Uutiset 2007

Ensimmäinen opinnäytetyö sarjakuva-albumina

9.11.2007

Harri Filppa on tehnyt pro gradu -tutkielmansa sarjakuvana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan graafisen suunnittelun oppiaineeseen. Gradu käsittelee mainossarjakuvissa hyödynnettäviä mainonnallisia tyylejä.

   
Elokuvalla on jo selkeä asema suomalaisissa yliopistoissa. Myös sarjakuvien akateeminen status on koko ajan kasvamassa. Ensimmäinen sarjakuvaa käsittelevä väitöskirja valmistui 1995. Innostus sarjakuvaan lienee suurinta Tampereen yliopistossa, mutta myös Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa on ymmärretty sarjakuvan merkitys tutkimuksen kohteena ja taiteena.    

Tästä on hyvä esimerkki Harri Filpan pro gradu -tutkielma, joka on kokonaisuudessaan sarjakuvitettu eli tieteen tuloksien raportointi tapahtuu puhekuplien ja muiden sarjakuvakerronnassa tyypillisten elementtien välityksellä. Tässä suhteessa Filpan gradu hahmottaa uudenlaista tapaa tehdä tieteellistä tekstiä. Sarjakuva on myös gradun tutkimuksellisena kohteena.

– Mainossarjakuvien tutkiminen on pyörinyt mielessäni jo pitkään. Lisäksi sarjakuva on minulle luonteva ilmaisumuoto, jonka avulla saan tekstiini uusia ulottuvuuksia. Tutkielmassani yhdistin nämä kaksi asiaa, Filppa sanoo.

Sarjakuvaa voidaan tutkia mm. politiikan tutkimuksessa sekä kieli- ja käännöstieteissä. Sarjakuva onkin ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä maailma muuttuu yhä visuaalisemmaksi ja sarjakuvien taso nousee. Sarjakuva on syntynyt kaukana korkeakulttuureista, mutta nyt puhekuplat ovat leviämässä myös akateemiseen maailmaan. Harri Filpan mukaan sarjakuva sopii tutkimuksen raportointiin ja tutkimuksen kohteeksi hyvin.

– Sarjakuvan avulla voidaan kertoa asioita, joiden kertominen olisi perinteisellä tieteellisellä tekstillä lähes mahdotonta. Sarjakuva rakentaa tutkimukseeni tarinan, joka yhdistää kuvan, perinteisen tieteellisen tekstin ja sarjakuvakerronnan, Filppa toteaa.

Filpan gradun tarkastajina ovat Lapin yliopiston graafisen muotoilun professori Riitta Brusila ja Suomessa ensimmäisenä sarjakuvasta väitellyt kasvatustieteen tohtori Pekka  Manninen.

Lisätietoja:
Harri Filppa
Puhelin 050 330 7186
etunimi.sukunimi@filppa.com 

LaY/Viestintä/OT