Uutiset 2008

Finnbarents ja Matkailun tutkimus- ja koulutusinstituutti esillä Brysselissä

10.10.2008

Euroopan unionin suurin vuosittainen aluepolitiikan tapahtuma Open Days järjestettiin Brysselissä 6.–9. lokakuuta. Tilaisuuteen osallistuivat myös Finnbarents sekä Matkailun tutkimus- ja koulutusinstituutti.

Päivien aikana EU:n aluepolitiikan asiantuntijat ja elinkeinoelämän edustajat tutustuivat EU:n eri alueiden vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin. Tapahtumassa vieraili noin 4 000 henkilöä.

Tapahtumassa oli ensi kertaa mukana myös Murmanskin alueen hallinnon ja teollisuuden edustajia, jotka saapuivat Brysseliin yhdessä Finnbarentsin, Lapin kauppakamarin, Rovaniemen ja Oulun kaupunkien edustajien sekä Matkailun tutkimus- ja koulutusinstituutin johdon kanssa. Finnbarents on Rovaniemen ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteinen hanketoimintayksikkö.

Murmanskin alueelta mukana olivat Murmanskin alueen teollisuus- ja kauppakamarin johtaja Anatoli Glushkov, Murmanshelf-kaasuteollisuuskonsortion toimitusjohtaja Grigori Stratij sekä Viktor Gorbunov Murmanskin aluehallinnosta.

Pohjois-Suomi ja Murmanskin alue viestittivät, että on tärkeää näyttäytyä yhdessä siellä missä talousyhteistyön päätöksiä tehdään. Venäläisten ja pohjoissuomalaisten edustajien mukaan on tärkeämpää esiintyä pohjoisena alueena kuin valtioiden edustajina. Ryhmä toi esille Barentsin euroarktisen alueen elinkeinomahdollisuuksia sekä hyviä tuloksia, joita on saatu yhteisestä projektitoiminnasta.

Keskusteluja useiden tahojen kanssa
EU:n komission liikenne- ja energiapääosaston Catharina Sikow-Magny painotti yhteistyötä Pohjoisen ulottuvuuden alueella. Hän lupasi, että ensi vuonna Pohjois-Suomi näkyy eurooppalaisen TEN-verkoston (Trans European Network) kartoissa. Pohjoisen aluekehittäjät ovat kritisoineet sitä, että EU:n kartoissa Pohjois-Suomi ei näy lainkaan. Vuonna 2009 tarkennetaan eurooppalaisen liikennekorridorin ohjelman sisälle kuuluvat hankkeet. Tällä hetkellä on vielä mahdollisuus vaikuttaa strategioihin ja ohjelmien sisältöön. Pohjois-Suomesta itä–länsisuuntainen kuljetuskäytävä Venäjälle on saatava näkyviin TEN-verkoston karttoihin.

Venäjän Brysselin-lähetystön edustajan Igor Sevastjonovin mukaan Barentsin alueen tulee esiintyä yhdessä ja yhtenäisen tullakseen näkyviin eurooppalaisilla foorumeille. Barentsin aluetta tulee markkinoida mahdollisuuksien alueena.

Risto Artjoki komissaari Olli Rehnin kabinetista esitteli EU:n laajentumispolitiikkaa. Artjoelle tähdennettiin, että Barentsin euroarktiselle alueelle on ensiarvoisen tärkeää saada ENPI-naapuruusinstrumentti käyttöön mahdollisimman pian. Venäläiset olivat hyvin tietoisia siitä, että EU:ssa keskustellaan energiaturvallisuudesta. Venäläisten mukaan Venäjä on luotettava energiakumppani.

Jouko Lempiäinen Suomen pysyvästä EU-edustustosta Brysselissä kertoi EU–Venäjä-tullistrategioista. Hänen mukaansa ENPI-ohjelmassa on viisi miljoonaa euroa rajainfrastruktuurin kehittämiseen. Tullikäytäntöjä helpottamaan on luotu sähköinen tavaran etukäteistullaus Venäjällä. Järjestelmän on tarkoitus astua voimaan 1.1.2009. Siinä on ensi vaiheessa mukana 12 EU-maata.

Myös Maltan ja Lapin edustajat tapasivat Brysselin Open Days -tapahtumassa. Yhteistyö Maltan kanssa avaisi mahdollisuuksia myös muulle elinkeinotoiminnalle. Maltalla on läheiset suhteen Libyaan, jossa käynnistyy lähivuosina laajoja rakennushankkeita, mm. energiasektorilla.

– Olemme hyvin kiinnostuneita lappilaisesta kokemuksista kestävän matkailun kehittämisessä, kertoi Maltalla toimivan Paragoneurope-kehittämisyhtiön johtaja Anton Theuma. Theuman mielestä Maltalle on hyötyä Suomen kokemuksesta matkailun kehittämisestä ilmastollisesti äärevissä olosuhteissa.

Brysselistä raportoi Finnbarentsin kehityspäällikkö Pekka Iivari, etunimi.sukunimi@ramk.fi

www.finnbarents.fi

LaY/Viestintä/SV