julma-aika-rientaa_web2.jpg
Emilia Laatikainen: Pelkäsikö Johanna jotain? Teos on mukana Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmän näyttelyssä Seinä-galleriassa ja F-talon lasiputkessa.

F-talon gallerioissa riittää nähtävää ja koettavaa marraskuun alkupuolella

30.10.2019

Uudet näyttelyt avautuvat F-talon gallerioissa maanantaina 4. marrakuuta klo 18. Tervetuloa avajaisiin! Galleria Seinässä ja F-talon lasiputkessa nähdään Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmän järjestyksessään toinen yhteisnäyttely. Galleria Hämärässä avautuu Lapin yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijoiden typografisia julisteita esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Kilossa nähdään Veera Saarikiven suunnittelemia vaatteita, joissa vanhoja jo käytöstä poistuneita materiaaleja hyödynnetään uudelleen. Galleria Kajossa nähdään Eeva Snellmanin erilaisin tekniikoin työstämiä mielen kuvia Lapista. Galleria Kopiossa on esillä Elina Hiltusen suunnittelema, unen ja levon tärkeydestä muistuttava vaatemallisto. Galleria Kellarissa nähdään Tuija Hautala-Hirviojan teoksia, joissa hän pyrkii taiteen keinoin rakentamaan sidettä sukunsa kotiseutuun sekä kadonneeseen elämäntapaan.

Lisäksi Lyhty-galleriassa on esillä kaksi eri näyttelykokonaisuutta marraskuun alkupuolella. Kasvitaiteen rajapinnoilla -näyttely 8.–9. marraskuuta esittelee Eira Ainalinpään väitöskirjaan kuuluvaa taiteellista osiota. Näyttelyssä nähdään niin taiteelliseen osioon kuuluvia kasvitaideteoksia kuin tallenteita niiden työprosesseista. 11.–18. marraskuuta Lyhty-galleriassa nähdään vielä Anna-Liisa Harjun yksinäisyyttä käsittelevä moniaistillinen ääni-installaatioteos One Party.



Galleria Seinä ja F-talon lasiputki

Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmä:
Julma aika rientää
5.–21.11.2019
Avajaiset maanantaina 4.11.2019 klo 18–19.30

F-talo sekä E- ja F-talojen välinen lasikäytävä, 1. krs,
Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


julma-aika-rientaa_web.jpg
Julma aika rientää
on Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmän toinen yhteisnäyttely.


Ryhmän jäsenet esittävät seuraavia ajatelmia näyttelynsä teemasta:

Napoleon murhattiin, maailmansodat syttyivät ja rauhat solmittiin, mutta kuka muistaa aamupuurot?

Aika rientää vääjäämättä, mutta se itsessään ei ole negatiivista tai positiivista. Me itse luomme ajan luonteen ja annamme sille merkityksiä. Yhteiskunnassa on kiire? Perustele.

Elämän jano ja nälkä, mutta myös pelko. Väistämättä julma aika rientää; siitä haluaa ottaa kaiken irti, mutta siinä on ristiriita: missä on oma raja ja mikä on liikaa? Mikä on sopivasti eletty? Tasapainoillaan.

Kadonneiden etsinnöissä jokainen hetki vie elävänä löytämistä kauemmaksi. Kuka ansaitsee tulla löydetyksi? Kenellä on aikaa etsiä?

Aika voi olla haikeaa, nostalgista ja jotain, mitä ei saa takaisin. Se on jättänyt jälkeensä kaikenlaista. Haikeudesta huolimatta rakkaus ollutta kohtaan on lohdullista.

Aika on menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus. Siinä elävät jo kuolleet, vanhenevat, oman elämän nykyhetki ja tulevaisuuden mahdollisuudet.

Muiston haaleneminen ei tee itse hetkestä vähemmän ollutta. Hetki oli, vaikka sitä ei muista. Muistoa voi vaalia, mutta joskus voi olla parempi jättää se.

Viikon verran tavallista aikaa voi olla jollekin julmaa. Aikaa ei voi antaa, mutta sitä voi jakaa, tervetuloa.


Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmään kuuluvat Anni Nuotio, Ida Rusava, Laura Tahvanainen, Veikko Mehtälä, Emilia Laatikainen ja Katariina Haavisto.

