheen ja hetken mukaan. Tällä hetkellä hän keskittyy maalaamiseen, piirtämiseen, valokuvaan ja sekatekniikoihin. Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat öljy- ja akryylimaalauksia.

– Olen kiinnostunut käsittelemään taiteeni kautta ihmisyyttä – nähdyksi ja hyväksytyksi tulemisen tarvetta, läsnä- ja poissaoloa, oikeutta ja vaikeutta suhteessa omaan minuuteen, sen historiaan ja ympäristöön sekä toiseen ihmiseen, Tuohimaa kuvailee taiteellisen työskentelynsä lähtökohtia.


ElisaTuohimaa_Deeperedges_web.jpg
Elisa Tuohimaa: Deeper edges. 2020. Öljy kankaalle, 55 x 46 cm.


Teoksissa keskeistä on toiseuden ja vierauden kokemus sekä meihin niin ulkoa päin kohdistuvat kuin itseämme kohtaan luomamme odotukset. Katsojan ja kuvatun hahmon välissä on usein kuvattuna jonkinlainen kalvo, muu pinta tai materiaali, josta kohde pyrkii tulemaan läpi, yhteyteen katsojan kanssa – tai vetäytymään, verhoutumaan sen suojaan, asettamaan rajat itsensä ja muun maailman välille. Teoksissa on läsnä myös sisään päin suuntaava, tutkiskeleva ote: mitkä ovat rajani, kuka piirtää ääriviivani?

Membrane-sarjan teoksissa kuvatun muovin voi nähdä sikiökalvona ja linkittyvän äidin ja sikiön suhteeseen: symbioosiin, irtautumiseen, uuden syntymiseen ja sen aikana koettuun kipuun. Syntymän trauma toistuu elämänkaaren aikana useita kertoja – irtaudutaan vanhasta mutta taistellaan samalla uutta vastaan. Jokaisen uuden elämänvaiheen edessä minuutta piirretään väistämättä uudelleen esiin. Sarja voidaan nähdä kytkeytyvän myös vieraantumiseen toisesta ihmisestä, luonnosta ja ympäristöstä.


ElisaTuohimaa_Membrane2_web.jpg
Elisa Tuohimaa: Membrane II. 2020. Öljy kankaalle, 121 x 81 cm.


Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmasta taiteen maisteriksi valmistunut Elisa Tuohimaa (s. 1982 Raahessa) työskentelee nykyisin kuvataiteilijana ja taidekasvattajana. Hän asuu Kempeleessä miehensä ja neljän tyttärensä kanssa.


Taiteiden tiedekunnan toukokuun taiteilija Galleria Lovisassa
Elisa Tuohimaa: Siellä – tässä
– maalauksia läsnäolosta ja rajoista
4.–28.5.2021

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe 7.30–20, la 8–15

Lisätietoja:
Elisa Tuohimaa
elisa.tuohimaa1(at)gmail.com
www.elisatuohimaa.com

taike_logo.jpg
Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä.


Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.LY / TTK / LP