Uutiset 2007

Elokuvatapahtuma Lapin yliopistolla

25.7.2007

Lapin yliopistossa järjestetään kansainvälinen elokuvatapahtuma lauantaina 1. syyskuuta 2007. Tapahtumassa esitetään turkkilaisten, saksalaisten ja suomalaisten tekijöiden elokuvia.

Elokuvat käsittelevät kurdikysymystä, turkkilais-amerikkalaista panttivankidraamaa, pohjoisen elämäntavan muutoksia, rajoja, sotien välisen ajan modernia naiseutta Lapissa, yli rajojen ulottuvaa ystävyyttä sekä saamelaisuuden murrosta.

Elokuvatapahtuma päättää kansainvälisen Locations of Emancipation -konferenssin. Elokuvien kautta lähestytään konferenssin teemoja eli emansipaatiota, voimaantumista ja yhteisöjen selviytymistä. Elokuvat ovat vahvoja esimerkkejä elokuvan keinoista kertoa yhteiskunnallisesti, poliittisesti ja kulttuurisesti koskettavista asioista.

Kansainvälisten vieraiden elokuvia ovat Reis Çelikin Hoscakal Yarin ja Isiklar Sönmesin sekä Peter Ramseierin Näkkälä. Lapin yliopistoa edustavat Mervi Auttin elokuva Auttin neidit ikkunalla sekä Minna Rainion ja Mark Robertsin Rajamailla. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelijoilta nähdään kolmen elokuvan kavalkadi: Ritva Torikka-Gelencsérin Sisters, Virva Guttorm-Noyesin Ihan pihalla ja Anne Lanton Rou’untaa tuulessa.

Tapahtumassa elokuvansa esittelevät ohjaajat Reis Çelik, Mervi Autti, Minna Rainio ja Mark Roberts. Lisäksi paikalla ovat Saamelaisalueen koulutuskeskuksen edustaja ja tutkija Sanna Valkonen, joka johdattelee yleisön Peter Ramseierin elokuvan teemoihin.

Tapahtuman järjestävät Lapin yliopiston menetelmätieteiden laitos, kulttuurihistorian oppiaine sekä Pohjan Tahto -tutkimushanke.

Tilaisuus on lauantaina 1. syyskuuta 2007 Lapin yliopiston Mauri-salissa (F-talo, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi) ja se on kaikille avoin ja maksuton. Ei ennakkoilmoittautumista.

Alustava ohjelma (klo 13.00–22.00)
Reis Çelik: Hoscakal Yarin (Goodbye Tomorrow, 110 min, Ranska/Unkari/Turkki, 1999)
Reis Çelik: Isiklar Sönmesin (Let There Be Light, 90 min, Turkki, 1997)
Mervi Autti: Auttin neidit ikkunalla (30 min, Suomi, 2006)
Minna Rainio & Mark Roberts: Rajamailla (26 min, Suomi)
Peter Ramseier: Näkkälä (88 min, Sveitsi/Saksa, 2005)
Ritva Torikka-Gelencsér: Sisters (14 min, Suomi, 2005)
Virva Guttorm-Noyes: Ihan pihalla (17 min, Saamenmaa/Suomi 2005)
Anne Lantto: Rou’untaa tuulessa (8 min, Suomi, 2003)

Lisätietoja:
Politiikkatieteiden yliopistonlehtori Aini Linjakumpu, puh. 040 766 8859 (29.7.2007 saakka), etunimi.sukunimi@ulapland.fi 
Kulttuurihistorian professori Marja Tuominen, puh. (016) 341 4226, 040 570 6889 (1.8.2007 lähtien), etunimi.sukunimi@ulapland.fi 
Sandra Wallenius, puh. (016) 341 3249, etunimi.sukunimi@ulapland.fi 

Tietoja elokuvista:

Reis Çelik: Hoscakal Yarin
(Goodbye Tomorrow, 110 min, Ranska/Unkari/Turkki, 1999)
Tositapahtumiin pohjautuvassa polittiisessa draamassa Deniz Gezmis (Berhan Simsek) on radikaaliin ryhmään kuuluva poliittinen aktiivisti, joka toveriensa kanssa kidnappaa ja vapauttaa neljä amerikkalaista sotilasta. Muutamaa tuntia myöhemmin Gezmis ja kaksi hänen kumppaniaan pidätetään ja he joutuvat oikeuden eteen. Vaikka moni pitää heitä sankareina symboliseksi ja idealistiseksi eleeksi tarkoitetun kidnappauksen vuoksi, joutuvat he maksamaan siitä äärimmäisen kalliisti: Gezmis ja kaksi muuta opiskelijaa tuomitaan kuolemaan ja teloitetaan. Elokuva osallistui Istanbulin kansainvälisille elokuvajuhlille vuonna 1999.