Näyttelyn teoksia on esillä Seinä-gallerian ohella myös F- ja E-talojen välisessä lasikäytävässä ensimmäisesssä kerroksessa.


julma-aika-rientaa_haavisto_350px(1).jpg
Katariina Haaviston carborundum-teos vuodelta 2019.


Lisätietoja:
Instagram: @jokumuuryhma
jokumuuryhma(at)gmail.com



Galleria Hämärä

Halu – Typografinen julistesarja
– graafisen suunnittelun opiskelijoiden yhteisnäyttely
5.–21.11.2019
Avajaiset maanantaina 4.11.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


halu_josefina-yrjola_web.jpg
Juliste: Josefina Yrjölä


Lapin yliopiston graafisen suunnittelun koulutusohjelman kandidaattiopiskelijat tekivät Syventävän typografian kurssilla omasta sisällöllisestä ideastaan kuvallisen teoksen, jossa keskityttiin typografisen ilmaisun mahdollisuuksien tutkimiseen. Kurssilla kerrattiin ja syvennettiin kirjainmuotojen tuntemusta ja käsiteltiin typografian eri rooleja, joista pääpaino oli tällä kertaa taiteellisella ilmaisulla.


vappujaakkola_web.jpg
Juliste: Vappu Jaakkola


Idean kehittelyn avuksi tehtiin paitsi visualisoinnin, myös luovan kirjoittamisen harjoituksia. Lähtökohtana ja temaattisena tukena oli halu käsitteenä. Tämä sai jokaisen käsittelemään toiveitaan, pelkojaan, kipupisteitään tai pakkomielteitään, mikä johti paitsi hedelmällisiin prosesseihin, myös omakohtaisiin ja persoonallisiin lopputuloksiin.


halu_sara_korkala_web.jpg
Juliste: Sara Korkala


Halu -näyttely esittelee opiskelijoiden kurssin aikana tekemiä typografisia julisteita. Opiskelijat ovat vastanneet myös näyttelyn toteuttamisesta.

Lisätietoja:
Vastaava opettaja Jukka Kiviniemi, jukka.kiviniemi(at)ulapland.fi, +358 40 484 4156
Tuntiopettaja Saku Heinänen, sheinane(at)ulapland.fi, +358 40 515 9706



Galleria Kilo

Veera Saarikivi:
Moremoremore
5.–21.11.2019
Avajaiset maanantaina 4.11.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


veera-saarikivi_web.jpg
Kuva: Johanna Keränen, 2019.


Moremoremore esittelee suunnitteluprosessin, jossa pukeutumista uudistetaan ilman jatkuvaa uuden ostamista. Näyttelyssä esillä olevat vaatteet on toteutettu jo olemassa olevasta materiaalista eli vanhoista, käytöstä poistuneista vaatteista. Näyttely tarkastelee pukeutumista yksilöllisyyden, kulutuksen ja kestävän kehityksen näkökulmasta.

Veera Saarikivi on neljännen vuoden vaatetussuunnittelun opiskelija. Näyttelyn vaatteet ovat hänen suunnittelemiaan ja toteuttamiaan. Näyttelyn valokuvaajana on toiminut Johanna Keränen ja graafisen ilmeen on suunnitellut Pauliina Heikkinen.

Lisätietoja:
Veera Saarikivi
saarikividesign(at)gmail.com
Instagram: @saarikividesign



Galleria Kajo

Eeva Snellman:
Kylässä – Tyhjä taulu ja muita kertomuksia
5.–21.11.2019
Avajaiset maanantaina 4.11.2019 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


eeva-snellman_web.jpg
Eeva Snellman: kuva teoksesta Sosiaalinen lämpökeskus. 50 x 66,5 x 36 cm. Lastulevy, vaneri ja savimaali.


Yhteiskunnallisten aineiden opettaja Eeva Snellman työstää erilaisin tekniikoin kokonaisuudeksi mielen kuvia synnyinmaakunnastaan Lapista. Tilassa tehdään aikamatkoja ympäristö- ja käsitetaiteen maailmoissa.

Lisätietoja:
Eeva Snellman
eeva.snellman(at)gmail.com



Galleria Kopio

Elina Hiltunen:
Ettone: Päiväunimallisto hyvinvoinnin edistämiseksi
5.–21.11.2019
Avajaiset maanantaina 4.11.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


kotikerrasto_elina-hiltunen_web.jpg
Elina Hiltunen: Kotikerrasto. 2019. Tekniikkana ompelu.


Näyttelyssä on esillä vaatetussuunnittelun maisteriopiskelijan Elina Hiltusen suunnittelema päiväunimallisto. Malliston ja näyttelyn on tarkoitus muistuttaa unen ja levon tärkeydestä.

Visuaalinen ilme pohjautuu ajatukseen taiteellisten ja näyttävien näytösvaatteiden sekä mukavien kotivaatteiden yhdistämisestä. Mallistoon kuuluu kolme tuotetta, joista kaikki eivät ole vaatteita. Tuotteet eroavat toisistaan suhteessaan käyttäjän kehoon. Näyttelyssä voi pohtia, onko vaate ihmisen yllä vai onko ihminen vaatteen sisällä sekä missä menee vaatteen ja sisustuselementin raja.

Näyttelyssä nähdään prototyypit malliston tuotteista, materiaalinäytteet suunnitelluista materiaaleista sekä tietoa malliston taustasta ja tuotteista. Prototyyppejä ja näytteitä saa koskettaa ja nukkumiseen tarkoitettua Käpertymiskoteloa saa myös kokeilla. Tervetuloa päiväunille galleria Kopioon!

Lisätietoja:
Elina Hiltunen
elihiltu(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Tuija Hautala-Hirvioja:
Kuvitteellinen kotiseutuni – jossain sata kilometriä Sallasta itään
5.–21.11.2019
Avajaiset maanantaina 4.11.2019 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Tuija-Hautala-Hirvioja_web1.jpg
Tuija Hautala-Hirvioja: Näkymä Niskavaaralle, ehkä. 2018. Carborundum.


Tuija Hautala-Hirviojan näyttelyn nimi Kuvitteellinen kotiseutuni – jossain sata kilometriä Sallasta itään viittaa Hautalan suvun ikiaikaisiin asuinsijoihin.

– Isäni suku asui ainakin 400 vuotta Kuolajärven pitäjässä, niinsanotun vanhan Sallan alueella, nykyisin Venäjälle kuuluvan Alakurtin lähiseuduilla. Kukaan ei tiedä milloin esi-isät saapuivat tai mistä he saapuivat. Perimätiedon mukaan ovat asuneet siellä aina, Hautala-Hirvioja kertoo sukunsa historiasta.

– Sukunimi Hautala otettiin käyttöön 1880-luvun alkuvuosina, kun ukkini isä rakensi talon Hautajan harjun lähelle Ylikurttiin, nykyisen Alakurtin alueelle. Ukkini Ossi Hautala muutti vaimonsa Kaisa-Elinan kotikylään, Vuorikylään, jossa isäni Jaakko Eemeli syntyi vuonna 1928. Siellä minä – Oulussa syntynyt – en ole koskaan käynyt.


tuija-hautala-hirvioja_web2.jpg
Tuija Hautala-Hirvioja: Vuorikylässä 1930-luvun puolivälissä. 2018.


Oman identiteetin ja suvun menneisyyden pohtiminen nousi tärkeäksi Hautala-Hirviojalle hänen äitinsä kuoleman jälkeen kesällä 2005. Hän kävi isänsä kanssa useiden tuntien mittaisia keskusteluja, joissa isä muisteli lapsuuttaan.

Talvisodan syttyessä Hautalan suku joutui lähtemään kiireesti evakkoon kotiseuduiltaan. Suomalaiset sotilaat polttivat itärajan kylät, jottei hyökkäävälle viholliselle jäisi majapaikkoja kovien pakkasten aikaan. Evakkotaipaleelle sai ottaa vain kaikkein välttämättömimmän, joten suvun valokuvat paloivat talon ja muun omaisuuden mukana. Sinne jäivät myös Tuntsajoen kalavedet ja laajat erämaat, sekä vasta perustetun Kutsan luonnonpuiston komeat maisemat.

Hautala-Hirvioja pyrkii nyt taiteen keinoin rakentamaan itselleen sidettä isänsä lapsuusmaisemiin ja kadonneeseen elämäntapaan. Tavoitteena on luoda eräänlainen kuvitteellinen perhekuvasto. Näyttely kuuluu Tuija Hautala-Hirviojan kuvataiteen aineopintoihin. Teosten ohjaajina ovat toimineet Jaana Erkkilä-Hill, Markku Heikkilä, Leila Lipiäinen ja Lauri Rankka.

Lisätietoja:
Tuija Hautala-Hirvioja
tuija.hautala-hirvioja(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Näyttelytilassa 5.–21.11.2019 välisenä aikana kaksi vaihtuvaa näyttelyä.

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Eira Ainalinpää:
Kasvitaiteen rajapinnoilla
8.–9.11.2019



eira-ainalinpaa_web.jpg
Eira Ainalinpää: yksityiskohta teoksesta Peitetty elämä. 2018. Etäinen kasvitaideteos. Materiaaleina paju, vanhat juuttiviljasäkit ja -narut, maatiaispellava, visakoivu. Kuva: Eira Ainalinpää


Kasvitaiteen rajapinnoilla on Eira Ainalinpään Kasvitaiteen ekologiset ulottuvuudet – Elämäsidonnaisista vuorovaikutustarkasteluista kestävyystavoitteiseen taidetoimintaan -väitöskirjan taiteellista osiota esittelevä näyttely. Näyttelyssä on esillä väitöskirjan taiteelliseen osioon kuuluvia kasvitaideteoksia sekä tallenteita niiden työprosesseista.

Näyttelyn tallenteet esittelevät kasvitaideteosten yleispiirteitä ja yhteyksiä esitysympäristönsä ekologisiin tekijöihin. Mukana on myös teoksiin liittyviä luonnontieteellisiä tutkimustuloksia.

Väitöskirja on toteutettu menetelmällisesti kuvataiteen, luonnontieteiden ja kuvataidekasvatuksen välimaastossa. Sen erityistarkastelu on kohdistunut taiteen, kasvien ja pölyttäjähyönteisten tarkasteluun, mutta ekologisen ja kestävyysajattelun näkökulman myötä näyttely sisältää heijastumia myös muihin luonnon elollisiin ja elottomiin tekijöihin.

Näyttely täydentää Pohjois-Pohjanmaalla taidearboretumissa olevien autenttisten elävien kasvitaideteosten kokonaisuutta.

Lisätietoja:
Eira Ainalinpää
eiraain(at)gmail.com



Anna-Liisa Harju:
One Party
11.–18.11.2019



anna-liisa-harju_web.jpg
Anna-Liisa Harju: Kaikki ystäväni. 2016. Digitaalinen valokuva.


Anna-Liisa Harju pyrkii taiteellisessa ilmaisussaan tuomaan esille monimutkaisia ja näkymättömiä asioita ihmisen elämässä.

– Joskus on vaikea tietää, kuka on ja mitä on täällä tekemässä. Elämän nykyisyys ja menneisyys sekoittuvat tulevaisuuteen ja itsensä tunteminen muuttuu häilyväksi aavistukseksi, hän pohtii.

Harjun uusi näyttely kertoo yksinäisyydestä. Se on toteutettu moniaistillisen ääni-installaation ja sitä tukevan rekvisiitan avulla. Teosta voisi kuvailla mininäytelmäksi, jossa kokija on monistuneessa pääroolissa tarkkailemassa itseään.

Teos on Harjun ensimmäinen installaatio. Hän kiinnostui tekniikasta viime vuonna opiskellessaan kuvanveistoa.

– Koin, että en pystynyt ilmaisemaan itseäni haluamallani tavalla käyttäen maalaamisen ja piirtämisen tekniikoita. Kuvanveiston kolmiulotteisuus laajeni mielessäni ja tuloksena päädyin suunnittelemaan moniaistillista taideteosta, Harju kertoo.

Lisätietoja:
Anna-Liina Harju
annaliisaharju(at)icloud.com



LY / TTK / LP