Yksityiskohtia Shared stories -näyttelyssä esillä olevista teoksista.
Uudet näyttelyt avautuvat taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantai-iltana 13. toukokuuta. Gallerioissa Seinä, Hämärä, Kilo, Lyhty, Kajo ja Kopio nähdään kuvataiteen sivuaineen opiskelijoiden yhteinen lopputyönäyttely. Galleria Kellarissa avautuu puolestaan vaihto-opiskelijoiden valokuvateoksia esittelevä näyttelykokonaisuus. Opiskelutila F-Hubissa nähdään Anniliina Parkkisen tekstiili-ilmaisun sivuaineen loppuproduktio. Lisäksi 3d-tulostustekniikkaa esittelevä teollisen muotoilun opiskelijoiden näyttely on vielä nähtävillä F-talon toisessa kerroksessa 15.6. asti. Tervetuloa avajaisiin maanantaina 13.5. klo 18!
Galleriat Seinä, Hämärä, Kilo, Lyhty, Kajo ja Kopio
SHARED STORIES
– kuvataiteen sivuaineen opiskelijoiden loppunäyttely
14.5.–1.6.2019
Avajaiset maanantaina 13.5.2019 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Shared stories on kuvataiteen sivuaineen opiskelijoiden yhteinen loppunäyttely. Vuoden mittaisen sivuainekokonaisuuden aikana opiskelijoilla on ollut mahdollisuus kehittää ja syventää valmiuksiaan kuvataiteen parissa ja oppia itsestään taiteilijoina.
Jokainen opiskelija on lähtenyt työstämään valitsemaansa aihetta omalla tyylillään ja omista lähtökohdistaan. Yhdistäväksi elementiksi teoksissa nousi lopulta tarinallisuus. Näyttelyssä pääsevät esille erilaiset tarinat niin ihmisyydestä, maailman menosta kuin ajan kulustakin.
Toteutustapoja löytyy yhtä monta kuin tekijöitäkin: maalauksia öljy- sekä akryyliväreillä, veistoksia puusta, savesta ja metallista, kullattuja ja kirjailtuja teoksia, hiilipiirroksia ja lyijykynätöitä, grafiikkaa, sarjakuvailmaisua sekä digitaalisesti että paperille maalaten.
Koko lukuvuoden kestävä ideointi ja työskentely on ollut pitkä prosessi, jonka aikana on koettu monenlaisia vaiheita. Nyt päätökseensä on tulossa yksi luku, jonka loppuhuipennuksena opiskelijoiden valmistelema näyttely toimii.
Näyttelyssä ovat mukana kuvataiteen sivuaineen opiskelijat Gaël Bourdin, Salli Ilmanen, Maria Koivuranta, Elina Lehosmaa, Susanna Lehtonen, Anastasia Leonova, Juulianna Lustila, Vilma Länsikallio, Roosa Malinen, Tanja Mäkitalo, Emma Rask ja Tiina Ukkola.
Lisätietoja:
Kuvataiteen yliopistonlehtori Kalle Lampela
kalle.lampela(at)ulapland.fi
Galleria Kellari
Adaptation Charting and Independent studies
photography seminar final exhibition
14.5.–1.6.2019
Avajaiset maanantaina 13.5.2019 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Kuva: Adrianna Kotlinska
Galleria Kellarissa nähdään taiteiden tiedekunnan vaihto-opiskelijoiden valokuvanäyttely. Ideoiden kerääminen ja kokemusten jakaminen taiteessa ovat näyttelyssä esillä olevien teosten lähtökohtina.
Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Nicoline Mogensen, Gaël Bourdin, Sara Domingues, Adrianna Kotlinska, Camilla Pilotto, Alexander Iaszenszky, Tim Fiedler, Franziska Möbus, Sigrún Gudmundsdottir, Oliver BvB, Paraskevas Charalampakis, Imaginary Ribbon ja Into Selic.
Lisätietoja:
Valokuvauksen yliopisto-opettaja Michael Marnin Jacobs
michael.jacobs(at)ulapland.fi
Opiskelutila F-hub
Anniliina Parkkinen:
Violets & Poppies
14.5.–24.5.2019
Avajaiset maanantaina 13.5.2019 klo 18–19.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Kuva työprosessista, 2019. Kuva: Ella Kärkkäinen
Anniliina Parkkisen näyttely käsittelee tekstiilitaidetta materiaalisuuden, puvustuksen ja maalaustaiteesta heränneen inspiraation keinoin. Lähtökohtana on yksi Parkkisen lempiteoksista, englantilaisen taidemaalari John Everett Millaisin maalaus
Ophelia (1851–2), jonka aiheena on kuvitteellinen henkilö William Shakespearen
Hamlet -näytelmästä. Maalauksen kuvallinen ilmaisu on runsasta, ja teos vangitsee kuvatun hetken erityisellä tavalla.