Reis Çelik: Isiklar Sönmesin (Let There Be Light, 90 min, Turkki, 1997)
Parrakas Seydo (Tarik Tarcan), kurdisissien johtaja, teloittaa nuoren kurdin, koska tämä oli työskennellyt turkkilaisessa vankilassa. Kapteeni Murat (Berhan Simsek) lähettää sotilaansa sissien kannoille. Takaa-ajo jatkuu lumipeitteisille vuorille, missä laukaukset saavat aikaan lumivyöryn, josta selviytyy vain kolme ihmistä, heidän joukossaan sekä Seydo että Murat. Elokuva on esitetty Vancouverin elokuvajuhlilla vuonna 1997.

Mervi Autti: Auttin neidit ikkunalla (30 min, Suomi, 2006)
Dokumenttielokuva Auttin neideistä kertoo naisten uusista mahdollisuuksista ja vapaudesta Lapissa 1920-luvulla. Päärooleissa ovat Rovaniemellä eläneet Lyyli (1898–1950) ja Hanna (1901–1996) Autti, jotka toimivat yhdessä valokuvaajina Rovaniemellä 1900-luvun alkupuolella. Porvarissäätyyn kuuluvina sekä itsellisyyden mahdollistavan ammatinsa ansiosta neideillä oli mahdollisuus harrastuksiin: he voimistelivat, lauloivat, tanssivat, hiihtivät ja matkustelivat. Neitikulttuuri, leikkimieli ja ystävyyden aurinko kukoistivat.

Minna Rainio & Mark Roberts: Rajamailla (26 min, Suomi)
Rajoilla on videoinstallaatio, jonka keskeisenä teemana on Suomen ja Venäjän välinen raja. Se keskittyy molemmin puolin rajaa asuvien ihmisten elämään. Faktan, fiktion ja fantasian keinoin elokuva tutkii, kuinka rajan olemassaolo vaikuttaa näidän ihmisten elämään.

Peter Ramseier: Näkkälä (88 min, Sveitsi/Saksa, 2005)
Eläkkeellä oleva sveitsiläinen Hans Ulrich Schwaar on asunut yli 20 vuotta Enontekiön Näkkälän kylässä. Näkkäläläinen poromies Iisakki-Matias Syväjärvi oli alun perin Schwaarin isäntänä Näkkälässä mutta ajan myötä heistä tuli ystäviä. Dokumentti kulkee molempien miesten mukana vuoden ympäri lumoavissa maisemissa ja näyttää saamelaiskylän arjen ja juhlan. Elokuva ei ole kuitenkaan vain matka huikeiden maisemien läpi vaan yhtä lailla se esittää harmonian, ystävyyden ja yhteenkuuluvuudentunteen, mutta myös kulttuurien ja ihmisten väliset jännitteet, vastakohdat ja ristiriidat.

Ritva Torikka-Gelencsér: Sisters (14 min, Suomi, 2005)
Sisters kertoo 6-vuotiaasta Xiasta ja 4-vuotiaasta Lifusta, jotka adoptoidiin Saamenmaahan Kiinasta. Vaikka Xia ja Lifu eivät ole biologisia sisaruksia, on heidän sisaruuden tunteensa vahva. He haluavat oppia kiinan kieltä ja ovat kiinnostuneita taijista. Heistä on myös mukavaa viettää aikaa saamelaisten isovanhempiensa kanssa ja oppia tekemään kenkiä poronnahasta ja olla mukana hoitamassa poroja. Elokuva tarkastelee Xian ja Lifun suhteita kiinalaisiiin ja saamelaisiin juuriin, toisiinsa ja ystäviin.

Virva Guttorm-Noyes: Ihan pihalla (17 min, Saamenmaa/Suomi 2005)
Maailmalta Tenolle palannut ohjaaja pohtii muukalaisuuttaan suomalaisäitinsä ja saamelaisisänsä kulttuurien välissä. "Etelään en sopeutunut, Saamenmaahan vielä vähemmän. Lapinpuvun laitto on täysi mysteeri, saamen kieli käsittämätöntä ja sukulaiset tuntemattomia. Olen pihalla kuin lumiukko, muukalainen omassa kulttuurissani."

Anne Lantto: Rou’untaa tuulessa (8 min, Suomi, 2003)
Dokumentti kertoo nuoresta saamelaisnaisesta, jonka on tehtävä vaikea päätös. Elokuva on tunnepitoinen tutkielma siitä, millaista on elää poromiesperheessä ja samaan aikaan kysyä itseltään, voiko enää jatkaa elämistä vanhan tavan mukaisesti.

LaY/Viestintä/Sari Väyrynen