Uutiset 2004

FT Tuija Hautala-Hirvioja taidehistorian professoriksi

15.10.2004

Lapin yliopiston hallitus nimitti kokouksessaan 15.10.2004 FT Tuija Hautala-Hirviojan taidehistorian professoriksi, perusti graafisen viestinnän lehtorin viran sekä hyväksyi yliopiston tasa-arvosuunnitelman.

Lapin yliopiston hallitus on nimittänyt kutsusta filosofian tohtori Tuija Hautala-Hirviojan taidehistorian professorin virkaan taiteiden tiedekuntaan 1.11.2004 alkaen. Viran alaksi on täsmennetty pohjoinen taide. Viran myötä Lapin yliopiston taidehistorian opetuksessa ja tutkimuksessa painottuvat pohjoinen taidehistoria sekä nykytaide Wihurin rahaston kokoelman pohjalta. Virka on perustettu Jenny ja Antti Wihurin rahaston lahjoituksella.

Oulusta kotoisin oleva Tuija Hautala-Hirvioja on suorittanut luokanopettajan tutkinnon Oulun yliopistossa vuonna 1979. Jyväskylän yliopistossa hän on suorittanut filosofian kandidaatin tutkinnon vuonna 1984 ja filosofian tohtorin tutkinnon vuonna 1999. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa hän on työskennellyt eri tehtävissä vuodesta 1992 lähtien. Tuija Hautala-Hirviojan kirjallisen tuotannon painopisteenä on pohjoinen taide, jota hän lähestyy Lappi-aiheista ja Lapin taiteilijoista käsin.

Lapin yliopiston hallitus perusti graafisen viestinnän lehtorin viran taiteiden tiedekuntaan 1.11.2004 alkaen. Graafisen suunnittelun koulutusohjelman opetusvirkoja ovat professuuri, lehtoraatti sekä kaksi päätoimista tuntiopettajuutta. Lehtorin virka koulutusohjelmaan perustettiin vuosittain täytetyn päätoimisen tuntiopettajuuden tilalle.

Lapin yliopistolle kattava tasa-arvosuunnitelma
Lapin yliopiston hallitus hyväksyi tasa-arvosuunnitelman vuosiksi 2004-2006, jonka avulla yliopisto pyrkii edistämään yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan. Yhdenvertaisuuden periaate on kirjattu yliopiston 2010-vuoteen ulottuvaan strategiaan. Tasa-arvotyön yleisenä tavoitteena Lapin yliopistossa on naisten ja miesten välinen tasa-arvo sekä henkilökunnan että opiskelijoiden keskuudessa. Suunnitelman mukaan jokaista henkilöä kohdellaan yhdenvertaisesti riippumatta henkilön ammattiryhmästä tai yksiköstä, sukupuolesta, syntyperästä, iästä, sukupuolisesta suuntautumisesta, vakaumuksesta, vammaisuudesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.

Naisten ja miesten yhdenvertaiset mahdollisuudet sijoittua työtehtäviin, itsensä kehittäminen ja uralla eteneminen yliopistossa on kirjattu suunnitelmaan. Naisten ja miesten palkkauksellinen tasa-arvo ja opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu sisältyvät tasa-arvosuunnitelmaan. Tavoitteena on myös sukupuolisesta häirinnästä vapaa työympäristö, jonka jäsenillä on tasapuoliset mahdollisuudet käyttää osaamistaan ja osallistua työyhteisön toimintaan.

Suunnitelman mukaan tasa-arvoa edistävän ajattelutavan tulee olla läpikäyvänä periaatteena kaikessa yliopiston hallinnossa ja päätöksenteossa. Tasa-arvokysymyksiin liittyvän tiedottamisen lisääminen edistää henkilökunnan ja opiskelijoiden mahdollisuuksia tulla kuulluksi ja vaikuttaa päätöksentekoon. Tiedon avoin saatavuus kaikessa toiminnassa on yksi tasa-arvoisen työyhteisön edellytyksistä, suunnitelmassa todetaan.

Lisätietoja:
- rehtori Esko Riepula, puh. 0400 – 695 417 tai
- hallintojohtaja Juhani Lillberg, puh. 0400 – 690 709

- - - -

LaY/Viestintä/