Parkkinen on tutkinut prosessissaan myös puvustaja Michele Claptonin töitä tv-sarjassa
Game of Thrones. Töissään Clapton käyttää erilaisia tekstiilin koristelun tekniikoita, kuten kirjontaa ja helmikirjailua. Erilaiset kuvioinnit sekä pukujen siluetit kuvastavat hienovaraisella tavalla hahmojen sisäistä maailmaa, mutta myös heidän ympärillään tapahtuvia tilanteita.
– Puvustuksessa vahvasti läsnä oleva symboliikka on mielenkiintoinen tutkimuksen aihe, ja halusin tuoda omaan teokseeni tällaista vastaavaa symboliikkaa, Parkkinen kertoo.
Näyttelyn nimi tulee John Everett Millaisin maalauksessa esiintyvistä unikoista ja orvokeista, jotka symboloivat 1800-luvun loppupuolella viktoriaanisessa Englannissa pinnalla olleessa kukkaiskielessä kuolemaa ja uskollisuutta.
Parkkinen käyttää produktiossaan jo aikaisemmissa projekteissa työstämäänsä organza-kankaan muotoilutekniikkaa, johon hän yhdistelee erilaisia tekstiilinkoristelun menetelmiä, kuten kirjontaa.
Näyttely on osa tekstiili-ilmaisun sivuainekokonaisuuden loppuproduktiota, missä on paneuduttu opiskelijan henkilökohtaiseen taiteelliseen ilmaisuun sekä tekstiilitaiteen erilaisiin tekniikkoihin sisustus- ja tekstiilimuotoilun lähtökodista.
Lisätietoja:
Anniliina Parkkinen
annparkk(at)ulapland.fi
Arctan edusta, F-talon 2. kerros
Teknologia-avusteiset mallitekniikat -kurssin näyttely
30.4.–15.6.2019
F-talo, 2. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Riikka Honkanen:
Kaljakaveri 1.0
3d-tulostus kasvattaa suosiota harrastajien keskuudessa ja on erottamaton osa tämän päivän tuotekehitysprosesseja. Teknologian edullisuus on tuonut sen yhä useamman saataville ja harrastajia löytyy niin insinöörien, muotoilijoiden kuin taiteilijoidenkin riveistä sekä ihan tavallisista kuluttajista.
Tulostamalla on kätevää tehdä esimerkiksi varaosa rikkoontuneeseen kodinkoneeseen ja jatkaa näin sen käyttöikää. Sovelluskohteita 3d-tulostukselle löytyy lääketieteistä metalliteollisuuteen ja mahdollisuudet vain laajenevat teknologian kehittyessä.
Teknologia-avusteiset mallitekniikat -kurssilla käsiteltiin erilaisten teknologioiden mahdollisuuksia tuotekehityksen tukena ja keskityttiin erityisesti 3d-tulostukseen siihen liittyvän harjoitustyön kautta. Näyttely esittelee teollisen muotoilun ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden älysormuskonsepteja sekä niistä valmistettuja ulkonäkömalleja. Sormusten geometria on viimeistelty 3d-mallintamalla, ja ulkonäkömallit on valmistettu hyödyntäen 3d-tulostusta ja laserleikkausta perustuen mallinnusgeometriaan.
Älysormuskonseptien muotoiluprosessi eteni nopeiden kynäluonnosten kautta 3d-mallinnukseen ja edelleen tulostukseen. Konseptit kehittyivät edelleen vielä tulostusvaiheessa, sillä vasta fyysinen malli paljasti geometrian todellisen luonteen ja toi esiin ongelmakohtia, jotka eivät tulleet esille tuotekehityksen aiemmissa vaiheissa. Niinpä mallinnusgeometriaa korjattiin ja tulostettiin uudelleen, kunnes saatiin haluttu lopputulos aikaiseksi.
Lisätietoja:
Heikki Tuisku
heikki.tuisku(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP