Uutiset 2005

Elisabeth Rehn juhlapuhujana kansainvälisten suhteiden juhlaseminaarissa

31.3.2005

Kansainvälisten suhteiden opetus aloitettiin Lapin yliopistossa syksyllä 1991. Pääaineoikeudet ovat olleet olemassa lukuvuodesta 1994-1995 lähtien. Kymmenvuotisen taipaleensa kunniaksi oppiaine järjestää juhlaseminaarin 7.4.2005, klo 14.15-17.15.

Ensimmäinen maisteri kansainvälisten suhteiden oppiaineesta valmistui syksyllä 1996 ja ensimmäinen yhteiskuntatieteiden tohtori (Monica Tennberg) valmistui 1998. Kansainväliset suhteet kuuluu oppiaineena Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan ja sen yhteiskuntatutkimuksen laitokseen.

Kansainväliset suhteet tutkii kansainvälistä järjestelmää, sen rakennetta ja järjestelmässä tapahtuvaa toimintaa. Kansainvälisten suhteiden perinteisiä tutkimuskohteita ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä sodan ja rauhan kysymykset. Kansainvälisten suhteiden toimijoina ovat valtioiden lisäksi kansainväliset organisaatiot (esimerkiksi Euroopan unioni), järjestöt (kuten Greenpeace ja Attac) ja yhä enenevässä määrin myös yksityiset kansalaiset.

Oppiaine on tiukasti ajassa kiinni: muutokset maailmassa näkyvät nopeasti myös tieteenalan sisällössä. Muuttuva ja monimutkaistuva maailma tarjoaa kiinnostuksen kohteeksi monia uusia alueita. Esimerkiksi ympäristöasiat, ihmisoikeudet, pakolaiskysymykset, maailmantalouden ja kehityksen ongelmat sekä kulttuurien väliseen kanssakäymiseen liittyvät kysymykset ovat tulleet merkittäviksi kansainvälisten suhteiden tieteenalan teemoiksi.

10-vuotisjuhlaseminaari
Kymmenvuotisen taipaleensa kunniaksi kansainväliset suhteet järjestää juhlaseminaarin otsikolla Totuus ja tulkinta kansainvälisissä suhteissa 7.4.2005, klo 14.15-17.15, Ls 3, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi.

Tilaisuuden avaa rehtori Esko Riepula. YK:n entinen ihmisoikeustarkkailija Elisabeth Rehnin aiheena on Sopimukset ja todellisuus kansainvälisissä kriiseissä. Arktisen keskuksen professorin Monica Tennbergin aiheena on Kansainvälisen ympäristöyhteistyön vaikuttavuuden arviointi. Tutkija Anssi Kumpula puhuu Suomen asemasta muuttuvassa maailmanpolitiikassa. Lehtori Petri Koikkalaisen otsikkona on Kysymys erillissodasta ja Suomen ulkopolitiikan subjektivistinen käänne. Yliassistentti Mika Luoma-aho pohtii Miksi kansainvälistä politiikkaa pitäisi tulkita?. Opiskelija Tuomas Nousiainen tarkastelee Median vaikutusta globalisoituvassa maailmassa ihmisten tietoisuuden muokkaajana. Assistentti Tiina Seppälä puhuu otsikolla Tiede ja media - objektiivisuuden ihanteen uhrit? Tilaisuuden päätteeksi käyttää puheenvuoron kansainvälisten suhteiden   professori Aini Linjakumpu otsikolla Kansainväliset suhteet – Quo vadis?

Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa!

Lisätietoja:
Professori Aini Linjakumpu, puhelin (016) 341 3235,
 040-766 8859, sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi