Uutiset 2011
7.10.2011

Euroopan parlamentti edistää arktista informaatiokeskusta

EU:n parlamentin budjettivaliokunta hyväksyi 6. lokakuuta europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen aloitteesta yhteensä kolmen miljoonan euron määrärahan arktisen alueen strategisten vaikutusten arviointiin.

Määrärahalla tunnustetaan arktisen alueen kasvava merkitys ja rahoitus edistää EU:n arktisen informaatiokeskuksen perustamista.

– Olen erittäin iloinen budjettivaliokunnan päätöksestä. Tämä on EU:ssa ensimmäinen konkreettinen päätös, joka liittyy suoraan EU:n arktiseen informaatiokeskukseen. Suomalaisten europarlamentaarikkojen ja ulkoministeriön tuki on ollut keskeistä, sanoo Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja, professori Paula Kankaanpää.

– Komissio esitti informaatiokeskusta vuoden 2008 Arktisessa tiedonannossa. Parlamentti kannatti ajatusta ja huomioi erityisesti Lapin yliopiston ehdotuksen. Keskuksen saaminen Rovaniemelle vaatii kuitenkin vielä paljon työtä. Suomalaisten on vaikutettava aktiivisesti ja puhallettava yhteen hiileen, europarlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsen Jäätteenmäki korostaa.

Kyseessä on miljoonan euron vuosibudjetti kolmen vuoden ajalle. Parlamentin päätös ei siis vielä merkitse EU:n arktisen informaatiokeskuksen perustamista Rovaniemelle. Se kuitenkin tukee Arktisen keskuksen ja sen kansainvälisten kumppanien esittämää toimintamallia.

– Nyt on avautumassa sisällöllisen toiminnan kautta polku, jota on mahdollista kulkea. On silti vielä jäljellä pitkä matka ennen maalia. Parlamentin rahoitus liittyy strategisten vaikutusten arviointiin, mitä on suunniteltu yhdeksi EU:n arktisen informaatiokeskuksen toiminnan osa-alueeksi, Kankaanpää sanoo.

Parlamentti äänestää koko budjetista lokakuussa, ja lisäksi neuvoston on vielä hyväksyttävä asia tämän vuoden aikana.

Lisätiedot:
Arktisen keskuksen johtaja, professori Paula Kankaanpää, p. 040 777 7825
Tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä, Arktinen keskus, p. 040 484 4300
Päätuottaja Nicolas Gunslay, Arktinen keskus, p. 040 735 7296

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki, Bryssel +32 (0)2 284 5614

Linkki Anneli Jäätteenmäen tiedotteeseen
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK